Konspriationsthriller på högsta nivå!

Ingar Johnsrud har nu avslutat sin fantastiska Beiertrilogi med Korset, en rå tegelsten vars inre rymmer en mängd olika glittrande skatter. Läste den i helgen, ute i den varma vårsolen, i detta ljus, detta livets återkomst i årstidscykeln, vilket gav en perfekt kontrast till Johnsruds konspiratoriska mörker.

Mycket välförtjänt har Johnsrud snabbt växt till en stjärna på den internationella spänningslitteraturens himmel och kan nu läsas på 20 olika språk. Ett tips om du inte läst honom förut: Skaffa alla tre delarna och spara dem till ett antal riktigt spännande och underhållande timmar när det så småningom blir dags för semester!

Korset kan läsas fristående men det blir roligare att läsa alla tre delarna i ordning. Beijertrilogin har sitt centrum i Oslo i nutid men den är också internationell med viktiga trådar från andra världskriget och olika händelser under kalla kriget och vad som hände efter detta. Den innehåller många ingredienser som tillsammans blir en alldeles delikat anrättning:

Riktigt bra och levande karaktärer. I centrum finns den alldeles lagom trasige och ibland galne polisen Fredrik Beier och hans nära kollega Kafa Iqbal. Bägge har sina dolda lik i garderoberna som kommer att spela dramatiska roller i berättelsen. Runt dessa finns en lång rad av skickligt tecknade rollinnehavare.

En intelligent konspiration på högsta politiska nivå där det är näst intill omöjligt att veta vem som är ond och vem som är god, vem som är vän och vem som är fiende, innan det är för sent …

Trovärdiga skildringar av maktelitens miljöer; Johnsruds långa erfarenhet som samhällsreporter ger en stark grund att stå på. Mitt i dramatiken finns ett starkt samhällsengagemang.

En omänskligt vidrig torped (naturligtvis från Sverige) som kommer att göra Hollywoods maskörer saliga om (när?) det blir dags för filmatisering.

En skickligt genomförd arkitektur där Fredriks dominerande berättarröst hela tiden kompletteras av andra berättarperspektiv vilket skapar ett fantastiskt driv i läsningen.

Skickligt konstruerade intriger där oväntade överraskningar slår ner då och då med dramatiska kurvor i handlingen som triggar spänningsnivån.

Och inte minst; Ingar Johnsrud äger ett språk som ligger i topp inom genren, han är en njutning att läsa. Några små smakprov:

Men polisdjuret levde trots allt av papper och papper skulle det få.

Men en varm och molnfri sommardag måste detta vara en av de vackraste utsikterna som lät sig köpas i den här staden. Olsofjorden skulle ligga där, blå och förförisk, och från verandan utanför kunde de priviligierade marinera sig i UV-strålar och chablis från soluppgången tills kvällsmörkret kom.

Våldsroteln i polishuset var en teater där variationer av samma tragedi aldrig togs ner från affischerna. Pjäsen drevs av kärlek och hat, av begär och svartsjuka, av girighet och fruktan.

Jag tänker inte ens försöka ge någon sammanfattning av handlingen, den är komplex och vindlande men Johnsrud håller läsaren i ett stadigt grepp när han för dig i alla turer genom händelser och miljöer; det är enkelt att hänga med i den yrande dansen men nästan omöjligt att ens för en liten stund lämna golvet.

Riktigt bra och underhållande spänningsläsning!

Ingar Johnsrud

Ingar Johnsrud är född 1974 i Oslo och växte upp i Holmestrand. Han studerade filmvetenskap och tog en journalistexamen. Efter några andra tidningsjobb började han på Verdens Gang 2001 där han framför allt skrivit om politik och näringsliv. 2003-05 var han VGs utsända i Stockholm där han bland annat bevakade Knutbyaffären (vilket sannolikt gav en del inspiration).

2015 debuterade han med Wienerbrorskapet (Det hemliga brödraskapet från Wien på svenska 2016). Den gjorde snabbt succé i Norge och såldes ganska omgående till tjugotalet länder. Debuten var första delen i en trilogi och den andra delen Kalypso kom 2016 (samma titel på svenska 2017). Fortsatt succé och från 2016 är han författare på heltid. Den tredje och avslutande delen i denna trilogi, Korset, kom 2018 (samma titel på svenska 2019). Under 2018 debuterade han också som barnboksförfattare med Fargerne og den store honningkrigen. Ingar Johnsrud bor i dag med fru och tre barn i Oslo. Han skriver också för TV.

Anders Kapp, 2019-04-29

Bokfakta

  • Titel: Korset (Korset. Översättning Per Olaisen).
  • Författare: Ingar Johnsrud.
  • Utgivningsdag: 2019-04-23.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 548.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...