Kärleksromanen han inte kan skriva, men gör fantastiskt

Har just läst P O Enquists senaste: Liknelseboken, En kärleksroman, och är rätt vilsen, glad och förundrad. Någon bestseller blir den nog inte. Inte särskilt lättillgänglig; fragmentarisk med ett antal brottstycken som cirkulerar och hela tiden återkommer, förenade på nya sätt, till nya bilder.

”Hon sa att du snirklade runt det du borde vara rakt på” får han höra från brorsdottern till den första kärleken som de just begravt, en kärlek som han bara träffat två korta stunder, med många år emellan. ”Skriv ett brev till mig när jag är död” säger hon vid deras andra möte, ett kort samtal på en bänk i norra änden av en perrong. Kanske är denna bok just detta brev?

Vad handlar då boken om? Tja, ganska mycket, men i centrum står naturligtvis skönlitteraturens eviga frågor: livet, meningen, döden och, framför allt, kärleken. Språket är den egna Enquistskan med en hel del rötter från Västerbotten och från den frikyrkliga uppväxten. Sprängfylld med referenser åt alla de håll tangerar den också de Wittgensteinska frågorna om språkets gränser; vad kan egentligen sägas? Vilka andra uttryck än orden kan beskriva det obeskrivliga?

”Var det bilden av kärleken? Men vilken? Den långsamma och mjuka förtvivlan, som andrastämman i ´Lugn vilar sjön´, som kvinnan i Larssonsgården, eller de skärande böneropen från de kasserade noterna i Sibelius nedhasade byxor?”

Nog är det mest en kärleksroman, den som han maniskt upprepar att han inte kan skriva. Kärleken som frälsning i frihet, sexualiteten som det innersta rummet; den absoluta närheten.

Och varför krånglar han då till det så väldigt, snirklar runt i stället för att gå rakt fram? Kanske för att det är nödvändigt? De eviga, existentiella och livsviktiga frågorna har ju inga enkla svar, då skulle de inte vara eviga. Men om man snirklar runt och tittar från många håll, växlar perspektiven, låter livsfragmenten byggas om till ständigt nya bilder, så kanske det ändå dyker upp något spännande och intressant i ögonvrån? Det tycker jag i alla fall och är nöjd med de timmar jag fått umgås med Liknelseboken!

Anders Kapp, 2013-04-02

Bokfakta

  • Titel: Liknelseboken. En kärleksroman.
  • Författare: Per Olov Enquist.
  • Utgivningsdag: 2013-03-18.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 254.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...