Läsvärd relationsthriller

I går kom Det hon förtjänar ut, det är Emma Ångströms sjätte skönlitterära bok och dessutom inledningen på en serie med Edda Nord som sammanhållande karaktär. Av författarens tidigare böcker har jag bara läst Till de döda från 2021, en psykologisk thriller som jag inte riktigt uppskattade. Den nya boken är bättre. Efter en dramatisk förändring av livet börjar Edda Nord arbeta på en kvinnojour och enligt förlagstexten ska den nya serien handla ”om de mörka sidorna i mänskliga relationer. Om hur den tryggaste relationen kan förvandlas till destruktiv, om hur det mest vardagliga kan bli det farligaste du mött.” Främst ur ett kvinnligt perspektiv antar jag med tanke på vad huvudpersonen arbetar med och det gäller i alla fall för den första boken där berättelsens nav finns hos Fanny som inleder en romantisk brevväxling med en fängslad man, tydligen ett rätt vanligt fenomen; Johan har dömts till ett långt fängelsestraff för mord. Även om berättelsen kanske är väl förutsägbar är det fortfarande en välskriven text som initierat och läsvärt borrar i relationer i förfall.

I en prolog får vi möta en anonym kvinna som hela veckan arbetat hårt med en dokumentär och är trött när hon äntligen är på väg hem denna fredag eftermiddag. Plötsligt kidnappas hon på gatan, får en tät huva över ansiktet och händerna bundna bakom ryggen. Hon är fullkomligt livrädd när hon ligger på golvet i en skåpbil, hon har en tydlig hotbild och hon är övertygad om att det är han som tagit henne, att hon kommer att dö. Det vet inte hennes vänner, kidnappningen är ett skämt som en del av hennes möhippa. Hon ska snart gifta sig med stora kärleken Gabriel som just nu är i Paris för att sy upp den perfekta kostymen för bröllopet. Det framgår att hon varit gift tidigare och har två barn, tolv och fjorton år gamla, som just nu är hos sin pappa. Efter att hon skällt ut vännerna efter noter blir det ändå en kul kväll och när hon kommer hem till lägenheten på Ringvägen är hon mer berusad än hon varit på länge. Just när hon låst upp lägenhetsdörren finns han där bakom hennes rygg. Hon dör.

Fyra månader tidigare träffar vi Fanny Karlsson som är en rätt ensam människa, ”den enda fysiska kontakt hon har med något levande” är hennes cocker spaniel Kia. Hon ska snart fylla trettio, betalar mer än hon egentligen har råd med för den lilla centrala lägenheten, ett svart andrahandskontrakt, lönen från jobbet som fysioterapeut är inte hög. Det är januari, kallt, bara tre på eftermiddagen men ändå har dagsljuset redan övergivit de få människor som är ute på gatorna i Vasastan. Fanny skyndar sig hem till lägenheten när Kia gjort sitt, bägge kurar ihop i soffan, värmer varandra, Fanny bläddrar runt bland kanalerna och fastnar för ett ansikte. Programmet handlar om ett projekt i samverkan mellan Dramaten och Kriminalvården där man satt upp en teaterpjäs med fångar som skådespelare.

Programmet ingår i en tio avsnitt lång realityserie, Fångarna, där man får följa tre män som är intagna på Hall, en högriskanstalt för fångar med långa straff, som begått grova brott. Fanny betalar för kanalens premiumtjänst så att hon kan se alla avsnitten i sträck, är vaken hela natten, sjukskriver sig från jobbet dagen därpå. Den man som hon fastnat för heter Johan, är fyrtioåtta år och dömd till livstid för mord. Huvudspåret i den här berättelsen handlar om deras brevväxling, hennes besök på anstalten; deras kärleksrelation djupnar snabbt, Fanny har äntligen träffat den perfekta mannen.

Som läsare förstår vi naturligtvis redan från början att det här kommer att gå illa, det framgår av bokens titel, seriens upplägg och normala genrekonventioner. Men det är fortfarande en välskriven och läsvärd process.

I ett annat spår får vi lära känna seriens huvudperson Edda Nord. Hon har ett högstatusjobb på en reklambyrå, är en av branschens ledande PR-konsulter och tjänar väldigt bra. Men hon har allt mer tröttnat på den världens ytlighet, är rätt sliten, har ofta huvudvärk. Edda och hennes man Rasmus har dottern Ilse som nyligen fyllde två år. De bor i en femrummare i Midsommarkransen, har lagt ner en hel del pengar på att renovera bostadsrätten till hög standard, Rasmus tjänar också mycket bra som delägare i en teknisk konsultbyrå.

Efter en incident på jobbet säger Edda upp sig med omedelbar verkan. Några dagar senare får hon syn på en annons: Kommunikatör sökes till Stockholms Kvinnojour. Hon söker och får jobbet, får naturligtvis gå ner rejält i lön, men är ändå glad, det här känns meningsfullt. Ett viktigt spår i berättelsen handlar om hur hon successivt lär sig vad en kvinnojour sysslar med, hon får inblickar i en hemsk värld som hon knappt visste existerade. Från början var Rasmus stöttande i hennes rätt radikala förändring av livet, men det tar slut och relationen blir allt sämre.

De två spåren går naturligtvis så småningom ihop, Fanny och Edda träffas och deltar bägge i den mycket dramatiska upplösningen, på vägen förklaras också den inledande prologen. Redan mycket tidigt, det räcker med baksidestexten, förstår vi hela den här berättelsen i grova drag, det kommer egentligen inte heller några överraskningar annat än på detaljnivå. Trots det blir det en intressant läsning i den välskrivna berättelsens dominerande delar; utvecklingen av relationen mellan Fanny och Johan, Eddas successiva lärande om en kvinnojours verksamhet samt hur relationen mellan Edda och Rasmus förfaller.

Författaren

Emma Ångström, född 1982, är författare, journalist och arkitekt. Hon debuterade 2009 med Och allt är förvridet, en relationsroman med spänningsinslag. Boken nominerades till Nöjesguidens Stockholmspris och utsågs till månadens bok i Kupé och Elle. Hennes andra bok, Mannen mellan väggarna, såldes också till flera andra länder. Hon har en master i arkitektur från KTH och Parsons i New York och arbetar i dag som kommunikationschef på ett arkitektkontor i Stockholm. Hon har varit verksam som journalist sedan 1998, bland annat på Vestmanlands Läns Tidning, Upsala Nya Tidning och flera arkitekturtidskrifter.

Utgivna böcker

Skönlitteratur
 • 2023 Det hon förtjänar (Edda Nord 1)
 • 2021 Till de döda
 • 2019 En underbar död
 • 2017 Det sista experimentet
 • 2016 Mannen mellan väggarna
 • 2009 Allt är förvridet
Facklitteratur
 • 2013 Kvarnholmen: en unik historia
 • 2010 Ljussätt ditt hem (tillsammans med andra)

Anders Kapp, 2023-08-26

Bokfakta

 • Titel: Det hon förtjänar.
 • Författare: Emma Ångström.
 • Utgivningsdag: 2023-08-25.
 • Förlag: Piratförlaget.
 • Antal sidor: 366.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...