30 år senare slår katastrofen till igen

Göteborgspoliser i en dramatisk jakt på en stor internationell amfetaminliga på 80-talet som återkommer i form av ett brutalt mord i Stockholm mer än 30 år senare. Det är plattformen för Efter så många år som kommer ut idag. Det är en på många sätt trovärdig och spännande historia som debutanten Göran Sällqvist skapat; fylld av levande karaktärer, inkännande miljöer, stark närvaro i polisarbetet, initierade näringslivsinteriörer, dynamisk berättarteknik och berörande personliga relationer.

Det har varit en hel del debutanter på sista tiden på Kapprakt.se och här kommer ytterligare en. Efter en karriär i polisväsendet och i näringslivet så har Göran Sällqvist med Efter så många år startat något som ska bli en kriminalserie med Rickard Ander i centrum, en karaktär som hämtat en hel del drag från författaren själv.

Handlingen börjar i nutid (2018). En sliten, åldrande, småkriminell bilmek är på väg till ”firman”, hans enmansföretag, en liten verkstad i närheten av Fryshuset, söder om söder i Stockholm. I ett litet förråd innanför själva verkstan hittar han en död man, väldigt död, brutalt misshandlad, torterad, tungan avskuren och fastspikad i pannan. Han känner igen offret, blir rädd, flyr, försvinner, men på vägen ringer han anonymt och larmar polisen.

Polisutredningen drar igång. När polisen går igenom offrets telefonlistor visar det sig att han samma dag upprepade gånger ringt till Rickard Ander, en man som sitter i ledningen för en stor lågpriskedja inom detaljhandeln. Ander svarade aldrig, kände inte igen numret, trodde det var en säljare. Men när han så småningom får se den döda kroppen känner han igen honom, han är någon helt annan än den polisen tror, någon annan än vad som står på mannens identitetshandlingar, någon Ander träffat för länge sedan.

På 80-talet var Rickard Ander narkotikapolis i Göteborg där han största fall var spaningarna mot en stor internationell amfetaminliga. Upplösningen blev en betydande framgång för polisen men efterspelet blev katastrofalt för Ander på det personliga planet. Ett resultat var att han lämnade polisyrket för att under 30 år bygga upp en framgångsrik position inom näringslivet och en betydande förmögenhet. För att en gång för alla få slut på den mardröm han trott att han lämnat bakom sig för över trettio år sedan ger han sig in i mordutredningen och mycket av hans tillvaro hotas.

Det finns mycket positivt att säga om denna debut. Själva intrigen är väl genomtänkt, trovärdig och spännande. Huvudpersonen Rickard Ander är den dominerande berättarrösten men många andra starka karaktärer, inte minst kvinnor, växer fram i berättelsen. Här finns poliserna Rebecka Nilsson och Gideon Svanberg som ansvarar för utredningen i nutid, Anders kolleger och vänner på 80-talet i Göteborg, hans kärlekar, hans numera vuxna barn och även skurkarna får liv i texterna.

Textens rörelse fram och tillbaka mellan nutidens Stockholm och dåtidens Göteborg skapar dynamik och driv i läsningen.

De huvudsakliga miljöerna, Göteborg och Stockholm, är trovärdiga och levande i texten. Jag har erfarenhet av bägge i ungefär samma tidsperioder och igenkänningsfaktorn är hög. Men det är en annan miljö som blir särskilt levande och det är en släktgård där Rickard Ander tillbringat mycket av sin barndom och nu, i 60-årsåldern, mycket av sin fritid. Det är en plats som kallas Ekberga i boken men som jag tror egentligen heter Ådö, eller Ådö kaptensboställe. Det är en egendom och ö i sjön Båven i Södermanland med en lång historia. Det var en sätesgård under medeltiden som 1391 donerades till Vadstena kloster. Så småningom, efter reformationen, gjorde Gustav Vasa Ådö till sitt privatägda gods. Efter många turer genom åren ägs egendomen idag av Statens fastighetsverk och marken arrenderas ut. Jag vet inte på vilket sätt, men det måste finnas någon personlig relation mellan författaren och denna plats med tanke på hur levande och kärleksfullt platsen skildras. Det är också miljön för en del av handlingens dramatiska händelser.

Författaren har alltså bakgrund som polis. En gissning är att han bland annat arbetat som förhörsledare. Förhörsteknik är ett rätt omfattande tema i boken, både i teori och praktik. Även om temat går till överdrift en aning behandlas det initierat och intressant. Detsamma gäller initierade skildringar av polisarbetet, både i dåtid och i nutid.

Författaren har, efter sin poliskarriär, erfarenhet från detaljhandel i ledningen av en stor lågpriskedja (sitter fortfarande i styrelsen). Liknande erfarenhet har huvudpersonen Rickard Ander och den företagsmiljön skildras också levande, initierat och trovärdigt.

Bägge spelar också golf men i övrigt vet jag naturligtvis inte hur mycket Sällqvist hämtat från sig själv för att skapa huvudpersonen Anders. En hel del skulle jag tro. Det är klokt att använda egna erfarenheter, att skriva om det man kan när det gäller verksamheter, miljöer och karaktärer. Det ger en sorts ”gratis” trovärdighet som annars kostar mycket researchtid.

Jag gillar generellt böcker inom genren som förankrar händelserna i en social, samhällelig eller kanske filosofisk kontext. Många gör det fantastiskt bra. Även Sällqvist ger sig på detta men även om jag inte har några invändningar mot hans slutsatser blir det alltför tunt, alltför ytligt och känns mer som smink än något som verkligen är nödvändigt för författaren att säga. Rent tröttsamt är det återkommande gnället om polisväsendets organisationsproblem. Det är säkert sant, men vi har läst det så många gånger förut, Sällqvist tillför inget nytt och inte heller här finns det något som går på djupet.

Så jag har några reservationer men i huvudsak är detta en mycket bra debut och jag ska med stort intresse följa fortsättningen på Göran Sällqvists författarskap.

Anders Kapp, 2019-01-23

Bokfakta

  • Titel: Efter så många år.
  • Författare: Göran Sällqvist.
  • Utgivningsdag: 2020-01-23.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 409.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...