Från Vimmerby till Malung, från bra till ännu bättre

John Willander Lambrell spänningsdebuterade förra året med Den som vet som var bra på många sätt, ett skickligt hantverk men avsaknaden av ett mer personligt tilltal gjorde att den inte riktigt kvalade in i toppen av fjolårsdebutanterna för mig. I går kom hans uppföljare ut, Tre som såg, och här finns ingen uppföljarångest alls, tvärt om är den ett glädjande steg framåt. Kvalitéerna från debuten finns kvar men här finns också en underliggande stark tematik om hur vi människor så lätt fastnar i vissa föreställningar om tillvaron, sitter fast i något som begränsar oss; ett tema som känns personligt och som tillför mycket i läsningen. Den nya berättelsen är också något mörkare. I centrum av handlingen finns ett lokalt trauma i Malung där tre åttaåriga pojkar anmälts försvunna för att snart hittas döda i en tjärn och där polisutredningen inte kommer framåt alls. Vi får återse de intressanta huvudpersonerna Monica och Benjamin från den förra boken men vi får också möta en av de mest älskansvärda karaktärerna som genren skapat: den översnälla och plågade lokala kriminalkommissarien Inge Ingesson som finns i centrum för kritiken mot polisutredningens misslyckanden.

Debuten ägde rum i småländska Vimmerby men nu har vi flyttat till Malung i Dalarna. Här finns de tre jämnåriga pojkarna Felix Moberg, Liam Jonsson och Edvin Edlund, åttaåriga kompisar som alltid cyklar runt på olika äventyr. Det gör de också den här fina sommardagen den tjugofjärde juni, de ses senast cyklande tillsammans arton och trettio och två timmar senare anmäls de försvunna av Edvins styvfar Mark. Alla tre är bosatta i Storbygärdet som är Malungs problembostadsområde. Många frivilliga deltar i sökandet och pojkarna hittas döda under en skallgång dagen därpå. Det är den nyutexaminerade polisen Jakob Morelius som gör fyndet i en tjärn i närheten. Alla tre är nakna med händer och fötter sammanbundna.

Det är kriminalkommissarie Inge Ingesson som får ansvaret för utredningen tillsammans med sin närmaste kollega Victoria Svensson. De får också hjälp av två utredare från Mora. Inge är en medelålders polis med trettio år i yrket bakom sig, en vänlig man vars stora intresse är dans; han känner traktens dansbanor väldigt väl och lyssnar hela tiden på dansbandsmusik. Just nu har han sett fram emot Malungs stora årliga event Dansbandsveckan som han också hjälper till med att arrangera som volontär. Nu är de mindre än en månad kvar till årets event men frågan är om det kan bli något i år med tanke på den katastrof som drabbat Malung?

Inge lever ensam efter skilsmässan för nästan tre år sedan då han stora kärlek Carina lämnat honom för Robert, en fabriksägare i Älvdalen. Han och Carina hade varit ett par under många år, de har en vuxen dotter, och han saknar henne, hoppas hela tiden att hon ska komma tillbaka, har inte gjort några egentliga försök att få till ett fungerande liv på egen hand. Han arbetar alla vakna timmar med fallet, de följer alla tänkbara uppslag men ingenting ger resultat. Han blir allt mer sliten samtidigt som trycket från media och högre chefer bara ökar. Till slut måste de be om hjälp från Stockholm, från NOA.

Monica Eurell är en medelålders, tuff, egensinnig och ofta oförskämd kriminalpolis, älskad av få men med en uppklaringsprocent som ligger skyhögt över genomsnittet får hon ofta erbjudande om nya jobb. Hittills har hon alltid sagt nej och valt att stanna kvar i Vimmerby. Men nu är hon i Stockholm för att träffa Claes Tryggvesson, chef för utredningsenheten på NOA, och prata om ett jobb där. Hon vill egentligen inte men behöver tjäna mer pengar. I förra boken lyckades hon till slut spåra upp sin sedan länge försvunna lillasyster och det viktigaste av allt för henne är att få tillbaka henne till Sverige. Men det kräver bästa tänkbara advokathjälp och det är dyrt. Hon accepterar uppdraget att åka till Malung som en sorts försök med det nya jobbet.

Hon lyckades få med sig den unge och supersmarte profileraren Benjamin Krantz som säkert har en och annan bokstavsdiagnos men som ser saker som ingen annan ser, rätt asocial men har en kompetensnivå som är nästan lika hög som hans egen uppfattning om den. Även han har en del problem i sin familjehistoria som upptar honom. Det udda paret Monica och Benjamin fann varandra i den förra boken och nu får de arbeta tillsammans med ett svårt fall en gång till.

Det blir naturligtvis en hel del intressanta kulturkrockar mellan det udda paret från rikspolisen och den vänlige spaningsledaren i Malung med utfall som inte alltid är väntade; här finns en dynamik som ger intressant läsning. På flera olika sätt finns här också ett berörande socialt patos för människor som inte har det så lätt i tillvaron och som inte alltid behandlas så väl av de olika myndigheter som de drabbas av. Också detta bidrar till hög läskvalité liksom den inledningsvis nämnda tematiken som återkommer på flera olika sätt.

Berättelsens kärna, utredningen av vad som egentligen hänt med de tre pojkarna, är väl genomförd med många olika turer fram till upplösningen; en intelligent och spännande intrig. En av bihandlingarna om ett mansläger i trakten är också väldigt underhållande. Liksom i debuten finns här en hög nivå på både språkkänsla och berättarteknik.

Det finns några logikfel, bland annat förvandlas inledningens skallgång efter pojkarna, där många personer deltar, senare till något som Jakob Morelius gjorde ensam, men det är bara små fläckar på en annars beundransvärd berättelse, ett rejält kliv uppåt från debuten.

Författaren

John Willander Lambrell är född 1985 i Stockholm. Han har jobbat med PR, podcasts och radio och har ett stort intresse av true crime, som inspirerat till skrivandet. Tre som såg är den andra boken om Benjamin Krantz och Monica Eurell.

Anders Kapp, 2022-04-06

Bokfakta

  • Titel: Tre som såg.
  • Författare: John Willander Lambrell.
  • Utgivningsdag: 2022-04-05.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 411.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...