Glittrande skärgårdsliv med mörka skuggor

Jag missade starten på Rebecka Edgren Aldéns serie Sjöräddarna förra året men passade på att läsa Svarta segel nu i samband med att jag också läst den andra delen, Röd augustimåne, som kommer ut i dag. Båt- och skärgårdsliv är inte alls min hemmaplan men vad är litteraturen till för om inte kunna möta nya sammanhang som berikar och vidgar den egna världen. Geografiskt centrum för den här serien är sjöräddningsstationen i Stavsnäs på Fågelbrolandet i Värmdö kommun men vi rör oss runt om i Stockholms skärgård. Just denna station är fiktiv men här finns gott om verkliga platser som måste kunna ge mycket igenkänning för alla skärgårdsmänniskor. Mänskligt nav för serien är huvudpersonen Annika som flyr stadslivet för att bosätta sig i ett riktigt litet gästhus bredvid hennes mormors stuga, men här finns också ett gäng andra intressanta återkommande karaktärer. Hon har skapat ett mycket starkt koncept med denna serie och nog är det här perfekt semesterläsning, särskilt för alla de som befinner sig i närheten av havet under sommaren.

Annikas mamma växte upp i skärgården men har lämnat det livet helt och hållet; när hon träffade pappa, som växt upp på Östermalm och inte kan tänka sig att bo någon annanstans, tog hon över hans livsstil. Annika var länge på väg i samma riktning, pluggade på universitetet, satsade framgångsrikt på en karriär på Kvällstidningen, träffade sin man Adam, advokat precis som pappa, de bodde i en fin lägenhet i Vasastan, livet tycktes utstakat. Hennes föräldrar var överlyckliga, älskade Adam, hoppades på barnbarn och Adam var också tydlig med att de borde skaffa barn. Oplanerat blev Annika gravid, Adam blev lycklig, berättade det för sina svärföräldrar, utan Annikas kännedom, och de jublade. Men Annika jublade inte alls, insåg att hon vantrivdes med det mesta i livet, gjorde abort och flydde från stan. Det är drygt två år sedan nu, hon har inte pratat med Adam sedan dess, knappt med sina föräldrar heller, hennes mamma hade varit mycket tydlig med vad hon tyckte om dotterns agerande, hon stod helt på Adams sida.

Under barndomen tillbringade Annika alltid somrarna hos mormor och morfar ute i skärgården, på Sollenkroka ö. Hennes morfar Axel var en lots och befäl inom sjöräddningen, han förolyckades på ett uppdrag för länge sedan, men hennes älskade och aktiva mormor lever fortfarande. Det är till mormor hon åker, får tillfälligt sova i ett litet hus på tomten men tillfälligt blir det inte, hon bor fortfarande kvar där. Hon anmäler sig för att arbeta ideellt inom sjöräddningen, det finns en station en bit söderut i Stavsnäs och hon kan enkelt ta sig dit med morfars gamla Crescent, båten Gilbert. Hon har växlat över till ett enklare deltidsjobb på tidningen och har en deal med sin chef om att hon kan jobba på distans de veckor hon har jour inom sjöräddningen.

I nutid ska Annika ska snart fylla trettiofem. Hon har en betydlig yngre lillasyster Sofie, en impulsiv dramaqueen och killmagnet som har haft många pojkvänner. Hon har en stor roll i den första boken, mindre i den andra.

Återkommande karaktärer är annars mest hennes nya kolleger inom sjöräddningen:

Gunnar är chef för stationen och blir nästan en sorts bonuspappa för Annika, han kände morfar Axel väl en gång i tiden och tog hand om henne väl när hon började på stationen för två år sedan. Han är så trygg och stabil, ursprungligen från Piteå, men frågan är hur länge han orkar fortsätta, börjar bli rätt gammal nu.

I samma jourgrupp som Annika finns också Gunnars son Markus som är väldigt annorlunda än sin far. Är inte ung längre men har ofta en grabbig attityd som hon tycker är jobbig och är ofta onödigt våghalsig på deras uppdrag, man kan aldrig riktigt lita på honom.

Nadia är tjugo år äldre än Annika med en bakgrund från Balkan, erfaren befälhavare, den första kvinnan som fått den rollen på deras station. Hon är mycket vältränad, arbetar som sjukgymnast och PT, personlig tränare.

Tjugosexårige Simon kommer som ny till gruppen i den första boken. Han har flyttat från Västkusten för att läsa till marinbiolog i Stockholm. Han har en del erfarenhet från sjöräddningen i Uddevalla och ha hyrt en liten stuga vid Djuröbron, inte så långt från stationen.

Det finns naturligtvis fler men det är dessa som förekommer mest i handlingen.

Ytterligare en återkommande karaktär är Rescue Cecilia, den öppna åttametersbåt som oftast används för deras räddningsuppdrag.

Återkommande är även sjöpolisen Jens som Annika träffar i jobbet och där verkar finnas en ömsesidig attraktion.

Formen är kronologisk och koncentrerad. Med några smärre undantag utspelar sig historien under en handfull dagar, varje dag är en del och inom den finns kapitel där vi omväxlande möter Annika som berättarröst och en annan person som är specifik för just den boken; Joanna i den första och Charlotte i den andra. Det är rätt länge två parallella berättelser där läsaren först så småningom får ana en del kopplingar innan berättelserna slutligen går samman till en upplösning (eller flera). Hemligheter från förr dyker upp för att skapa konsekvenser i nutid men de behandlas inte i historiska kapitel utan som tillbakablickar. Polisinslagen är måttliga, spänningen byggs av andra element.

Svarta segel

I prologen till den första boken hittar Annika och Nadia en segelbåt som driver i Möjafjärden. Ingen svarar när de ropar så Nadia kör så nära att Annika kan gå ombord. Hon känner till båttypen, har varit på en Omega tidigare så hon vet vilka utrymmen som finns, letar överallt men det finns ingen människa alls på båten.

Sedan börjar berättelsen fem dagar tidigare, 18 juli, och pågår till 23 juli plus en liten epilog som är en direkt fortsättning på prologen.

Vi får träffa Joanna som står på bryggan och väntar på sin tre år äldre bror Zackarias, kallas Zack för det mesta; egentligen är de halvsyskon men hans biologiska pappa stack redan när han var bebis så de har växt upp tillsammans. Det är första gången de ses på ett halvår, efter begravningen av deras mamma Marianne och Joannas dotter Lea för två och ett halvt år sedan har de bara träffats några få gånger.

De har en obekväm relation, under hela uppväxten har Zack alltid stått i centrum, Joanna har alltid upplevt sig vara ställd vid sidan av, men nu ska de alltså ut och segla tillsammans i barndomens Omega, pappans älskade segelbåt. Joanna känner sig obekväm med det också, hon har inte varit ombord sedan tonåren, för drygt tjugo år sedan, då när hon var femton blev pappa Sven sjuk och dog av cancern några månader senare. Deras mamma sålde lantstället Storholmen i skärgården som Joanna älskade, trots att det funnits i familjen i generationer, men hon behöll båten, hade gott om pengar så hon kunde betala för att någon skulle sköta om den, för Zacks skull, han har seglat med den då och då under åren.

Joanna är fotograf men har inte jobbat så mycket de senaste åren. Hon mår inte bra efter dotterns hemska död, isolerar sig mycket i lägenheten. Direkt efter Handels startade Zack ett fastighetsbolag med några kompisar; det gick väldigt bra, de sålde så småningom bolaget till en stor koncern för en massa pengar, han har inga ekonomiska problem alls.

Joanna hittar pappans gamla loggbok på båten, han var noga med att skriva i den varje dag under deras många seglingssemestrar. Den kommer att spela en viktig roll i handlingen, det var något som hände då för länge sedan. De träffar också på en del bekanta till familjen från den tiden.

Annikas lillasyster Sofie ringer och är mycket upprörd, hon kräver att syrran måste komma genast, men så bryts samtalet och Sofie svarar inte när Annika försöker ringa tillbaka. När de mycket senare får kontakt säger Sofie att det bara var ett missförstånd. Hon är exalterad över sin nya pojkvän och bjuder in Annika till en middag på Sandhamn för att träffa honom. Någon pojke är Peter definitivt inte, han är mycket äldre än Sofie, måste vara över fyrtio, men uppenbarligen mycket förmögen och belevad. Annika får ändå dåliga vibbar. Och det blir värre.

De två berättelserna flyter samman, historiens hemligheter börjar komma upp till ytan med förfärliga konsekvenser. Det är snyggt. Det är riktigt spännande.

Röd augustimåne

I upptakten till den nya boken får sjöräddningen ett larm, ett par i en segelbåt har sett ett bylte liggande på en strand, de tror det är en människa men det är för grunt för att de ska kunna komma nära. Nadia kör Rescue Cecilia så nära stranden i Skepparviksviken hon kan, Annika och Simon går i land. Det är en äldre kvinna som ligger där, de försöker med livräddning men det är för sent, kvinnan är död, hon är blodig och hon luktar sprit. De larmar polis och ambulans. Sjöpolisen Jens kommer först, senast de träffades bjöd han ut Annika men det har inte blivit av ännu och just nu är det inget de pratar om. I väntan på ambulansen kollar de en sliten liten sommarstuga i närheten, kanske finns det något som kan visa vem den döda kvinnan är. Dörren är olåst, därinne är det fullt av bråte, luktar illa, ren misär.

Ungefär samtidigt som ambulanssjukvårdarna kommer en ung kvinna springande och ropar: Mamma! Annika känner igen henne. Det är Felicia från IT-avdelningen på tidningen där Annika också jobbar. De känner inte varandra men har setts på jobbet. Hennes mamma ringde henne för ett par timmar sedan, pratade förvirrat om en massa saker, något om ett arv och något om att Felicia egentligen inte var hennes dotter. Det mesta var svårt att uppfatta, mamman var uppenbart berusad, Felicia blev orolig och åkte genast ut till den stuga som mamman sedan länge hyr av några förmögna människor i närheten. Det är mycket riktigt mamman, Laura Vainio, som ligger död på stranden.

Vi hoppar tio dagar fram i tiden till 9 augusti då huvudberättelsen startar, den pågår fram till upplösningen 13 augusti.

Laura Vainios död bedöms som en olycka, något som Felicia inte alls tror på. Hon har inga nära personer att prata med men har fått bra kontakt med Annika och de pratar en del med varandra. I Annikas tråd av berättelsen händer också en hel del på stationen, i den spirande relationen med Jens, hennes ex Adam dyker plötsligt upp, Nadias bakgrund från Balkan utvecklas i en intressant sidoberättelse och vi får en berörande berättelse om Tilde, dotter till Anders, en av Annikas kolleger på sjöräddningen, vars försvinnande orsakar ett stort pådrag.

I den andra tråden är det Charlotte som äger berättarrösten. Hon lever med Fredrik och deras två barn; artonåriga Vilma och snart sextonåriga Hampus. Familjen har det kämpigt och det handlar mest om Hampus som har mått riktigt dåligt, en möjlig diagnos och ett tänkbart självmordsförsök har gjort Charlotte till ett nervknippe med ständig oro. Det är inte mycket kvar av relationen med Fredrik; hon tycker inte att han hjälper till alls med barnen, han lägger i stället all sin fritid på deras segelbåt Butterfly som nu är helt perfekt.

För att försöka göra något åt sin relation ger de sig ut själva på en segeltur under några dagar, Vilma garanterar att hon har koll på hemmaplan. På väg ut lyssnar de på Sommar i P1; i dag är det den stora TV-kändisen Vincent Crona som pratar och det väcker minnen av olika slag hos dem. Vincent och Fredrik var nära barndomskompisar, liksom Sigge och Charlotta, eller Lotta Johansson som hon hette på den tiden innan hon gifte sig med Fredrik och blev Charlotta Stagnelius. På gymnasiet blev de fyra ett starkt gäng, den femte medlemmen var Vincents lillebror Lukas som då oftast kallades Skuggan, han fick alltid hänga med när gänget hittade på olika saker.

Sedan några generationer har kända släkten Crona det pampiga skärgårdsstället Soludden på en udde långt ute på Värmdö och det var där, på den legendariska studentfesten för länge sedan, som Fredrik och Charlotta blev ett par. De har fortsatt att umgås en del under åren men för Charlottas del tog det slut för fem år sedan; På en nyårsfest hemma hos Vincent och hans dåvarande fru Lou hade hon blivit fruktansvärt arg, gjort bort sig helt i de andras ögon och sedan dess har hon, till skillnad från Fredrik, inte haft någon kontakt alls med dem. På en skärgårdsrestaurang, Nåttarö krog, träffar de nu överraskande på Vincent med sällskap. De blir inbjudna till kräftskiva på Soludden. De tackar ja. Det borde de kanske inte ha gjort.

Efter knappt halva boken kommer den första kopplingen mellan de parallella berättelserna; det visar sig att Laura Vainio hyrt sitt lilla hus av familjen Crona, Soludden var hennes närmaste granne. Det kommer successivt allt fler kopplingar samtidigt som spänningen byggs upp inför dramatiska upplösningar i flera steg.

Det är ett mycket starkt koncept som författaren skapat för sin sjöräddarserie, det kommer att vara hållbart ett bra tag till; här finns starka karaktärer som bär seriens långa berättelse, en levande miljö som är en uppenbar hemmaplan för henne, en imponerande intrigintelligens kring den enskilda bokens huvudberättelse som skickligt kompletteras med intressanta sidoberättelser. Till och med mig lyckas hon förvandla till seglare och skärgårdsfantast, i alla fall från läsfåtöljen.

Författaren

Rebecka Edgren Aldén, född 1972, har tillbringat de flesta av sina somrar, både som barn och vuxen, i skärgården och har seglat mycket i många år. Författardrömmarna fanns tidigt och redan innan debuten har hon arbetat med andra former av skrivande. Hon har varit journalist och chefredaktör på olika tidskrifter och även varit konceptansvarig och chef över kreativa studion på Bonnier Tidskrifter. Hon är skrivlärare på Folkuniversitetet, håller kvällskurser i att skriva spänning, och har arbetat som manusutvecklare, redaktör och lektör för bokförlag. Hon har även varit moderator på Bokmässan och Crimetime och är sedan 2018 sammankallande ordförande för Crimetime Award.

Hon kom ut med en debattbok 2009 men debuterade skönlitterärt 2015 med Den åttonde dödssynden som det året nominerades till bästa debut av Svenska Deckarakademin. Efter ytterligare tre böcker startade hon med Svarta segel serien Sjöräddarna 2022 vars andra del, Röd augustimåne, nu finns ute. Den aktuella serien har hittills sålts till sex olika länder.

Anders Kapp, 2023-06-21

Bokfakta

  • Titel: Svarta segel.
  • Författare: Rebecka Edgren Aldén.
  • Utgivningsdag: 2022-06-01.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 368.

Länkar till mer information

Bokfakta

  • Titel: Röd augustimåne.
  • Författare: Rebecka Edgren Aldén.
  • Utgivningsdag: 2023-06-21.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 371.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...