Politisk thriller på riktigt hög nivå

Ett tomrum på åtta månader 1999 omhöljt av dimridåer, mellan FN-tjänstgöringen i våldsamt kaotiska Uzbekistan till jobbet för en fransk biståndsorganisation i Marseille. Vad var det egentligen som hände under dessa månader? De som kommer alltför nära sanningen dör i olyckor, självmord, eller …

Det är en kärna i Magnus Montelius nya Åtta månader, en fantastisk politisk thriller som fångar mycket av det som händer i Sverige och världen just nu, en välskriven text, en skickligt sammansatt väv där många, många vardagliga, sanna eller sannolika trådar vävs samman till något osannolikt hemskt som vi ändå som läsare ändå ser som fullkomligt möjligt.

Åtta månader är en ovanlig blomma i den svenska floran av spänningslitteratur. Det finns en del försök när det gäller politiska thrillers och spionthrillers men få på denna nivå. Om man jämför med internationella stjärnor påminner tonfallet mycket mer om John le Carré än om Tom Clancy. Visst finns det spionage som hos Carré men kärnan är mer politisk, kampen om den politiska makten i en internationell miljö. Väldigt lite av krigisk ytdramatik men mycket av ett mer lågmält berättade som effektivt fångar läsaren i spänning; vad ska hända nu, vad kan den kommentaren betyda, vem är egentligen god och vem är ond eller är de både och? Andlöst vänder man blad. De 450 sidorna går fort att läsa.

Och vad handlar den om? Opinionssiffrorna är katastrofala för den socialdemokratiska regeringen. Statsminister Agneta Lindgren är på ett uselt humör när hon ser ännu en nidbild av sig i tidningen. Som lök på laxen kommer skandalen. Hennes vän sedan länge, utrikesminister Björn ”Bongo” Bergvall ertappas med en prostituerad i Bryssel. Han måste gå direkt, opinionssiffrorna rasar än mer och nu måste de snabbt hitta en ny utrikesminister.

Bakom scoopet står frilansjournalisten Nina Wedén, okänd men duktig, har lätt för att komma i konflikt och får inga fasta jobb. Inte ens efter detta scoop.

I stället blir hon oväntat pressekreterare åt den nya utrikesministern, de blir en tandemsuccé i media, opinionssiffrorna bara stiger och stiger, allt är fantastiskt. Men …

Nina är ett av bokens berättarjag. Den andra huvudpersonen är Max Boije som efter en lång karriär på regeringskansliet numera arbetar som politisk konsult med känsliga uppdrag.

På många sätt är det en riktigt, riktigt bra berättelse. Starka karaktärer, en skickligt konstruerad intrig, ett utmärkt språk och hög spänning.

En liten invändning: Som jag skrev i inledningen vävs berättelsen av många trådar. En del av dessa hänger fortfarande lösa och andra är slarvigt knutna när berättelsen slutar. Skulle kunna bero på slarv? Skulle kunna bero på att förlaget satt stopp, nu får berättelsen inte bli längre? Men kan också bero på att han medvetet öppnar för en fortsättning; att en del av dessa karaktärer och andra trådar ska återkomma för att väva en ny spännande väv. Jag hoppas på det sistnämnda!

Magnus Montelius

Magnus Montelius är född 1965 i Stockholm. Han utbildade sig till civilingenjör vid KTH och har arbetat länge med miljöfrågor, inte minst internationellt. Han debuterade 2011 med Mannen från Albanien och det var en mycket framgångsrik debut, både hos kritiker och läsare. Boken såldes också till tiotalet andra länder. Sedan dessa har han publicerat en del noveller, men det har alltså dröjt rätt länge innan det nu kom en riktig uppföljare med denna bok, Åtta månader, som även den kommer att översättas och ges ut i andra länder.

Enligt min bedömning har han alla förutsättningar att bli en både svensk och internationell stjärna, han är riktigt, riktigt bra och har etablerat en egen nisch, men i så fall får det inte dröja lika länge innan han kommer med nästa bok.

Anders Kapp, 2019-03-15

Bokfakta

  • Titel: Åtta månader.
  • Författare: Magnus Montelius.
  • Utgivningsdag: 2019-03-12.
  • Förlag: Bonnier.
  • Antal sidor: 450.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...