Heine Bakkeid

Heine Bakkeid är född 1974 i Belnes i Gratangen, norr om Narvik i nordligaste Norges dramatiska natur. En liten by med fem hus, hav, skog och berg. ”Jag kommer ihåg att det var helt mörkt, helt, helt, mörkt på vintern. Bara havet, snöns sprakande, skogen och bergen, högt bakom vårt hus. Brrr”, skriver han själv på sin egen hemsida.

Gymnasieutbildningen genomförde han i Borkenes, ett något större samhälle i närheten. Så småningom flyttade han söderut för en universitetsutbildning i Stavanger inom systemutveckling. Han blev kvar i Stavanger i nästan tio år innan han flyttade hemåt. Det blev Borkenes igen där han fortfarande bor med fru och tre barn.

Han läste mycket som barn inom flera olika genrer och bär med sig den inspirationen i det han eftersträvar i sitt eget författarskap : ”realismen och karaktärernas äkthet för det första och den rena berättarglädjen, spänningen, tankeflykten och intensiteten för det andra. Och så skräcken, alltid skräcken; sömmen jag använder när jag syr mina kläder …”

Heine Bakkeid debuterade redan 2005 med en humoristisk science fiction roman för unga och har skrivit en hel del andra ungdomsböcker innan han 2016 gav ut sin första kriminalroman. Det är bara de två senaste böckerna som översatts till svenska. Hans kriminalromaner är nu sålda till 18 olika länder. Den tredje boken om Thorkild Aske, Vi skal ikke våkne, släpptes på norska 6 september i år och översätts nu till svenska. Ett återkommande tema i hans nya succéserie handlar om skuld och vår förmåga att hantera olika typer av trauma.

– Jag har alltid varit fascinerad av hur män tycker att de borde lösa sina egna personliga problem. Vi tenderar att tänka att vi bara behöver klara oss, skärpa till oss och komma tillbaka till jobbet. I deckare är det en stereotyp med den ensamma vargen som kanske har ett trasigt förflutet men som ändå fixar allt.

– När jag började skriva om min första kriminalroman var det något jag ville utforska; både vad som kan bryta ner en sådan människa och vad som sedan händer. Så jag skapade Thorkild Aske, en man som en gång hade total kontroll över sig själv och sin omgivning, men som kastas ner i sin personliga avgrund och sedan får vi följa på vilket sätt han hanterar den situationen.

Återkommande i böckerna är också vad som kanske kan beskrivas som en cynisk galghumor.

– En vän till mig brukade kalla mig en sarkastisk cyniker när vi var yngre, och ibland lyser det kanske fortfarande igenom. Efter att ha läst mycket tidigare höll jag på att tappa litteraturen i de sena tonåren. Då hittade jag Machiavellis Prinsen som är ett riktigt mästerverk i taktisk cynism. Den tog mig tillbaka till böckerna värld och cynismen är ett perspektiv som är intressant att utforska.

Utgivna böcker

 • Vi skal ikke våkne, kriminalroman, 2019.
 • Møt meg i paradis, kriminalroman, 2018 (Möt mig i paradiset, på svenska 2019-04-17).
 • Jeg skal savne deg i morgen, kriminalroman, 2016 (I morgon kommer jag att sakna dig, på svenska 2017-06-01).
 • Tjernet – Egmont Kids Media, 2014.
 • Dr. Schnabels Krønike IV – Knokkeløya, ungdomsroman, 2013.
 • Dr. Schnabels Krønike III – Eksorsisten, ungdomsroman, 2012.
 • Dr. Schnabels Krønike II – De dødes hus, ungdomsroman, 2011.
 • Dr. Schnabels Krønike I – Vampyrjegeren, ungdomsroman, 2010.
 • Hjerteknuseren, ungdomsroman, 2008.
 • Uten Puls, roman, 2006.
 • Boblejim – spesialagenten, ungdomsroman, 2005.

Anders Kapp, 2019-09-04

Mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...