Ung kriminalitet och högerterrorism

Jag tyckte mycket om Johan Brännströms två första böcker, Feber och Röd signal, hoppade över trean Ingen ska skonas när den kom men läste den ändå inför ett samtal med författaren under Stockholms bokhelg i maj och har också läst nya Splitter, hans fjärde bok med Mikaela Sköld och Stefan Jelinek som återkommande huvudpersoner. Han har en intressant och egen kombination i sitt författarskap. På ett plan tar han i rejält: vi har efter fjärde boken avverkat en omfattande pedofilindustri, en seriemördare, en massmördare och terrorister, alltså dåd som kanske inte är sannolika, vanliga eller realistiska i Sverige. Men på ett annat plan är han extremt realistisk inom den givna ramen; här finns hela tiden massor av helt trovärdiga detaljer, många av dem mycket oväntade, bakom vilka det ligger en omfattande och imponerande research. Till detta kommer en sällsynt förmåga att hitta och utveckla aktuella samhällsproblem på fängslande sätt i thrillerns form. Ovanligast är nog tvåans behandling av det kaos som fragmentiseringen och privatiseringen inom svensk kollektivtrafik lett till, ett kaos som bara blivit värre sedan dess. I trean finns ett tema som handlar om hur mycket unga rekryteras in i kriminalitet och i den senaste är temat kunskapsföraktet, konspirationerna och de växande floderna av desinformation som väller över oss i populismens segertåg. På kort tid har han etablerat en överraskande stark position inom svensk spänningslitteratur, trots den enorma konkurrens som råder just där.

Ingen ska skonas

På Toffelbacken 43 i Solberga i sydvästra Stockholm finns ett trevånings bostadshus; det är en lugn stadsdel med liten brottslighet. Men en dag larmas polisen dit och finner en död person i en lägenhet, uppenbarligen mördad. Så småningom hittar de fler döda, det visar sig att alla åtta som fanns i huset just då mördats, det är ett massmord. Stefan Jelinek blir förundersökningsledare och trycket på utredningen är massivt från alla håll, inte minst från media. Den andra återkommande huvudpersonen Mikaela Sköld har just bytt från jobbet som inrikesreporter på Nyhetsbyrån till handläggare på polisens underrättelsetjänst; hon blir också snabbt involverad i utredningen. Hennes tidigare kollega Viktor på Nyhetsbyrån publicerar hela tiden nya uppgifter och en del misstänker att det är Mikaela som läcker. Tidigt har man olika spår som leder i riktning mot den organiserade gängbrottsligheten, men det finns också andra hypoteser.

Stefan slits hårt av utredningen som drivs dygnet runt, alla veckans dagar. På hemmaplan är det så där med hustrun Helena och döttrarna Linn och Olivia. ”Tjejerna börjar bli stora nu, jag ser knappt röken av dem och Helena har fullt upp med olika utställningar utöver jobbet på konstskolan.” Det är ”ett slags status quo med Helena där de varken går framåt eller bakåt i relationen utan mest förbi varandra.” En fredagskväll är han på väg hemåt, helt slut, men han vet att ingen är hemma och ännu en ensam middag framför teven kändes föga lockande. På lördagsmorgonen vaknar han hemma hos rättsläkaren Greta Hansson, han hade ett förhållande med henne innan han träffade Helena och en ömsesidig attraktion finns kvar. Det är knappast så lyckat.

Mikaela har mest dåliga erfarenheter av relationer med män, men så träffade hon Kim som också var hennes chef på Nyhetsbyrån. De flyttade ihop, skaffade en fin villa i Sjödalen i Huddinge, började leva tillsammans inklusive Mikaelas dotter Vanja och Kims son Sigge. Kim är ursprungligen adopterad från Korea och hon blev alltmer upptagen av att söka sina biologiska rötter. Så hon tog tjänstledigt i fyra månader och tog med sig Sigge till Korea. Mikaela känner sig vilsen, träffar karismatiska trubaduren Sebastian, en relation som börjar i dur men som blir mörkare. Ett mörker som hon känner igen från exet Roger som misshandlade henne svårt och starten för länge sedan, våldtäkten under tjejresan till Mallorca när hon bara var sexton, han som kanske hette Joel, han som förstört så mycket av hennes liv.

Karaktärsutvecklingen i seriens långa berättelse är imponerande.

Mikaelas dotter Vanja har alltid spelat en viktig roll i böckerna och så även här. Hon är nu femton och går sista veckorna i nian, snart är grundskolan slut! Till Mikaelas måttliga förtjusning sover Vanja allt oftare över hos pojkvännen Robin som inte verkar behandla henne så bra. Tillsammans med bästa kompisen sedan länge, Sofie, och Lisa, har Vanja bandet Nail Polish som ska spela på avslutningen så de repar en hel del. Sofie mår allt annat än bra, har köpt en del droger, hamnat i en skuld som hon inte kan betala vilket skapar eskalerande problem, problem som inkluderar Vanja. Det blir en viktig biberättelse som så småningom kopplas till huvudberättelsen.

På brottsplatsen finns en del mystiska tecken och symboler som leder fram till en typisk Brännström, alltså en mycket välresearchad och intressant utvikning som för oss till Mesopotamien, Beth Nahrain, landet mellan floderna, som under två tusen år var världens mest högtstående kultur. I Sumer i södra Mesopotamien uppstod cirka 3 200 år före Kristus det första skriftspråket, kilskriften, och de tecken som mördaren lämnat efter sig är just kilskrift. Närmare bestämt är det nyassyrisk kilskrift som användes i det assyriska storriket som existerade mellan cirka 2000 år före Kristus till 600-talet före Kristus och som hade sitt centrum på det som idag är Nineveslätten; provinsen heter idag Ninawa och ligger utanför nuvarande Mosul i norra Irak.

Ett av tecknen på brottsplatsen står för Nergal, en underjordisk gud förknippad med pest och plågor, men också hetta, vars hustru var dödsrikets härskarinna Ereshkigal.

Vi kommer därmed också in en del på assyrisk historia, ett av världens mest förföljda folkslag någonsin under mycket lång tid, kulminerande under turkiska folkmordet 1915 då nästan fyra femtedelar av den assyriska befolkningen utrotades. Därmed kommer vi också fram till en annan återkommande karaktär i serien, Stefans gode vän och kollega Ibbe, Ibrahim Hamedani, vars familj härstammar från just Ninawaprovinsen. Hans pappa Josef var historielärare innan flykten till Sverige; har sedan dess arbetat som städare men kan mycket om assyriernas stolta historia som han ofta och gärna berättar om för Ibbe och hans syskon.

En ny och intressant karaktär i den här boken är Nicole Wilder, lots på SIG, socialtjänstens insatsgrupp för unga kriminella avhoppare, som använder rätt okonventionella metoder i sitt arbete. Från henne kommer ett citat som kan beskriva kärnan i denna bok: ”Skolan riskerar att bli nästa slagfält för den nya unga kriminaliteten. En grogrund och en arena för kriminella uppgörelser. Och det är redan här.”

Det blir fantastisk läsning fram till en högdramatisk upplösning med överraskande vändningar.

Splitter

”Död åt MSM. Snart ska Babels torn falla.” Polisen har avkrypterat en app som kriminella använder för att kommunicera och i det omfattande materialet gör Stefan Jelinek en oroande upptäckt, MSM är ett begrepp för mainstream media i högerextrema konspirationskretsar och av materialet kommer man fram till att ett terrordåd sannolikt planeras mot Nyhetsbyrån där Mikaela Sköld tidigare arbetade som inrikesreporter. Det visar sig också att terroristerna sannolikt har hjälp av en insider på medieföretaget. Mikaela arbetar numera inom polisens underrättelsetjänst, men Stefan övertygar henne att delta i en operation där hon låtsas säga upp sig från polisen för att återvända som journalist. Under täckmantel ska hon försöka ta reda på identiteten på medhjälparen, men det innebär samtidigt att hon måste ljuga för Kim, hennes före detta sambo och chef på Nyhetsbyrån, samt för sin dotter Vanja, trots att de dyrt och heligt lovat varandra att aldrig mer ljuga för varandra efter allt som de gått igenom i de tidigare böckerna.

Det är upptakten till Splitter och en del har hänt sedan den förra boken avslutades för knappt två månader sedan. Berättelsen börjar 17 augusti, Mikaelas dotter Vanja har hunnit fylla sexton och ska börja på gymnasiet i morgon samtidigt som det är dags för henne själv att börja jobba efter semestern. Sedan hennes sambo Kim försvann under fyra månader tillsammans med sonen Sigge för att söka sina rötter i Korea (förra boken) har de inte riktigt hittat tillbaka till varandra. Fantastiskt sex, javisst, men ska de verkligen också återgå till att leva tillsammans? Just nu har Kim köpt en trea på Söder där hon bor med sonen Sigge; Mikaela bor kvar i deras gemensamma hus men vet inte om hon verkligen har råd att köpa ut Kim eller om hon och Vanja också måste flytta.

Stefan och hans fru Helena har separerat, hon kunde inte förlåta honom för hans affär med rättsläkaren Greta Hansson, trots att han bedyrat att han klippt banden helt med henne. Helena bor kvar med barnen Linn och Olivia i huset i Hägerstensåsen, Stefan hyr en liten lägenhet på Kungsholmen i andra hand av en kollega. Han är fortfarande ”en hyfsat ungdomlig fyrtiosexåring även om det ljusröda håret, som ibland gett honom smeknamnet Boris Becker efter tennisspelaren, nu tappat lite av sin fräschör.” Under hela serien har en möjlig relation mellan Mikaela och Stefan antytts men om det verkligen ska bli något med det är en öppen fråga.

I bokens prolog får vi träffa en anonym ung man som är på väg till jobbet. Han genomgår uppenbarligen en sorts radikalisering, ”det är som om han inte förmår stänga av hjärnan efter att han börjat se sambanden”. Det han ”börjat se” handlar om dagens allt mer utspridda konspirationsteorier om hur samhället ”egentligen” är beskaffat. Han har successivt släppts in i olika hemliga forum på nätet som hela tiden förser honom med nya ”sanningar”. Bland mycket annat har han lärt sig att pandemin bara var ”en restprodukt från elektromagnetisk strålning som skadade cellerna vilket gjorde folk sjuka. Allt var enligt läkaren en dold plan för att försämra folks immunförsvar så att de inte ska kunna göra motstånd.” Allt detta en del av utbyggnaden av det nya 5G-nätet. Nu senast har han fått kontakt med gruppen Zodiak. ”Till skillnad från de flesta som bara gnäller verkade den här gruppen i alla fall ha en plan.” Det är dags att agera och nu har han faktiskt fått en uppgift, har är äntligen viktig. Han har redan samlat in en del information åt gruppen och nu är det dags för nästa steg. Som vanligt hos den här författaren är ondskan inte bara obegripligt ond, han försöker också förklara varför och hur mycket obehagliga fenomen i vår samtid kan uppstå. I detta fall den extrema högerpopulismens kamp mot kunskap och sanning, kampen för destabilisering och desinformation.

Redan i arbetet med den första delen har han utvecklat hög kunskap om internets mörkaste delar vilket används en hel del i den nya boken. Här finns också fördjupningar i dagens vapenhandel samt nära inblickar i hur polis och säkerhetstjänst arbetar för att på förhand försöka identifiera risker och hot.

Mikaelas dotter Vanja lär känna nya människor när hon börjar på gymnasiet, bland annat Mira som verkar riktigt bra. Genom Mira får hon kontakt med organisationen Exit som leds av Miras storasyster Candela, tidigare lärare som sagt upp sig för att engagera sig i rörelsen på heltid. ”Jag kunde inte se mina elever i ögonen längre när jag insåg att de kan behöva fly för sina liv i framtiden på grund av klimatkrisen.” ”En del kallar oss ekoterrorister. För att vi vägrar vara med på den här vansinnesfärden mot kollaps?” Candela driver på för att genomföra en ockupation av en byggnad som ligger nära platsen för terrorattacken. Vanja blir allt mer osäker på Candelas agenda.

Terrorattacken skildras trovärdigt både i sina digitala och fysiska delar. Zodiaks ledare Aquarius sprider sitt budskap: ”Är det inte så att ni vinklar nyheterna så att de passar in i medias vänstervridna världssyn? Läsarna indoktrineras i att se konservativt som något negativt och socialism som det enda sanna. Är inte det att förmedla propaganda snarare än fakta?” Men kanske finns här också något mer personligt motiv bakom?

Titeln Splitter kan naturligtvis tolkas som ett allt mer splittrat samhälle med växande klyftor, ett genomgående tema i detta författarskap, men det får också en mer konkret förklaring i upplösningen, den mest dramatiska hittills i serien. Den är utdragen, detaljerad och mycket pulshöjande.

Om jag förstått rätt var det mer än vanligt stressigt när den här texten skulle gå iväg till tryck. Det kanske kan förklara en del fel som jag inte är van vid från de tidigare delarna, några exempel:

  • ”Med suddgummit gör Stefan rent whiteboardtavlan” fungerar ju inte så bra.
  • ”Efter en varm inledning i början av juni hade sommaren blivit osedvanligt mild, på det där sättet när värmen inte riktigt får fäste, nätt och jämnt tjugo grader i juli, mest regn och knappt badvänligt vatten.” Svårt att förstå, ”osedvanligt sval” kanske skulle fungera bättre?
  • ”Deras plan är att använda den som skrotcentral och förbränning” är inte begripligt.
  • En pojke ”missar leksaksmålet. Bakom honom står en tom bur” men sedan går han direkt och ”hämtar bollen ur det lilla målet.”
  • ”Norr Mälarstrand är ett av Stockholms vackraste promenadstråk och löper efter Riddarfjärden från Kungsholmen till Stadshuset.” Men Stadshuset ligger ju på Kungsholmen.

Det är ingen större fara, jag har stött på mycket värre saker än det här, men kanske kan det vara klokt av förlaget att försöka reservera mer tid för de avslutande korrekturläsningarna för nästa bok som tydligen kommer att heta Skallben. Sannolikheten för att jag kommer att läsa den är hög, Johan Brännström är riktigt bra.

Författaren

Johan Brännström, född 1964 i Heby i Västmanland, flyttade till Upplands Väsby som sexåring och därefter till Jakobsberg. Han har bland annat också bott i Katrineholm men är sedan 2007 bosatt i Uppsala. Han har arbetat som filmjournalist, programledare och manusförfattare. Började sin journalistiska bana på tidigt åttiotal med att ge ut ett av landets första hårdrockfanzines, och blev sedan filmjournalist i tidningar som Aftonbladet, Canal+ Magazine och Café. Han har varit programledare för filmprogrammet Popcorn i TV6 och var en av grundarna av Filmdelta.se. Han har skrivit flera filmmanus och har varit kursledare för manusutbildningen Filmmanusskolan sedan 2005. Under sju år arbetade han TT Nyhetsbyrån och återfinns numera på Upsala Nya Tidning. Hans debutroman Feber kom 2020 och den följdes av Röd signal, Ingen ska skonas och nu Splitter.

Anders Kapp, 2023-07-07

Bokfakta

  • Titel: Ingen ska skonas.
  • Författare: Johan Brännström.
  • Utgivningsdag: 2022-05-25.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 413.

Länkar till mer information

Bokfakta

  • Titel: Splitter.
  • Författare: Johan Brännström.
  • Utgivningsdag: 2023-06-12.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 473.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...