Försvunna på Fyn

De två danska spänningsstjärnorna Sara Blædel och Mads Peder Nordbo tar i rejält när de för första gången skriver en bok tillsammans. I svensk översättning heter den Upplöst och den har en upplösning som ingen kommer att glömma. Dag efter dag försvinner människor från små samhällen på Fyn, ingen förstår vad som händer, paniken sprider sig bland befolkningen, polisen arbetar dygnet runt, många hemligheter avslöjas utan att man kommer närmare en lösning. Geografiskt centrum för berättelsen är den lilla byn Tommerup, sydväst om Odense på Fyn. Handlingen utspelar sig under tio sommardagar, från inledningen en fredagsmorgon till upplösningen nästkommande söndag. Huvudpersoner är Dea Torp som nyss passerat femtio, varit framgångsrik polisintendent och mordutredare i Köpenhamn men efter en tid på Grönland nu polisinspektör samt hennes chef, kommissarie Liam Stark på Fynpolisen i Odense. Det är naturligtvis en mästerlig intrig och en imponerande spänningsläsning.

För polisen börjar fallet på fredagseftermiddagen men vi läsare får redan på morgonen träffa en anonym man som sitter i sin bil bakom idrottshallen i Tommerup. Det framgår att han suttit där många gånger förut i sin spaning på en kvinna. Han har till och med egen övervakningsutrustning och kan hennes rutiner utan och innan, han vet att hon kommer att komma ut från sin morgonträning 07.50 för att cykla en kort sträcka till sitt lärarjobb på Tallerupskolan. Den här morgonen kommer hon inte att komma till sitt arbete.

På eftermiddagen kommer en desperat man in till polisen i Odense, Claus Laursen, och Liam känner honom sedan tidigare, han är tränare för Liams son Andreas i vattenpoloklubben. Claus hade redan ringt polisen, pratat med Dea men inte fått något gehör så nu kommer han personligen. Hans fru Charlotte är försvunnen och han är övertygad om att något allvarligt hänt henne. Hon skulle ha hämtat deras barn, treårige sonen Oliver och femåriga dottern Cille, på förskolan idag, det skulle hon aldrig missa men hon kom inte dit. Han har redan ringt runt och fått reda på att hon inte heller kom till sitt jobb på skolan efter morgonträningen så hon måste ha försvunnit redan då. Polisen har svårt att dra igång en stor sökinsats efter en vuxen person som bara varit borta några timmar, men Liam skjutsar i alla fall Claus tillbaka till Tommerup där några grannar tagit hand om barnen.

På lördagsmorgonen är Charlotte fortfarande borta, Claus i upplösningstillstånd och Liam kallar in folk för att dra igång utredningen på allvar. Senare under lördagen är det en ung man, Kasper, som också verkar ha försvunnit från Assens, ett annat samhälle i närheten, på Fyns västkust. Och på söndagen en äldre man i Tommerup, Verner Nissen, som också försvinner …

Utredningen bara växer liksom rädslan i samhället när fler människor försvinner. Spår följs i alla möjliga riktningar, man söker samband mellan de försvunna, hittar en del religiösa kopplingar, möjligen några samband i inblandade människors historik, kanske något som handlar om högerextremism och rasism, delar som berör huvudpersonerna hos polisen personligen och samtidigt kommer en växande uppmärksamhet i media och på nätet, liksom ett växande tryck från polisledningen.

Det blir en dramatisk vecka hela vägen fram till en vedervärdig upplösning som jag nog inte vill se på film, det är alldeles nog med bilderna i huvudet. Hela intrigkonstruktionen är mästerlig, det märks tydligt att det är riktigt väletablerade stjärnor som står bakom denna text. Imponerande spänningsläsning!

Författarna

Sara Blædel, född 1964, är en av Danmarks största spänningsförfattare; hennes böcker har sålts i fem miljoner exemplar i omkring fyrtio länder och hon har fått oräkneliga priser. Men vägen till författarskapet var allt annat än självklar. Som dyslektiker var en skrivande karriär osannolik och hon kom in i branschen på en helt annan väg, som grafiker, och har bland annat arbetat som grafisk koordinator på förlaget Gyldendal. 1993 startade hon ett eget förlag för kriminallitteratur, Sara B, och från 1995 arbetade hon även som journalist, bland annat på TV som researcher och redaktionschef innan hon 2005 blev heltidsförfattare. Hon debuterade som författare 2000 med Anne-Marie – dronning uden rige, en bok om den danska prinsessan Anne-Marie (ej översatt). Hon har också skrivit en del annat, men genombrottet kom 2004 med Grønt støv (Pulver på svenska 2006) som fick den danska kriminalakademins debutantpris och som sålde stort. Det var den första boken om polisen Louise Rick och hennes väninna journalisten Camilla Lind och under de tio åren 2004-2014 kom hon ut med nio böcker i den serien. Då tog hon en paus för att 2016-2018 komma ut med trilogin om Ilke. Därefter återvände hon till den tidigare serien och nyligen kom den tolvte delen, Elins død, ut på danska.

Mads Peder Nordbo, född 1970, är kommunikations- och litteraturvetare från Syddansk Universitet och Stockholms universitet. Han bor på Fyn, men har under ett antal år bott och arbetat i Nuuk på Grönland, där han har skrivit böckerna i sin ”arctic noir-serie”, Flickan utan hud och Mannen från Thule. Även hans böcker är översatta till fyrtiotalet språk och säljer mycket stort.

För några år sedan kom Mads Peder Nordbo på en intrigidé som han kände behov av att få hjälp med att utveckla. Så han tog kontakt med Sara Blædel som efter en hel del funderande sa ja till ett samarbete. Ett och ett halvt år senare kom spänningsromanen Opløst ut på danska 2021 och nu i november i svensk översättning med titeln Upplöst.

Anders Kapp, 2023-01-31

Bokfakta

  • Titel: Upplöst (Opløst 2021, översättning Jessica Hallén).
  • Författare: Sara Blædel och Mads Peder Nordbo.
  • Utgivningsdag: 2022-11-03.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 349.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...