Sju dagars höglandsdramatik

Monica Kennedy är en ny skotsk kriminalkommissarie som man kan lära känna i G. R. Hallidays debut, Ut ur skuggorna som nyligen kommit ut på svenska. Denna nya serie är placerad långt upp i norr, i staden Inverness och på den dramatiska atlantkusten väster om staden. Flera tonåriga pojkar försvinner oförklarligt och hittas makabert dödade och rituellt utplacerade i ödemarken. Det blir sju dagars dramatisk jakt på mördaren.

Liksom i Norden finns det gott om riktigt bra skotska författare inom spänningslitteraturen och nya kommer fram hela tiden. G. R. Halliday är den senaste nykomlingen för mig. Tartan Noir är en vanlig beteckning på många av dem, riktigt hårdkokta deckare med en förankring i de större städerna i Skottland som Glasgow (William McIlvanney, Glenn Chandler, Denise Mina, Alan Parks), Edinburgh (Ian Rankin) men också Aberdeen (Stuart MacBride). Det finns också en annan tradition som mer är baserad på en karg natur och mystisk folktro (t ex Peter May). Halliday försöker sig på bägge delarna.

Två miljöer dominerar, staden Inverness och den karga landsbygden utmed Atlantkusten, ca tio mil västerut från staden. Inverness finns uppe i norr på det skotska höglandet. Det är inte en särskilt stor stad, ca 60 000 innevånare, och det känns inte riktigt trovärdigt att den skulle kunna innehålla organiserad kriminalitet på den nivå som Halliday målar upp. Mitt intryck är också att författaren trivs bättre på landsbygden, de miljöerna är mycket starkare skildrade än stadsmiljöerna.

Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig plats i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt placerad. Som om han i bön ser ut över havet, över stjärnhimlen. Nedtryckt i halsen har han en konstig svart sten.

Det här är första delen i en serie och återkommande huvudperson är erfarna kriminalkommissarie Monica Kennedy, en mycket lång kvinna som kan se ner på de flesta män, svarthårig och med blek hy är hon en smula skrämmande för många. Hon har en trasslig bakgrund från Inverness problemområde, Rapinch eller Träsket (fiktivt tror jag), som behärskas av ”maffia”-familjen Bartle, men hon flyttade söderut och har gjort sin poliskarriär på annat håll innan hon nyligen flyttade tillbaka.

Hon är tidigt på brottsplatsen och när hon ser den sargade kroppen och den rituella placeringen grips hon av en föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer, kanske inte heller sitt första. Hon står inför en dramatisk vecka, med flera fall och ingen tid för lilla dottern Lucy.

Den andra huvudpersonen i boken är socialarbetaren Michael Bach som desperat försöker spåra upp en försvunnen klient, den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Den sista tiden de träffades har han hela tiden smekt en konstig svart sten. När Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes. Michel har en sjaskig lägenhet i Inverness men bor så mycket han kan i sitt lilla hus i ödemarken där han försöker hantera sina demoner tillsammans med tre halvvilda katter.

Halliday skriver bra, berättandet växlar mellan Monica Kennedy, Michael Bach och även den okända mördaren, olika karaktärer växer in i handlingen på ett naturligt sätt. Tempot och dramatiken ökar successivt i riktning mot den dramatiska upplösningen. Det är spännande och läsvärt.

Jag har inget problem med våld i spänningslitteratur, det ingår mer eller mindre som en del av konceptet. Ibland kan det vara riktigt våldsamt, men välmotiverat som del av berättelsen. I den här boken finns makabra sätt att mörda som är en del av förklaringen till mördarens bakgrund och psykologi. Helt ok. Men det finns också helt omotiverade våldsscener som inte tillför berättelsen något alls och som stör mig.

Det är bra, men inte fantastiskt.

Författaren

G. R. Halliday föddes i Edinburgh, växte upp i Stirling och är idag bosatt på landsbygden utanför Inverness på det skotska höglandet i ett litet hus tillsamman med Sarah och ett antal halvvilda katter. På fritiden ägnar de sig åt att gå och klättra i höglandet samt simma i Atlanten på västkusten.

Under uppväxten var han besatt av de olösta mysterier som hans far undersökte i sitt yrke, något som har fungerat som inspiration för Ut ur skuggorna. Boken var nominerad till McIlvanney Debut Prize 2019.

Hans andra bok om Monica Kennedy, Dark Waters, kommer snart ut på engelska. Om den kommer på svenska lär bero på hur den första säljer i Sverige. Samma svenska förlag, Modernista, gav 2018 ut en annan skotsk debut, Alan Parks Blodig januari, som jag tyckte var riktigt bra, bättre än Ut ur skuggorna, men den andra boken, February´s Son, som kom på engelska för ett år sedan, har fortfarande inte fått något utgivningsdatum på svenska. Kanske den första inte sålde tillräckligt bra? Naturligtvis är den kommersiella aspekten väldigt begriplig, men samtidigt är det inte ovanligt att det kan ta några böcker innan en författare slår igenom på marknaden. Ibland kanske det kan vara klokt med viss uthållighet.

Anders Kapp, 2020-02-03

Bokfakta

  • Titel: Ut ur skuggorna. (From the Shadows, översättning Gabriel Setterborg).
  • Författare: G. R. Halliday.
  • Utgivningsdag: 2020-01-02.
  • Förlag: Modernista.
  • Antal sidor: 432.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...