Dramatisk actionhjältesaga i Tennessee

Vaktposten är den tjugofemte boken i den extremt framgångsrika serien om Jack Reacher som sålts i mer än 90 miljoner exemplar över hela världen. Serien startades av Lee Child (egentligen Jim Grant) 1997 och just nu pågår en överväxling inom familjen; lillebror Andrew ska ta över serien och den senaste delen har de skrivit tillsammans. Vagabonden och actionhjälten Reacher hamnar av en slump i en liten stad utanför Nashville, Tennessee. Tanken är att ta en kopp kaffe och fortsätta, men så blir det inte. På gatan ser han några som uppenbart riggar för en kidnappning, reagerar instinktivt, slår ut kidnapparna, räddar Rusty Rutherford, och det hela växer ut till en högdramatisk berättelse om cyberattacker, korruption och utpressning av hela städer. Underhållning på hög nivå. Jag har absolut inte läst alla delar av serien, bara några, men ville läsa den nya eftersom Andrew kommer att medverka hos oss på Svenska Deckarfestivalen i november.

Det finns ofta en hel del förakt för den här typen av böcker hos många som skriver om litteratur. De kanske inser att en författare måste sälja en del för att överleva, men säljer de för mycket måste det vara kommersiellt skräp. Det är så hycklande; vore det enkelt att sälja 90 miljoner böcker skulle väldigt många ägna sig åt det, det är svårt, det kräver en enorm skicklighet och den skickligheten är värd stor respekt. Reacher-serien är naturligtvis inte ”stor litteratur” i den meningen att det är texter som drabbar läsaren, ger nya insikter som är livspåverkande, men det har heller aldrig varit avsikten; det här är underhållning på hög nivå, varken mer eller mindre, och liksom andra former av underhållning på hög nivå är den värd beundran. Jag menar inte att allt som säljer mycket är bra, så mycket kan vi inte lita på marknadsekonomin; pornografi, energidrycker och mycket annat är och förblir förkastligt. Jag menar inte heller att litteratur ska värderas av försäljningssiffror, jag älskar verkligen att drabbas av stor litteratur även om försäljningssiffrorna är måttliga, jag menar bara att litteraturfältet är stort och att skicklighet och kvalitet ska värderas respektfullt, var vi än befinner oss på detta fält.

Jack Reacher är en superhjälte av liknande slag som James Bond och Jason Bourne. Likheterna handlar om att de har förmågor som ligger långt utanför realismens gränser, hur övermannade de än är klarar de sig alltid. Bland andra likheter finns enorma volymer av våld, men det är ett våld som dels är viktigt för berättelsen, dels så orealistiskt att det egentligen aldrig blir obehagligt. Men det finns också en del skillnader: till skillnad mot de andra två är Reacher extremt low-tech och dessutom ännu mer av en lone ranger. Han är en ensam vagabond som nästan helt utan packning kuskar runt i USA för att hamna i olika problem som han löser på sitt alldeles egna sätt.

När den här berättelsen börjar finns Reacher i Nashville, Tennessee, och letar efter en bar med någon bra livemusik. Det hittar han också, de är bra, men när han pratar med bandet efteråt berättar de att barägaren lurat dem på ersättning. Det borde han inte ha gjort …

För att komma vidare får han lift med en ung försäkringstjänsteman som ska till en liten stad han aldrig hört talas om. Det är hans första större uppdrag på egen hand och han är nervös. Stadens alla IT-system är utslagna och de behöver ekonomisk hjälp från sin försäkring.

Vi får också träffa Rusty Rutherford som var ansvarig IT-tekniker i denna lilla stad, men för en vecka fick han sparken. Han har utsetts till syndabock och smädas våldsamt i alla kanaler. En vänlig och hederlig man som nu hatas av alla i staden. Efter det ovan nämnda kidnappningsförsöket lär sig Reacher mer om vad som pågår. I bakgrunden finns ett större syndikat som med hjälp av cyberattacker mot städer och större företag blockerar verksamheten för att sedan kräva stora pengar för att öppna systemen igen. Det blir både spännande och våldsamt på vägen mot en dramatisk upplösning, innan Reacher kan stoppa tandborsten i fickan för att dra vidare till någon annan plats.

Det är väldigt välskrivet och skicklig översatt av Jan Risheden, bland mycket annat också bärare av den goda svenskan i Cara Hunters böcker.

Jag älskar litteraturens klassiker och även stor samtidslitteratur. Men jag älskar också karaktärer som James Bond. John McClane och Jason Bourne, vet inte hur många gånger jag sett de filmerna. Det finns ingen motsättning i detta, man kan älska olika saker. Jag är mycket mer en bok- än filmmänniska, men just för denna sorts underhållande actionhjältesagor passar filmformatet bättre för mig. Det hindrar inte att jag hade några riktigt underhållande timmars läsning med Vaktposten.

Författarna

Romanerna om actionhjälten Jack Reacher når alltid topplistorna och har totalt sålts i över 90 miljoner exemplar runt om i världen. Huvudpersonen är en före detta militärpolis som reser runt i USA som en vagabond och hamnar i det ena dramat efter det andra. Han är en superhjälte med stora förmågor av olika slag, ungefär lika realistisk som James Bond eller Jason Bourne. I några filmatiseringar har han spelats av Tom Cruise. Den första boken om denna hjälte, Killing Floor, kom ut 1997 och på svenska som Dollar år 2000. Den senaste och tjugofemte delen, The Sentinel, 2020, kom nyligen ut på svenska med titeln Vaktposten. Serien startades av Lee Child och ska tas över av hans lillebror Andrew. Vaktposten har de skrivit tillsammans. (Utgivningsordningen är inte densamma som ordningen i handlingen. Skillnaden redovisas i en artikel på Wikipedia.)

Lee Child är ett författarnamn och bakom det finns Jim Grant, född 1954 i Coventry, men uppväxt i Birmingham. England, där också hans fjorton år yngre bror Andrew är född.

Storebror studerade juridik i Sheffield, hamnade ett tag i teaterns värld innan han landade hos Granada Television i Manchester där han blev kvar i nästan 20 år under de stora guldåren för brittisk TV. Han var delaktig i många stora och välkända produktioner. I mitten av 90-talet kom en nedgång, han blev av med jobbet 1995 och bestämde sig för att börja skriva. 1997 kom debuten, den första boken om Jack Reacher, en serie som gjort enorm succé. I dag alternerar han mellan två hem, en lägenhet på Manhattan och en villa i södra Frankrike. Han är gift med Jane, och tillsammans har de en vuxen dotter.

Lillebror Andrew föddes I Birmingham 1968. Han är också författare, men liksom för storebror var vägen dit rätt lång. Han studerade engelsk litteratur och teater vid universitetet i Sheffield, startade en teatergrupp, var framgångsrik hos kritikerna men tjänande inga pengar. Betydligt mer lönsamt var att arbeta inom telekom där han hamnade i olika ledande roller och blev kvar under femton år. Då hade han fått nog, det var dags att börja skriva och han har tiotalet spänningsromaner bakom sig i sitt eget namn (vad jag vet är inga översatta till svenska). Han antar författarnamnet Andrew Child när han nu successivt ska ta över serien om Jack Reacher. Han är gift med Tasha Alexander, framgångsrik författare av historiska spänningsromaner som är översatta till ett dussin språk, dock ej svenska. De bor idag i ett vildmarksreservat i Wyoming, USA.

Anders Kapp, 2021-06-01

Bokfakta

  • Titel: Vaktposten, (The Sentinel, översättning Jan Risheden).
  • Författare: Lee och Andrew Child.
  • Utgivningsdag: 2021-04-28.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 333.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...