Ner i mörkret och upp igen

Sedan debuten 1963 har Joyce Carol Oates producerat mängder inom olika genrer. Jag har bara läst en bråkdel. I år kom hennes nya bok Jagad ut på svenska och jag blev nyfiken. Huvudpersonen Abby, som egentligen heter något annat, har en förfärlig uppväxt bakom sig, svåra trauman som hon med växlande framgång försökt fly från, trycka undan, men plötsligt slår allt tillbaka. Det här är en psykologisk thriller om människor som går sönder, men också en berättelse om vägar ut ur mörkret, om att successivt lyfta fram minnets fragment i ljuset, om kärlekens möjligheter. Och naturligtvis fantastiskt välskrivet.

Abby är 20 år. Hon ”har ett rart och öppet blekfräknigt ansikte som får okända människor att prata med henne. Le mot henne.” Nu på morgonen, ensam på bussen, har hon varit mrs Willem Zengler i tjugoen timmar. De har inte råd med någon smekmånad direkt, de måste arbeta. Hon är både glad och orolig. ”Hon är rädd för att älska honom, för kärlek är början på förlust.” Sedan. Olyckan som kanske inte är en olycka. I koma på sjukhuset.

Egentligen heter hon inte Abby. På födelsecertifikatet står det Miriam Frances Hayman. Det dröjde några år innan hon första gången träffade sin stiliga pappa Lew, Llewyn Hayman, återvändande psykiskt skadad soldat, hon växte först upp med mamma Nicola. Hon var fem år när bägge föräldrarna försvann och sedan var det var faster Traci som tog hand om henne, även om ”ta hand om” är en väldigt tveksam beteckning. Men vad var det egentligen som hände? Hon tar sig namnet Gabriella, smeknamn Abby, som en del av flykten från sin historia, sin skuld.

Kvällen innan bröllopet hade en mardröm från barndomen återvänt. Hon går över ett fält där benknotor skymtar i gräset. Abby inser att hon måste konfrontera de mörka hemligheter som hon har dolt för sin blivande make, men hon orkar bara inte, vågar inte.

Medan Abby svävar mellan liv och död i sjukhussängen försöker Willem förstå vad som har hänt och varför. Han lägger ledtråd till ledtråd och de närmar sig långsamt den skakande sanningen om Abbys förflutna.

Berättandet vandrar mellan Abby och Willem i nutid samt Lew och Nicola i dåtid. Fram växer en plågsam berättelse om hur livet kan gå fel, fruktansvärt fel, men också en berättelse om hopp, kärlek och mänsklig styrka i riktigt svåra situationer.

Boken betecknas spänningsroman. Psykologisk thriller skulle också fungera bra. Fantastiskt språk som håller väl för förväntningarna på en minst sagt erfaren stjärnförfattare. Och befriande kort, bara drygt 200 sidor.

Författaren

Joyce Carol Oates, född 1938 i staten New York, är en av USA:s verkligt stora författare idag. Hon har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik.

I sina romaner och noveller genomför Oates en kartläggning av det amerikanska samhället av idag och dess sociala problem och neuroser. Särskilt arbetar Oates med skildra de ögonblick då ambitioner och önskningar kolliderar med verkligheten. Ett möte som oftast leder till våldsamma upplösningar.

Oates har tilldelats en lång rad litterära utmärkelser. Hon skriver också deckare under pseudonymen Rosamond Smith eller Lauren Kelly. Joyce Carol Oates är verksam vid Princeton University i New Jersey.

Anders Kapp, 2020-08-28

Bokfakta

  • Titel: Jagad (The Pursuit, 2019, översättning Sofia Nordin Fischer).
  • Författare: Joyce Carol Oates.
  • Utgivningsdag: 2020-05-22.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 206.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...