Efter Upplysningen: Mohammed Ben Abbes

Vad kommer efter Upplysningen? En intressant fråga, ett bra romantema, som en av Frankrikes mest omtalade författare just nu, Michel Houellebecq, ägnar sig åt i sin ”Underkastelse” som nyligen kom ut på svenska.

Om man tar till den grövsta penseln skulle man kunna dela in västvärldens politiska historia i tre skeden hittills: Antiken/tidiga Rom i 1 000 år, sena Rom/Medeltiden i mer än 1 000 år och Upplysningen hittills i drygt 300 år. Kanske är det alltför tidigt att spekulera i hur nästa skede kommer att gestalta sig men det är en spännande fråga som lockar många att skiva om.

Houellebecq utgår från den växande nationalismen och konservatismen som är en tydlig trend i dag. Närmare bestämt hämtar han mycket ur dagens identitarianism, en relativt blygsam ideologi som i dag främst finns i Frankrike och Skandinavien (i Sverige t ex i form av Motpol). Förknippas ibland med nationalistiska partier som Nationella Fronten i Frankrike och Sverigedemokraterna i Sverige men har också mer av ursprungskonservativa föreställningar.

I presidentvalet i Frankrike 2022 tar Nationella Fronten inte oväntat en av de två platserna i slutomgången. Mer överraskande är att Muslimska broderskapet tar den andra platsen knappt före vänsterns kandidat. Den moderate islamisten Mohammed Ben Abbes är en presidentkandidat som fångar mycket av de konservativa dragen hos identitarianismen men inte alls de nationalistiska dragen Nationella Fronten står för. Efter stor turbulens, närmast inbördeskrig, sluter alla andra partier upp bakom Ben Abbes som också blir vald. Liknande förändringar sker i de flesta länder i Europa.

”Underkastelsen” berättar om detta skeende med utgångspunkt hos berättarjaget, den luttrade akademikern och litteraturforskaren Francois.

Houellebecqs svar på den inledande frågan känns ganska fantasilös. Den samhällsordning som uppstår i ”Underkastelsen” påminner om logiken i det sena Rom och Medeltiden. Visst kan och bör vi lära av historien men den brukar inte upprepa sig, i alla fall inte på samma sätt.

Någon fantastisk litteratur är det inte heller, läsvärt, men inte mycket mer än så. Det jag framför allt tar med mig är nyfikenheten på en bok av 1800-talsförfattaren Huysman, berättarjagets primära forskningsobjekt.

Men frågan är fortfarande spännande att diskutera, tänka kring och skriva om!

Anders Kapp, 2015-10-01

Bokfakta

  • Michel Houellebecq
  • Underkastelse, (Soumission, översättning av Kristoffer Leandoer)
  • Bonnier, 2015
  • Svenska 268 s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...