Misstänkt som hustrumördare i mer än ett år

En verklig rättsskandal drabbade Ingemar Westlund. Han förlorade sin älskade hustru sedan 42 år och var under lång tid helt felaktigt misstänkt för att ha mördat henne. Nu har Hannes Dükler, i nära samarbete med Ingemar, kommit ut med den nya boken På osannolika skäl där hela denna just osannolika händelse berättas på ett fantastiskt sätt.

Boken inleds en alldeles vanlig septembermorgon 2008 när Ingemar och Agneta Westlund vaknar på övervåningen till Stora Mistekärr Gård i småländska Loftahammar. De tar fram frukost, läser tidningen, tittar tillsammans på Nyhetsmorgon på TV. På samma sätt som de gjort många gånger förut i ett långt och lyckligt äktenskap. Men det här skulle inte bli en vanlig dag.

”När hon och Ingemar ställde ner sina urdruckna koppar i diskhon hade de drygt tio timmar kvar av sitt liv tillsammans.”

Efter ett antal olika aktiviteter på var sitt håll under dagen träffas de igen vid sextiden. De kommer överens om en sen middag framför TVn, bägge ville se friidrottsgalan Golden League. Men först ska Ingemar ut med åkgräsklipparen för att göra fint på tomten och Agneta ska ta en promenad med dvärgschnauzern Yocke och kanske titta efter svamp. Ingemar säger hejdå till Agneta.

”Sedan gick han ut genom dörren och aldrig mer skulle de ses.”

Agneta kommer inte tillbaka och Ingemar blir allt mer orolig. Han ringer runt till olika vänner och ger sig ut för att leta. Så småningom hittar han Agneta död, helt sönderslagen på stranden vid Frisksjön i närheten.

Det blir inledningen på en lång mardröm. Ingemar har inte bara förlorat sin älskade hustru. Han blir också snabbt misstänkt för att ha mördat henne. Han sitter häktad för mord och även när han släpps är han fortfarande mordmisstänkt. Hela hans liv krossas. I det lilla samhället har Ingemar varit en stöttepelare, en ledare som är god vän med alla. Men nu ser alla på honom med misstänksamhet. Så småningom tvingas han sälja gården och flytta därifrån. Det skulle dröja 15 månader efter Agnetas död innan man kommer fram till den verkliga orsaken. Och under hela den tiden behandlas Ingemar illa av rättsväsendets olika delar.

Hannes Dükler har verkligen gjort ett omfattande research för att kunna skriva denna bok. Han har hela tiden arbetat nära Ingemar men också gjort mängder av intervjuer med anhöriga, vänner, poliser och alla möjliga andra berörda förutom en omfattande genomgång av allt tänkbart skriftligt material.

Det kan finnas en risk med detta, att man som skribent vill visa upp hur duktig man varit, redovisa allt man tagit reda på och då kan det bli en rätt trist, lång uppräkning av fakta. Men Hannes faller inte i den fällan. I stället klarar han av att skapa en högsta grad levande berättelse. Inte bara om själva rättsfallet men också om människorna, Ingemars och Agnetas första möte i Sundsvall när de bara var 19 respektive 15 år gamla, hur de återfann varandra några år senare

Som Sundsvallsbo är det extra intressant med skildringarna av de miljöer där de växte upp. Till och med legendariska läraren ”Gangster-Kalle” på Hedbergska, då högre allmänna läroverket, dyker upp i handlingen.

Även om man känner till upplösningen, det var mycket omskrivet då så det göra många, så är det en riktigt läsvärd text, en mycket välskriven berättelse och en bok som är svår att lägga ifrån sig.

Det är också en viktig bok. Det här en rättsskandal. Det är så många fel som görs under den process där alla delar av rättsväsendet fokuserar på att bevisa att Ingemar mördade sin hustru i stället för att söka andra förklaringar. Den korrekta förklaringen borde ha kunnat hittas mycket tidigare. Boken ger också en viktig skildring av ett stelbent och omänskligt myndighetsagerande som verkligen skadar människor i onödan.

Det här är bland annat en viktig bok att läsas av människor som arbetar inom olika delar av rättsväsendet, en viktig lärobok.

Men det är också en hoppfull bok skriven med stor värme. Det är svårt att tänka sig en värre situation än den Ingemar hamnade i, men texten skildrar väl hur han ändå lyckats komma tillbaka och resa sig, mycket med hjälp av sina två döttrar.

Bra jobbat Hannes! Läs På osannolika skäl! Det ger dig garanterat både intressanta och värdefulla timmar.

Anders Kapp, 2019-08-27

Bokfakta

  • Titel: På osannolika skäl.
  • Författare: Hannes Dükler.
  • Utgivningsdag: 2019-08-27.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 290.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...