A Drink to Die For

Dryckesböcker har jag aldrig skrivit om förut men skriver en hel del om spänningslitteratur så just Swedish Noir Cocktails kan jag inte riktigt låta bli. Det är landets ledande deckarexpert Kerstin Bergman, även författare, som i samverkan med Hans-Olov Öberg, dränkt i internationella priser för sina dryckesböcker under senare år, som tillsammans levererar något nyskapande och spännande. Här får vi den moderna svenska spänningslitteraturens historia, presentationer av trettiotre författare, de flesta aktiva och två avlidna, samt lika många cocktailrecept som inspirerats av de olika författarskapen.

Boken inleds med en väldigt snygg text som placerar oss i en stämningsfylld bar där den svenska deckareliten samlats. Sedan följer några olika delar som bäddar för fortsättningen. Först får vi en mästerlig översikt över den svenska deckarscenen; på bara fyra sidor ger Kerstin Bergman (antar jag) en historik över de senaste tre decenniernas utveckling av hur denna internationella succé, det svenska spänningsundret, växt fram genom olika författarskap och olika trender.

Därefter får vi tränga lite djupare inom begreppet Swedish Noir där den senare delen av begreppet använts och används till mycket runt om i världen så vad kan det egentligen betyda och vad kan det särpräglat svenska vara? På en stark kunskapsplattform får vi en text som undviker långrandighet och snabbt ger intressanta insikter.

Därefter närmar vi oss dryckerna. Den trasiga deckaren / polisen som dricker alldeles för mycket har vi träffat många gånger, det är en av genrens stereotyper. Men här borrar författarna mycket djupare än så. Här finns en imponerande genomgång av hur drycker förekommer inom svensk spänningslitteratur med mängder av intressanta citat.

Kerstin Bergman Foto Andreas Gruvhammar

Den akademiska välden (och flera andra) älskar metoder, gärna med något tjusigt namn som skapar trovärdighet (eller illusioner av trovärdighet), det är i sig självt en stor genre som innehåller mängder av böcker. Jag är rätt stolt över att jag fick igenom ”Ältandets metod” i min egen doktorsavhandling och har roat mig med liknande i andra sammanhang. När vi här får möta CTP-metoden, Crime Testifyer Pentagram, skrattar jag alltså förtjust. Som framgår av namnet är det en metod som utgörs av fem delar, fem olika aspekter av ett författarskap som utgör grunderna för hur bokens cocktailrecept ska byggas upp

Därefter kommer bokens kärna: trettiotre uppslag, vart och ett för de medverkande författarna, med välskrivna och kortfattade presentationer av författarskapen som glider över till aspekter som förklarar de olika cocktailrecepten. Därtill en vacker bild av resultatet.

Jag vågar mig inte på att ha åsikter om alla dessa cocktailrecept, för det saknar jag kompetens. Men vackert är det, underbara bilder tagna av Hans-Olov Öberg. Och så lockande är det att jag kanske måste prova en del. Känns som en välkommen present eller julklapp till många.

Författarna

Kerstin Bergman. Se länk längre ner.

Hans-Olov Öberg

Hans-Olov Öberg är född 1964 i Skultuna är en svensk författare, förläggare och finansanlytiker. Han är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och inledde sin karriär på S-E-Bankens huvudkontor. Därefter verkade han som ekonomijournalist på Affärsvärlden fram till 1997 då han gav sig in i finansbranschen på allvar, via anställningar på bland annat Deutsche Morgan Grenfell (Senare Deutsche Bank Equities) Folksam Kapitalförvaltning och HQ Bank.

År 2001 grundade Öberg Kalla Kulor Förlag tillsammans med bland andra Robert Aschberg. Kalla Kulor Förlag bytte 2017 namn till Southside Stories och driver därtill imprinten Lavender Lit sedan 2014 och Spritz Lit – med dryckesböcker som specialitet – sedan 2021.

2001 år debuterade han även som thrillerförfattare med romanen En gudabenådad bullshitter (senare utgiven i ny upplaga av Pocketförlaget som En jagad man). Under åren som gått sedan dess har han (ibland tillsammans med andra) varit mycket produktiv med trettiosju utgivna titlar inom olika genrer: bland annat spänning, finans, fotboll, musik och mat & dryck. Det är framför allt inom det sistnämnda, dryck, som han varit mycket framgångsrik under senare år.

2018 kom Jakten på en perfekt Gin & Tonic som året därpå utsågs till Världens Bästa Ginbok vid International Gourmand Awards i Macau.

2020 kom Jakten på en perfekt Dry Martini, skriven tillsammans med Emil Åreng, som utsågs till Sveriges bästa Cocktailbok och året därpå fick utmärkelsen ”Best in the world – Cocktail Books”. Samma år gav han också ut Den lille ginspiratören tillsammans med Hans von Corswant.

2021 var det dags för Gin & Tonic till tusen som utsågs till Sveriges bästa Cocktailbok och året därpå utsåg International Gourmand Awards den till ”Best in World, Cocktailbooks”. Samma år kom han ut med Börsens Bartender som utsågs till Sveriges Bästa Dryckesbok alla kategorier och senare till utsågs till Best in the world i klassen ”Bästa Dryckesbok Alla kategorier”.

I år har han redan kommit ut med Tonictails – en cocktailbok med tonics i huvudrollen. Och nu alltså även Swedish Noir Cocktails tillsammans med Kerstin Bergman.

Utöver rollerna som författare och förläggare är han också jazz- och bluesmusiker och krönikör för Hammarby Fotboll, han har sprungit ett antal maratonlopp och jobbar mot en karriär som gaffeltruck via medlemskap i två gym. Fast när han var liten ville han helst bli operasångare. Eller Elvis Presley.

Han är gift med Camilla och de har två utflugna ungdomar. Bland övriga ögonstenar märks Karmann-Ghian ”Alonzo” och den klassiska Saaben ”Mithril Express”. Familjen bor på Södermalm i Stockholm samt utanför Strängnäs.

Anders Kapp, 2022-10-12

Bokfakta

  • Titel: Swedish Noir Cocktails.
  • Författare: Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg.
  • Utgivningsdag: 2022-09-21.
  • Förlag: Spritz Lit.
  • Antal sidor: 119.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...