Missa inte denna debut

Det finns gott om svenska spänningsdebuter, känns som om de blir fler för varje år och det är lätt att missa guldkornen. En som du inte bör missa är skriven av Monica Nebelius Lüning, har den rätt torra titeln Förtjänst och skicklighet, kommer ut om en knapp månad och är starten på serien Varbergsfallen.

Debutanten har arbetat som domare i många år vilket bidrar till hög trovärdighet. Upplägget är klassiskt, kunde vara hämtat från Agatha Christie: Dan Wallert är sjuttioåtta år, fortfarande i högsta grad verksam som ledare för sitt företag, stormrik och snål, hans tre barn Peter, Cilla och Lena har aldrig fått ett nickel sedan de blev myndiga, mest blivit utsatta för hans förakt, deras mamma är död sedan länge. På Peters fyrtiofemåriga födelsedag, en av få familjeträffar, informerar Dan om att han mycket snart ska gifta om sig med Sandra Ohlsen, en kvinna som barnen känner till mycket väl och som är i deras ålder. I och med detta skulle barnen förlora merparten av det kommande arv som de så länge drömt om. Tre dagar senare hittas Dan död, mördad på ett mycket brutalt sätt.

Trots klassiskt upplägg lyckas författaren skapa något eget och intressant, bland annat tack vare två starka huvudpersoner; kriminalpolisen Gabriella Beckbom och nytillträdda domaren Ingrid Lööf, olika som personer men bägge är bra på sina jobb och bägge bär på personliga problem. Jag har några invändningar men den är ändå riktigt bra; om den så småningom kommer att tillhöra årets bästa svenska spänningsdebuter är för tidigt att säga, men läsvärt är det utan tvekan. Återkommer med en recension när den kommer ut 7 mars.

Anders Kapp, 2024-02-09

Bokfakta

  • Titel: Förtjänst och skicklighet.
  • Författare: Monica Nebelius Lüning.
  • Utgivningsdag: 2024-03-07.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 303.
  • ISBN: 9789189771536.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...