Spännande vårutflykt till Bohuskusten

Med tanke på namnet måste jag självklart läsa Elinor Kapps debut med Sjörök, första delen av Mord i skärgården (vi är dock varken bekanta eller släkt). Debuten i pappersversion kom nu men boken fanns ute redan 27 juli förra året som ljud och e-bok. Det tycks vara en ordning som allt fler försöker sig på: att först testa billigare distributionsformer och om det går hyggligt sedan också ge ut den dyrare pappersboken. Den skärgård det handlar om här finns i Bohuslän och navet för berättelsen finns i Skärhamn på Tjörn. ”Gräv där du står” är sannolikt det vanligaste skrivarråd som finns, alltså att använda de kunskaper och erfarenheter man redan har i sitt skrivande, och det har den här författaren verkligen tagit till sig; det märks tydligt av miljöbeskrivningarna att hon skriver på hemmaplan.

Det är imponerande hur många svenska orter som drabbats av ond bråd död i den svenska deckarfloden. Bohusläns dramatiska natur har utgjort bakgrund till många. Mest kända är kanske Camilla Läckbergs Fjällbackaserie men här finns också Ann Rosmans deckare från Marstrand, dit även Mats Ahlstedt förlagt flera böcker, Anna Ihréns mord på Smögen och en hel del annat. Inte ens för lilla Skärhamn på Tjörn, en ort med färre än 4 000 innevånare, svarar Elinor Kapp för det första deckarbesöket; Ramona Fransson, som givit ut en hel del på egna förlaget Anomar, har placerat en del av sina böcker just där.

Även om mycket hämtats från verkligheten har författaren skapat den exklusiva spa och hotellanläggningen Salta Stänk vid hamninloppet i Skärhamn och det är dit vi först anländer en tidig och småkall men ändå solig vårmorgon. Det har stormat rejält på natten och några tegelpannor på ett högt magasinstak har blåst ner. Det är absolut inte första gången, vaktmästaren Sandro Rivera har ett litet lager med tegelpannor i reserv. Snabbt få vi lära känna Sandro som var 20 när familjen 1986 flydde från Chile till Sverige. Han är en god man som fyller år just i dag. I morse firades han av älskade hustrun Mona som gav honom en fin cigarettändare med hans namn ingraverat, han har givit upp försöken att sluta röka. Snart ska de ta med de vuxna barnen för att för första gången åka till Chile och hälsa på de som finns kvar där i Sandros släkt, det är en resa de verkligen ser fram emot. Det är ett snyggt och snabbt karaktärsbygge men just när vi läsare lärt känna honom dör han. Trist för oss att förlora en nybliven vän, men inget ovanligt sätt att inleda en spänningsroman så vi är luttrade. Vi vet att han blev mördad, nerknuffad från taket, men det vet inte karaktärerna i boken, polisen avskriver det snart som en arbetsplatsolycka. Fler kommer att dö på sätt som gör det uppenbart att det handlar om mord.

Skärhamn har ingen egen polisstyrka, den finns i Stenungssund på fastlandet, men kriminalkommissarie Eddie Öhlund, den blivande seriens huvudperson, bor på ön och kan snabbt vara på plats på olycksplatsen. Eller kanske inte så snabbt, han har gått ner sig ordentligt efter olyckan när hans Carina dog. Har svårt att somna och använder öl och whisky för att kunna sova en stund innan han väcks av mardrömmarna. Hans lilla lägenhet har blivit allt sunkigare och är fylld av resterna från den snabbmat han lever av. Han är rejält bakfull när en kollega ringer om det som hänt på Salta Stänk. En rätt klassisk polisromanskaraktär med andra ord, rejält sliten men ändå både engagerad och skicklig i sitt jobb, dessutom snygg.

Vi får träffa Stella Hart som växte upp i Skärhamn men som nu är 29 år och bor i London. En dag ringer en sjuksköterska från lasarettet i Kungälv och berättar att hennes mamma Ingrid hittats livlös i trappan utanför lägenheten i Skärhamn, sannolikt en hjärnblödning och nu ligger hon nedsövd på sjukhuset. Det ser illa ut. Åtta år äldre halvsyster Lena bor i Skärhamn men vägrar som vanligt att hjälpa till. Motvilligt inser Stella att hon måste åka till Sverige. Det var två år sedan förra gången, en katastrofal julhelg med en ständigt berusad mamma som betedde sig vidrigare än någonsin. När hon var sex skilde sig föräldrarna och pappa Paul flyttade tillbaka till England. Lena lämnade hemmet så snart hon kunde och livet för Stella med mammans missbruk och bestraffningar var hemskt. När hon var 14 hade en av mammans alla fulla män givit sig på henne, hon blev räddad av morfar som larmade Paul. Pappa hämtade henne på morgonen efter och resten av sin uppväxt bodde hon hos honom i England.

Stella har ingen bra ekonomi och sedan expojkvännen Rob tog hennes lilla sparkapital hade hon knappt råd med resan till Sverige och har absolut inte råd att betala för något hotellrum. Hon tänkte att hon skulle kunna sova i mammans lägenhet men Lena vägrar att ge henne nyckeln. Till slut blir det snälla Eddie som tar in henne som inneboende. Det börjar hända en del mellan de två som jag gissar ska utvecklas i kommande delar.

Halvsyster Lena heter numera Sandström i efternamn och är gift med Henrik. Lena är chef för Salta Stänk som de äger tillsammans men pengarna kommer från Henrik. Det har två söner, Carl och Gustav. En rik familj som har det rätt trassligt; Lena och Henrik är fortfarande gifta, men lever i stort sett helt separata liv. Lena är kallare än is, psykopatiskt elak på en nivå som blir rätt intressant men samtidigt en skruvad karaktär bortom trovärdighetens gränser.

Författaren bygger upp en bra ”polisfamilj”, bland Eddies kolleger finns alla de sorter som behövs, bra och kloka människor, men naturligtvis också det nödvändiga stolpskottet. Här växer det också in många andra intressanta bikaraktärer. Intrigen fungerar, handlingen rör sig mellan olika hypoteser som successivt förkastas på vägen mot upplösningen. Berättartekniken är den vanliga idag; vi rör oss mellan olika berättarröster som tillför olika perspektiv på skeendet, här finns även de kursiverade korta kapitlen med rösten från den anonyma skurken. Det som imponerar mest är nog miljöerna, det märks så tydligt att detta är författarens hemmaplan, hon har verkligen tagit vara på rådet ”gräv där du står”. En kul detalj är att hon till och med tagit in sin egen bil i handlingen, en femton år gammal Hyundai Getz.

Det finns en hel del positivt att säga om den här debuten som är välskriven, har bra miljöer och karaktärer och en spännande intrig. Den håller sig väldigt stabilt i mittfåran av svenska polisromaner som utspelar sig på mindre orter och där poppar det hela tiden upp mängder av nya böcker. Konkurrensen är hård och trots allt är jag tveksam till om denna bok har tillräcklig egenart för att lyckas tränga sig fram till strålkastarljuset.

Författaren

Elinor Kapp är född 1971, uppväxt i Skärhamn där hon fortfarande bor med sin man och de har två vuxna barn. Hon läste mycket redan som barn och var tidigt stamkund på Vågermanska biblioteket i Skärhamn. Spänning var det som lockade mest. Genom hela livet har hon läst mycket men också hela tiden byggt egna berättelser. Men det skulle dröja till barnen blev äldre och ett par skrivarkurser innan det tog riktig fart på skrivandet av det som skulle bli debuten. Hon arbetar skift som processoperatör vilket ger en hel del ledig tid för att skriva. Debuten med Sjörök kom först som ljud och e-bok 27 juli 2020 och nu i april som pappersbok. Hon har gott om idéer för fortsättningen. Nästa del heter Dödsjö och kommer i sommar som ljud och e-bok samma datum som gällde förra året.

Anders Kapp, 2021-04-18

Bokfakta

  • Titel: Sjörök.
  • Författare: Elinor Kapp.
  • Utgivningsdag: 2021-04-13.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 319.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...