Mysig feelgood-deckare

Puh! Var så nervös när jag öppnade boken för att börja läsa. En del som ges ut på eget förlag är faktiskt riktigt uselt. Och jag känner ju Olle Håkansson, gillar honom och vill kunna titta honom i ögonen nästa gång vi ses utan att i bakhuvudet känna den smärta som en dålig text kan åstadkomma. Men 260 sidor senare kunde jag andas ut. Trots en corny titel med Sällskapsresanvibbar, Wayne åker till Costa del Sol, är det här inte alls någon dålig polisdeckare!

Boken kom i somras, men av ovan nämnda skäl har jag undvikit att läsa den. Tog mod till mig nu (Olle tjatade) och ångrar mig inte.

Temat är människohandel och upptakten är att en liten tvååring försvinner på parkeringen utanför Konsum Haga i Sundsvall. På det temat kan man skriva en internationell, våldsam actionthriller med högt tempo som till exempel Pascal Engman gjorde med sin lysande Eldslandet från i höstas. Det gör Olle inte alls. Ska man genrebestämma honom så ligger han betydligt närmare Kristina Appelqvist eller Anette Haaland. Han skriver en rätt mysig feelgooddeckare i lugnt tempo där det grånande radarparet från Sundsvallspolisen, Wayne Lundberg och Stefan Ekstam, leder sökandet efter den lilla pojken; ett sökande som liksom titeln antyder också för dem till den spanska solkusten. Nästan inget våld alls, det våldsammaste är nog Waynes minne av en bilolycka för rätt länge sedan. Men i stället en del humor kombinerat med en hel del funderande över livet.

Naturligtvis behöver inte allt som ges ut på eget förlag vara dåligt. Internationella megastjärnan Nele Neuhaus (ges ut i 25 länder och har sålt över fem miljoner böcker bara i hemlandet Tyskland) gav ut sina tre första böcker på eget förlag. Men även för goda författare kan det vara svårt att klara sig utan den apparat som professionella förlag kan erbjuda, inte minst när det gäller samtal om intrig/struktur, redigering, korrekturläsning etc. Att klara detta själv, att kritiskt granska sin egen text, är nästan omöjligt, i alla fall på en tillräcklig kvalitetsnivå. Tror mig veta att Olle varit klok nog att ta hjälp med detta av familj och vänner, bland annat en skrivarcirkel, och det märks på resultatet. Här slipper man störas av alla de korrekturfel, syftningsfel, konsekvensfel som annars kan vara rätt vanligt med egenutgivna böcker (i alla fall inte mer än vad som också kan finnas i förlagsutgivna böcker).

Du kommer inte att få något Nobelpris Olle, men du ger oss en välskriven och småmysig feelgood-deckare. Och det är gott nog!

Anders Kapp, 2019-01-21

Wayne åker till Costa del Sol är den andra boken om Wayne Lundberg. Den första, Wayne går på casino, kom ut sommaren 2016.

Bokfakta

  • Titel: Wayne åker till Costa del Sol.
  • Författare: Olle Håkansson.
  • Utgivningsdag: 2018-06-07.
  • Förlag: Eget (Vulkan).
  • Antal sidor: 260.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...