Stark seriestart i Värmland

Ida Axelsson och Åsa Bonelli är absolut inga debutanter, har var för sig flera böcker bakom sig, men de debuterar nu som parskrivare med Tyst vrede, den första boken i en planerad serie där Billie Karlsson finns i centrum. Hon driver den mycket uppmärksammade true crime-podden Sanning. Författarna är inte ensamma om denna idé; från senare tid kommer jag på några andra exempel: Dennis Magnusson skriver om poddutredaren Sebastian Lager, i Anna E Wahlgrens I hennes fotspår spelar true crime-podden Historier om mord en viktig roll och i Katarina Wennstam Dödsbädden träffar vi Alexandra Edwards som jobbar med podden Mordtimmen. Men det är ett mycket bra seriekoncept med stora frihetsgrader; Billie kan naturligtvis gräva i precis vad som helst och var som helst. Hennes senaste case handlade om fiffel med skattemedel men nu ger hon sig iväg till lilla fiktiva samhället Svedby i Värmland, en bit norr om Karlstad, där sextonåriga Emma Rosenberg mördats. Författarna tar i med friskt humör och väver in allt från extrem högerterrorism till våldsamma tonårshierarkier. Kanske blir det en aning för mycket ibland och tangerar en del stereotyper men det är ändå fräscht, rappt, välskrivet, spännande och mycket underhållande.

I prologen träffar vi tonåringarna Tindra, Linus och Emma en fredagskväll i Svedby. Tindra är den där svarta drottningen som ibland kan finnas i tonårsgrupperingar, den som bestämmer allt, avgör vilka som är inne och vilka som är ute, utdelar bestraffningar till de som inte lyder, missbrukar en del, begår en del olagligheter, den andra gör allt för att behaga, en genuint ond karaktär, i alla fall rätt långt in i berättelsen. Hon har varit ihop med Linus ett tag nu men det är allt annat än en jämställd relation, han är hennes slav, gör allt hon bestämmer och låter sig bossas av fler än henne. Vad Emma gör där förblir länge en gåta. Hon är en annan sort, flera år yngre, bara sexton; en väldigt skötsam tjej med toppbetyg, stjärna i fotbollslaget och höga ambitioner för framtiden. Tindra flippar ur, Emma råkar illa ut men hon lever även nästa dag.

På söndagen träffar vi Billie i Stockholm som just haft underbart sex med Jack, vilket de har då och då trots att han är gift med någon annan och har barn. Billie tycker det är perfekt, kravlöst sex som inte inkräktar på hennes frihet. När Jack antyder att han vill ha mer vill hon absolut inte lyssna. Annars är hon rätt tung i huvudet efter gårdagens rejäla firande sedan hon vunnit det mest prestigefyllda priset som finns i den svenska poddvärlden. Det har också resulterat i att hon i morgon ska vara med i landets populäraste talkshow på TV, Efter fem med Anna Brolin.

Det senare har gjort hennes mamma Gunilla galen av förtjusning, Anna är hennes stora idol, hon har sagt till alla sina väninnor att de måste titta och hon ringer till dottern hela tiden. Gunilla pendlar mellan eufori och depression, det har hon alltid gjort, uppväxten med henne var inte alltid enkel för Billie och hon måste hela tiden påminna mamma om att ta sina mediciner.

På söndagseftermiddagen får vi också träffa hemflyttade lokalpolisen Henrik Holm i Svedby. Han hälsar på Christina och David Rosenberg som han känner sedan länge, de drev livsmedelsbutiken i byn. De har just kommit tillbaka från en minisemester på fyra dagar, en kryssning till Helsingfors. Hela tiden har de haft kontakt med dottern Emma, senast messat med henne på söndagsförmiddagen men nu är hon borta, därför ringde de polisen. I de flesta fall finns det naturliga orsaker till att tonåringar försvinner, de brukar snart komma tillbaka självmant, polisen kan inte dra igång någon större insats så snabbt.

Henrik växer ut till en rätt stor karaktär i berättelsen; en lugn, trygg, engagerad man men även han har sina bördor att bära. För fem år sedan ledde engagemanget i jobbet, sonens fotboll och en del annat till skilsmässa och han gick in i väggen. Han kom tillbaka men tar hand om sig själv bättre nu; han flyttade tillbaka till Svedby för att få ett lugnare jobb och varje dag ger han sig iväg på långa löprundor. Han och exet Katarina har en rätt bra relation, bägge månar om sonen Pontus som nu är tretton.

På måndagen får vi möta ytterligare en viktig karaktär, Johan Apelgren som driver en stor gård i utkanten av Svedby men som också leder en högerextrem, rasistisk, närmast paramilitär organisation med internationella kopplingar. Författarna tar i rejält och det går kanske väl långt, inte minst när den svenska organisationen några dagar senare får utlandsbesök av likasinnade; tjugo finska muskelberg kliver ur minibussarna med militärisk precision och den fest som följer på kvällen går inte av för hackor. Henrik och Johan tycker riktigt illa om varandra, att deras söner Pontus och Noak är bästa vänner är inte oproblematiskt.

Samma måndag har en bärplockare hittat en död kropp i ett fallfärdigt skjul nära ett stenbrott i utkanten av byn. Det är Emma Rosenberg, uppenbart mördad, skjuten i ryggen med flera skott, uppenbart flyttad till platsen efter mordet. Det finns fler underliga detaljer; någon har ritat med en svart spritpenna på hennes kropp och hon har ett brännmärke som ser ut att komma från en cigarett. Henriks kolleger från Karlstad rycker in, polisutredningen startar.

På måndagseftermiddagen sitter Billie i ett sminkrum och ska snart in i studion. Hon är nervös, måste gå på toaletten och utanför dörren hör hon några som pratar. Hon får reda på att inslaget inte alls ska handla om det fina pris som hon fick på lördagen. I stället ska hon tydligen få möta den politiker som hon avslöjat med att stjäla skattepengar, påhittade personer gavs försörjningsstöd som gick direkt till henne själv. Nu ska hon tydligen få tala ut om hur podden Sanning förstört hennes liv. Det är bara någon minut kvar till sändning när Billie lämnar lokalerna.

Billie vill bara bort, hennes producent Jocke har läst nyheterna om mordet på Emma, tror det kan vara något att gräva i, så hon tar bilen och åker direkt. Sent på kvällen kommer hon fram till Svedby, macken håller på att stänga men hon hinner få tag på något att äta där. På vägen har hon via Airbnb lyckats hyra ett litet hus i byn så hon har i alla fall någonstans att sova.

Därmed är scenen klar för kärnan i denna berättelse som pågår fram till söndagens dramatiska upplösning i flera delar, en del uppföljningar dagen efter och slutligen en epilog från rättegången en tid senare. Det är mycket som händer under dessa dagar, vi får lära känna byn och en hel del människor som bor där. Billie är en bra huvudperson, hon är modig, ibland dumdristig, tar ibland genvägar som tänjer på lag och etik, men är också ett socialt geni, hon kan snabbt bygga relationer med i stort sett vem som helst. På vägen dyker det upp ett lokalt trauma; sex år tidigare hade sextonåriga Victoria Häll dött i närheten av den plats där Emma hittades och det blev aldrig klarlagt om det var en olycka, ett självmord eller ett mord. Bille och Henrik får bra kontakt med varandra och delar information som för utredningen framåt.

Mitt hjärta har alltid klappat för utrotningshotade djur och växter men också ord. Man måste acceptera att språket hela tiden förändras, men delar kan vara en smula plågsamma. Alla som har något språkintresse vet att det pågår ett utrotningskrig mot lilla att. ”Det kommer alltid motdemonstranter och vi kommer vara beredda.” Jag hör snyftningarna från lilla att. Exkluderad. Igen. För bara några år sedan hade att haft sin naturliga plats mellan meningens ”kommer” och ”vara”. Inte så längre. Exemplen är oändliga i denna bok, kanske den mest atthatiska text jag läst, men det behöver inte vara något fel på det, kanske bara en text i tiden, kanske bara jag som är onödigt nostalgisk.

Trots en del invändningar är det här en stark inledning på en ny serie. Särskilt imponerande är de många skildringarna av olika typer av tonårsrelationer, den formativa tid i livet som för många kan vara ett helvete skrivs fram starkt och träffsäkert.

Författarna

Ida Axelsson är född 1981, bor i Stockholm men är född och uppvuxen i Helsingborg. Hon har tidigare skrivit deckarserien om polisinspektören Linn Wide. Ida kombinerar sitt skrivande med en anställning vid stockholmspolisen där hon arbetar med grova våldsbrott.

Åsa Bonelli är född 1968 och bor i Stockholm. Hon debuterade 2015, har gett ut sex romaner och är idag författare på heltid. Åsa har skrivit både feelgoodromaner och deckare.

Tyst vrede är deras debut som parförfattare och starten på en ny serie som utöver den svenska utgåvan också sålts till något annat land.

Anders Kapp, 2023-10-12

Bokfakta

  • Titel: Tyst vrede.
  • Författare: Ida Axelsson och Åsa Bonelli.
  • Utgivningsdag: 2023-10-10.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 382.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...