Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir föddes 1972 i staden Akranes, Island. Hon växte upp i Mexiko, Sverige, Spanien och Island. Efter gymnasiet på Island läste hon vidare i England och tog en kandidatexamen i pedagogik vid Háskóli Íslands, Islands universitet. Hon har arbetat som expert inom utbildningsområdet och skrivit och redigerat fackmaterial för förskolor. Hon har även arbetat som dramatiker och manusförfattare. Hon debuterade som deckarförfattare 2009 med Spor (steg eller spår) och året efter kom Fyrirgefning (förlåtelse), bägge fristående och ingen av dem översatta. Efter att ha sysslat med annat några år kom det stora genombrottet med trilogin Reykjavík Noir 2015-2017 som blev mycket framgångsrik.

I den första delen Gildran (Snare på engelska och Fällan på svenska) introduceras trilogins huvudperson Sonja, en ung ensamstående mamma som kämpar för att behålla vårdnaden om sin son och som finansierar deras liv genom att smuggla kokain till Island; hon hamnar i en kriminell värld och resultaten är förödande, inte minst för relationen till sonen och till hennes nya kärlek Agla. Den isländska finanskrisen spelar en viktig roll i berättelsen. Boken nominerades till CWA International Dagger, nådde bästsäljarlistor i många länder och utsågs av New York Journal of Books till årets thriller. I nästa del Netið (Trap på engelska, finns inte översatt till svenska) fortsätter Sonjas kamp i den kriminella världen under den finansiella krisen men nu har hon en egen plan för hur hon ska ta sig ur alla dessa svårigheter. Trilogins avslutande del Búrið (Cage på engelska, finns inte översatt till svenska) fick också mycket uppmärksamhet, utsågs av The Guardian till årets bok och vann Blóðdropinn (Bloddroppen) som årets bästa isländska kriminalroman 2018. Filmrättigheterna till trilogin köptes av 66 Degrees North / Palomar Pictures International, baserade i Kalifornien och produktionen pågår.

Efter det kom den fristående politiska thrillern Svik (Betrayal) där huvudpersonen heter Úrsula. Hon är en biståndsarbetare som återvänder till Island för att nytt jobb på regeringskansliet och hamnar mitt i en stor korruptionshärva. Även den boken vann Blóðdropinn.

2019 startade hon en ny serie, från början också tänkt som en trilogi men som nu är en kvintett på originalspråket. Första delen i den serien, Helköld sól, kom ut på svenska 2022 med titeln Iskall sol och den andra delen Blóðrauður sjór, på svenska Blodrött hav 2023. Huvudperson är framgångsrika finansiella utredaren Áróra som bland annat är expert på att hitta gömda pengar vilket naturligt innebär att hennes konsultföretag ibland kommer i kontakt med kriminella aktörer, bakgrunden till att pengar göms är inte alltid laglig. I seriens inledning bor hon i Edinburgh, hon har växt upp omväxlande i Newcastle och Reykjavik med isländsk pappa och engelsk mamma. Storasyster Ísafold bor på Island men de två har numera i princip ingen kontakt alls. Den andra återkommande huvudpersonen i den nya serien är den isländska kriminalpolisen Daniel. Även två av böckerna i denna serie nominerades till Blóðdropinn på Island.

Hennes berättelser är starkt karaktärsdrivna och har ofta ett tydligt samhällsperspektiv, både politik och näringsliv. Här finns också ofta hbtq-teman och olika sociala frågor. Hon bor numera vid sjön Elliðavatn, i utkanten av Reykjavik, tillsammans med sin partner och en hund. De tillbringar också mycket tid i Skottland.

Utgivna böcker

 • 2023 Dauðadjúp sprunga (Deep as Death), (Áróra Investigation 5).
 • 2022 Drepsvart hraun (Dark as Night), (Áróra Investigation 4).
 • 2021 Náhvít jörð (White as Snow), (Áróra Investigation 3).
 • 2020 Blóðrauður sjór (Red as Blood / Blodrött hav 2023), (Áróra Investigation 2).
 • 2019 Helköld sól (Cold as Hell / Iskall sol 2022), (Áróra Investigation 1).
 • 2018 Svik (Betrayal).
 • 2017 Búrið (Cage), (Reykjavík Noir 3).
 • 2016, Netið (Trap), (Reykjavík Noir 2).
 • 2015, Gildran (Snare / Fällan), (Reykjavík Noir 1).
 • 2010, Fyrirgefning (Forgiveness).
 • 2009, Spor (Steps).

Anders Kapp, 2023-10-18

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...