Skratt och gråt i Nordmyr

I dag kommer Marie H Lundh ut med Sarahs val, andra delen i hennes Nordmyrserie. När debuten Sarahs lag kom förra året funderade jag en del vilken genre det handlar om här. Kan tyckas oväsentligt men är det ändå inte, avgör på vilka hyllor och i vilka kanaler boken hamnar och därmed också till en del vilka läsare den får. Vi befinner oss inom rättssystemet med Sarah själv som blivande domare på en tingsrätt och nya kärleken Erik som är polis vilket antyder en spänningsroman som därmed skulle hamna på den hylla som oftast är märkt deckare. Men efter läsningen av tvåan står det solklart att det är fel tänkt. Både Sarah och Erik håller på med intressanta fall men de existerar endast som en fond, en bakgrund, och vi får egentligen inte veta något alls om innehållet i dessa fall. Att de råkar arbeta inom rättssystemet handlar mest om att författaren har en del erfarenhet från området och kan därför skildra det levande och trovärdigt, men annars skulle de kunna arbeta med vad som helst. Det här är primärt relationsromaner som behandlar livets många utmaningar med väldigt mycket välskriven humor så om man tvingas välja någon speciell hylla så skulle jag välja den som är märkt feelgood. Jag hade en del invändningar mot debuten men de är nu borta, författaren levererar riktig bra läsglädje.

Vi befinner oss i Västerbottens inland, i det fiktiva samhället Nordmyr som geografiskt borde ligga ett tjugotal mil nordväst om Lycksele. Hela den mäktiga miljö som omger berättelsen är i sig en viktig karaktär som är mycket levande i texten.

Huvudpersonen Sarah hamnade mycket motvilligt i Nordmyr i den första boken, tanken var att genomföra hela domarutbildningen i Stockholm men Svea hovrätts fruktade president som bakom ryggen kallas Vita häxan bestämde att hon skulle skickas till Norrland; under två år ska hon tjänstgöra på Nordmyrs tingsrätt, den minsta i landet.

Valet att bli domare var inte självklart för Sarah; efter juristexamen i Uppsala satsade hon hårt och framgångsrikt på en affärsjuridisk karriär på en känd byrå i Stockholm, innan hon flera år senare bestämde sig för en ny inriktning. Hon är nu runt trettiofem och det har aldrig gått särskilt bra med hennes kärleksrelationer, kanske beroende på att hon har så svårt att öppna sig, svårt att lita på någon. Från och till har hon varit tillsammans med Christoffer trots att hon inser att det inte alls är någon bra relation för henne. I Nordmyr träffar hon narkotikapolisen Erik, en ny kärlek och frågan är vad den kan leda till?

Sarah har ett stort trauma från sin barndom som hon fortfarande har svårt att hantera, bearbetar det i regelbundna samtal med en terapeut. Från tioårsåldern har hon växt upp med sina morföräldrar och mormor Yvonne lever fortfarande i högsta grad, har en stor roll i berättelsen, en aktiv änka, nu drygt sjuttio som är mycket tydlig med sina åsikter och som aktivt sökte en ny man på dejtingsidor. I första boken fick Yvonne kontakt med Anders i Nordmyr och har numera flyttat ihop med honom. Hon har bland annat nu allt fler följare som influencer, sysslar mest med diskussioner om helande effekter av stenar och kristaller.

Tingsrättens mycket excentriska chef, lagmannen Sven, har drabbats av ett intensivt odlingsintresse och med hjälp av konstljus och fläktar har han förvandlat en lokal i huset till ett växthus med närmast tropiskt klimat där han odlar allt möjligt. I upptakten av den nya boken dyker det upp en okänd växt som visar sig vara den narkotikaklassade marijuanaplantan. En lagman som narkotikaodlare är kanske inte riktigt lyckat men det sätter omedelbart tonen för berättelsen.

Han vill ha hjälp av Svea för att bli av med plantan, Svea är vad han alltid kallar Sarah vilket blir kul när hon egentligen heter Sarah Modér. Men så dyker Anders upp, Yvonnes sambo och tingsrättens alltiallo som bara har dagar fram till sin pension, och han har ett annat förslag: ”Eller så anmäler du honom till polisen, Sara-hö, ring din kille.” Anders retas ständigt med Sarah för hur hon stavar sitt förnamn. Även i övrigt är arbetsplatsen fylld med udda och underhållande karaktärer.

Sarah är inne på andra året och får självständigt ansvar för allt mer komplicerade mål. Hon jobbar hårt, är skicklig, det går bra. Men så kommer ett antal nya utmaningar:

Vita häxan kräver att hon ska avbryta tjänstgöringen i Nordmyr i förtid och komma tillbaka till Stockholm. Det vill Sarah inte alls.

Christoffer hör av sig mycket intensivt från Stockholm och vill ha henne tillbaka. Sarah vet inte riktigt hur hon ska hantera honom.

Erik vill att de verkligen ska satsa på att bli ett par på riktigt; hans drömhus sedan länge är äntligen till salu och han vill att de ska bygga ett gemensamt liv där. Sarah inte om hon verkligen vågar, bland mycket annat är hon orolig över hans bipolära diagnos, visst älskar hon honom men tänk om han skulle kunna bli lika hemsk som hennes pappa?

Och just pappan, Nicklas, har avtjänat sitt långa fängelsestraff som han fick sedan han dödat Sarahs mamma och vill nu ta upp kontakten med sin dotter. Det gör Sarah livrädd.

Dessa och andra svåra frågor hanterar författaren inkännande men också med stor humor. Det finns få saker som är så svårt att skriva som humor, det blir så lätt patetiska försök som faller platt till marken, men här fungerar det verkligen, kanske inte minst tack vare förankringen i en hel del svärta; jag har svårt att tänka mig läsare som inte skrattar högt då och då under resan genom berättelsen, inte minst imponerande är de rappa dialogerna.

Min huvudinvändning mot debuten handlade om huvudpersonen Sarah. Trots all den bakgrundsinformation som visar att hon uppenbarligen är en mycket stark och kompetent kvinna framstod hon som alltför vek. I den nya boken har karaktären växt till sig i komplexitet, med både starka och svaga sidor, en mer komplett och trovärdig människa, vilket jag verkligen uppskattar.

Trots att det kanske inte riktigt är min genre ger denna riktigt välskrivna text stor läsglädje.

Författaren

Marie H Lundh, född 1977, är bosatt i byn Åsen i skärgården utanför Umeå där hon är född och uppvuxen och där hennes släkt bott i sex generationer. Hon arbetade i över femton år som journalist och chef på det lokala mediehuset innan hon sadlade om för att arbeta med personalfrågor och den administrativa sidan av domarutbildningen i Hovrätten för Övre Norrland, men är nu författare på heltid. Hennes debut Sarahs lag valdes ut av TT Nyhetsbyrån att bli årets sommarföljetong 2022. Den köptes in av sextiotalet lokaltidningar i både Sverige och Finland. Sarahs val är andra delen i Nordmyrserien.

Anders Kapp, 2023-03-22

Bokfakta

  • Titel: Sarahs val.
  • Författare: Marie H Lundh.
  • Utgivningsdag: 2023-03-22.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 327.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...