Wayne är tillbaka igen

Olle Håkansson har precis kommit ut med sin tredje Sundsvallsdeckare med polisen Wayne Lundberg i huvudrollen (förnamnet ska uttalas vajne om jag förstått det rätt). De två första, Wayne går på casino (2016) och Wayne åker till Costa del Sol (2018), finns på den mjukare mågottdelen av genreskalan men den nya boken Wayne och Cecilia är mörkare till kulören med barndomstrauman, psykisk sjukdom och dramatiska upplösningar vilket kommer att slita hårt på seriens återkommande och genomtrevlige huvudperson. Det blir spännande med en väl fungerande berättarteknik och mängder av roande igenkänning för alla med erfarenheter från Sundsvall.

Handlingen i den här boken är förlagd till hösten 2002 och det finns gott om träffande tidsmarkörer i texten. Den Cecilia som finns med i titeln heter Hagman i efternamn och hennes Volkswagen Golf går många mil på sträckan Sundsvall-Hassela; omkring tio mils daglig pendling till vikariatet som chef för en Coop-butik. Direkt efter gymnasiet hade hon börjat jobba inom Coop och efter en rad olika arbetsuppgifter i Sundsvall hade hon nu som trettiofemåring fått sin första möjlighet som butikschef i Hassela. Visst var det drygt med pendlandet, men det går väldigt bra och hon trivs verkligen med jobbet. Torsdag 25 oktober är det hon som stänger affären vid 21 för att sedan ge sig iväg hemåt mot lägenheten på Riddargatan i Sundsvall på vägarna genom den mörka skogen. Hon kommer inte att komma fram. I växlande kapitel får vi läsare följa vad som händer med henne.

Livet är rätt bra för den återkommande huvudpersonen Wayne Lundberg, änkling sedan ett antal år med vuxna barnen Leia och Max. Han och poliskollegan Lottie Jelinek kommit allt närmare varandra och är nu ett par.

På fredagsförmiddagen träffar han Gerda Svan som funnits i polishuset i evigheter, numera bland annat chef för receptionen, och hon berättar om att det kommit in en anmälan om ett försvinnande. Cecilia Hagman hade inte kommit till jobbet nu på morgonen, arbetskamraterna fick inget svar på telefon, mobilen verkar avstängd, och då hade de ringt till Cecilias mamma som inte heller lyckats få någon kontakt med dottern.

Wayne tänker att det förmodligen finns någon naturlig förklaring och att det inte finns någon anledning att så snabbt dra igång någon större utredning. Men ordningspolisen Jenny Nilsson hör talas om försvinnandet och det visar sig att hon och ”Cissi” är bästa vänner sedan evigheter, spelat handboll tillsammans i många år, och Jenny är säker på att något allvarligt har hänt, hennes kompis är ett under av ordning och reda och skulle aldrig utebli från jobbet utan att höra av sig. Hon tvingar med sig Wayne till Hassela för att komma igång med utredningen.

I den andra huvuddelen av texten får vi successivt följa utredningsarbetet. Det är en bra och varierad grupp karaktärer som författaren skapat (det finn en berömvärd karaktärsförteckning i slutet av boken). Här finns framför allt Waynes parhäst sedan många år, Stefan Ekstam, men också den noggranna kriminalteknikern Jonas Alvarsson, den digitala specialisten Christian Petersen, hundföraren Lennart Eriksson, kommunikatören Annica Edgren och en del andra som blir inblandade i den växande utredning som försöker ta reda på vad som hänt med Cecilia. Här finns många intressanta detaljer som för utredningen åt olika håll på vägen mot en dramatisk upplösning i flera steg.

Som en tredje del av berättelsen finns återkommande korta kapitel med brottslingens tankar. Denna parallella tredelning mellan offer, utredare och brottsling är inte alls ovanlig och det beror på att det är en effektiv berättarteknik som bidrar till dynamisk spänning. Här finns betydlig mörkare stråk än i författarens tidigare böcker med barn som far illa, psykisk sjukdom och en del annat. Men fortfarande finns det också en hel del humor och även i denna bok en hel del intressanta funderingar på livet. En stor bonus för alla med någon kunskap om Sundsvall är en hög grad av igenkänning i mängder av detaljer.

Anders Kapp, 2022-05-22

Bokfakta

  • Titel: Wayne och Cecilia.
  • Författare: Olle Håkansson.
  • Utgivningsdag: 2022-05-20.
  • Förlag: Eget.
  • Antal sidor: 283.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...