Servess för en mästare i högform

88 år ung kommer John le Carré idag ut med sin 27e bok, En fri agent, där han bygger en fantastisk spionhistoria kring Brexit, Trump, Putin och andra dagsaktuella företeelser. Spänningslitteraturens nestor gör det igen och efter att ha läst ut den är jag matt av beundran. Att kunna få ha den intellektuella skärpan och det glödande engagemanget vid den åldern är en nåd att stilla be om.

John le Carré är en stor favorit sedan många år. Det jag framför allt njuter av är hans berättarteknik, det osannolikt brittiska tonfallet. På ytan så välartikulerat artigt, stillsamt utmejslas karaktärerna, och bakom denna yta finns nästa, och nästa, och … I tonfallen och i små bisatser växer dramatiken fram, har är mästarnas mästare på en smygande spänning. Och hela tiden rör han sig skickligt i dagspolitikens olika motsättningar. Hans värld är inte alls trivialt svart-vit, han driver ingen nationalistisk agenda som till exempel Tom Clancy, den är alltid komplex, den rör sig i gråskalor där det aldrig är självklart vem som är god eller ond, om de begreppen ens existerar. Han värld är just så som världen verkligen är.

Men han har nog aldrig varit så uttalat politisk som han är nu, i den nya boken. Hans ilska över det som händer idag, över sådant som Trump, Putin och Brexit, skriker fram ur texten. Men han skriker på sitt sätt, stillsamt välformulerat, så lågmält och därför också så effektivt.

Huvudperson i en nya boken är Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten som anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer.

Trots sin ålder, han närmar sig 50, är Nat fortfarande mästare på sin exklusiva badmintonklubb i London. En dag utmanas han av den unge Ed vilket leder till en lång rad bataljer på badmintonplanen och även till en begynnande vänskap. I allt längre samtal utvecklar idealistiska Ed sin avsky över vad som händer i världen, samtal som påverkar den luttrade och ibland rätt cyniske Ned.

Och samtidigt pågår dubbelspel i många skikt i underrättelsetjänstens labyrinter. Vad är det egentligen som pågår? Vem är makten bakom alla oväntade förändringar?

Och samtidigt utsätts relationen mellan Nat och hans fru sedan många år, människorättsadvokaten Prue, för många utmaningar. I nöden prövas vännen och vad blir utfallet av dessa prövningar?

En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av genrens nestor, en mästare i högform.

Kollade i bokhyllan när jag ställde in den nya boken och kunde konstatera att av hans hittills 27 böcker finns 20 stående där. Säger väl det mesta om vad jag tycker om John le Carré som författare …

Anders Kapp, 2019-10-25

Bokfakta

  • Titel: En fri agent. (Agent Running in the Field. Översättning Hans Jacob Nilsson).
  • Författare: John le Carré.
  • Utgivningsdag: 2019-10-25.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 293.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...