Eva Frantz

Det har varit en bra start på 2019 för Eva Frantz. 4 februari fick hon Runeberg Junior-priset, årets bästa barnbok i Finland för barnrysaren Hallonbacken och 5 mars fick hon Finska deckarsällskapets pris för årets bästa deckare med Den åttonde tärnan. I november kommer hon till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall!

Så här presenterar hon sig själv:

”Jag föddes 1980, samma dag som någon Reagan blev president i Amerika. Jag är enda barnet och växte upp med folkloristmor och fysikerfar vid Rutiåns strand i Kårböle, Helsingfors. Bra barndom, välgödd ung dam. I dag har jag av någon outgrundlig anledning hamnat i bortersta Esbo tillsammans med en skäggig österbottning och tre rufsiga barn.

Efter gymnasiet skulle jag bli journalist, gärna skjutjärnsvarianten som gick i trenchcoat och skrev avslöjande artiklar strax före deadline på en fågelholks-Mac. Det gick inget vidare med den planen, men istället halkade jag in på Radio Vega där jag nu arbetat i nitton år. Jag har varit programledare för bland annat Radiohuset, Morgonöppet, Nöjesfredag och Vegalistan och är också tv-programledare för De Eurovisa.

För några år sedan fick jag möjligheten att kommentera Eurovision Song Contest tillsammans med Johan Lindroos och nu är vi inne på vårt nionde Eurovisionsår tillsammans, inklusive tv-program, podcast och årliga direktsända referat från tävlingen. Kanske det roligaste jag gjort under min yrkesbana!

Jag har bloggat sedan bloggen var bebis. Det gick tidvis riktigt bra, jag har till och med lyckats få två bloggpris! Speciellt glad var jag när läsarna fick rösta fram vinnarna och jag förärades med priset för ”Bäst skrivna blogg”. Jag har nämligen varit tokig i att skriva ända sedan jag fyllde sida upp och sida ner i mörkblå uppsatshäften i lågstadiet. Att modersmålsläraren frustade till då hon läste mina uppsatser var för mig viktigare än siffran på betyget. Jag ville skriva sådant som underhöll!

Mitt senaste påhitt är att skriva böcker! Min första bok påbörjade jag redan i 8-årsåldern. Jag skulle bli det där underbarnet som skrev en bästsäljare innan hon tappat alla mjölktänder. Det dröjde nästan 30 år innan debutromanen blev färdig, men i alla fall hann jag före nästa omgång av tandlossning. Vackert så, tycker jag.

Hösten 2016 utkom min debutroman, en deckare vid namn Sommarön. Hösten 2017 kom nästa, Blå villan, inledningen på en serie fristående böcker om polisen Anna Glad. 2018 kom både del två om Anna Glad, Den åttonde tärnan, och barnrysaren Hallonbacken.

Jag skriver väldigt mycket utgående från mig själv. Om det inte finns en gnutta av mig i varje karaktär blir det bara märkligt. Några nypor humor ska också alltid finnas med, också när jag skriver om sorgliga och otäcka saker.

Jag anser att litteratur i dag är viktigare än någonsin. Alla former av mediebruk har förändrats under de senaste 20 åren, vi kommunicerar via sociala medier, vi tittar inte på traditionell tv och någonting sådant som dödtid existerar knappt längre eftersom vi alltid kan hala fram vår telefon och rada karameller enligt färg. De där luckorna som vi tidigare kunde ägna åt dagdrömmar och fantasier finns inte längre. Men en sak är oförändrad: det magiska i att låta sig dras med i en riktigt god berättelse. Att själv tvingas måla upp bilder av det som sker i tankarna, att ge sig in i något som kanske kommer att ta flera veckor att ta sig igenom. Litteratur känns som en behaglig och trogen konstant i en tid då utvecklingen går så snabbt att man får hålla i hatten som i berg-och-dalbanan på Borgbacken.

Så här är jag nu. I ett gult hus i Esbo med man och barn, bollandes journalistjobb, deckarskrivande och andra projekt. Jag är speciellt förtjust i att blanda cocktails, lyssna på pladdriga podcasts, tillreda experimentmat, haka på suspekta hälsotrender och resa till London.”

Priser

  • 2019 Suomen dekkariseuras Vuoden johtolanka-pris (Årets bästa deckare i Finland, Den åttonde tärnan)
  • 2019 Nominerad till Tulenkantajapriset 2019
  • 2019 Runeberg Junior-priset
  • 2017 Finlands svenska författareföreningens årets debutantpris

Utgivna böcker

  • 2018 Den åttonde tärnan. Anna Glad del 2.
  • 2018 Hallonbacken. Barnrysare. (2018)
  • 2017 Blå villan. Anna Glad, del 1.
  • 2016 Sommarön

Länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...