Starkt om utnyttjade flyktingbarn

Har avslutat Christina Eriksons Ensamvarg som kommer ut idag och är imponerad av en författare som arbetar hårt med sin utveckling inom spänningslitteraturens tuffa konkurrens. Det är hennes andra bok om kommissarie Elias Svensson. Jag gillade den första, Din vän Forsete, och den nya är ännu bättre.

En tidig septembermorgon hittas en styckad kropp vid en återvinningsstation i centrala Stockholm. När kommissarie Elias Svensson börjar nysta i offrets historia framkommer oroande misstankar om att skyddslösa flyktingungdomar utnyttjas sexuellt. Någon är beredd att döda för att sanningen inte ska komma fram.

Författaren Cornelia Lind kämpar mot sin före detta make i en vårdnadstvist som blir smutsigare än hon kunnat ana. Samtidigt försöker hon bistå polisen med sina kunskaper om förövares psyken.

I Ensamvarg har Christina Erikson skapat en stark intrig med många överraskande vändningar. Hon skriver väl och blir allt skickligare på en berättarteknik där rotationen mellan olika berättarrösters perspektiv och olika innehållselement driver spänning och tempo i riktning mot en dramatisk final. Som sig bör är det svårt att på förhand veta vem som är god och vem som är ond.

Hon har också en styrka i att skapa väl fungerande karaktärer.

Författaren Cornelia Lind är den karaktär som fångar mig mest. Hon har varit gift med psykopaten Jimmy och de ligger i en våldsam vårdnadskonflikt efter skilsmässan där Jimmy tar till att värre metoder för att skada sin exfru och pressa henne på pengar. Cornelia har lärt sig mycket om psykopati genom sina erfarenheter, skrivit en storsäljande bok om detta, föreläser om det och blir allt mer en expert som kan hjälpa polisen med brott som begås av psykopater.

Visst är det så att de flesta människor är starka ibland och svaga ibland men när det gäller Cornelia utmanar Erikson trovärdighetens gränser med de återkommande och enorma avstånden mellan svaga och starka stunder. Om jag ska rikta någon kritik mot Erikson så är det just det; hon har en tendens att ta i lite för mycket, berättelsen blir inte alltid starkare när man målar alltför mycket i svart och vitt och alltför lite i den gråskala där merparten av livet pågår.

Den egentliga huvudpersonen, kriminalkommissarie Elias Svensson, är kanske en smula tråkigare men mer trovärdig i sitt vankelmod. Närmaste kollegan Lena försöker komma tillbaka efter ett svårt trauma vilket inte går så bra, tar tröst av vodkaflaskan i skrivbordslådan. Välklädde polischefen Bakir som söker nya vägar för att komma åt svår brottslighet. Nykomlingen Simon som irriterar Elias våldsamt och som bara ställer till problem. Maggan, Magdalena Andersson, överläkare på Rättsmedicin, som utmanas i kontakterna med en gammal förälskelse. Lasse på Snusket (Sedlighetsroteln), som växer in i berättelsen. Det är en bra mix av personlighetstyper i Eriksons polishus.

Det djupt omänskliga och osmakliga geschäft som skapats kring flyktingmottagandet är en viktig fråga som Eriksson lyfter fram på ett starkt sätt. De ensamkommande och utsatta flyktingpojkarna Masoud och Ali får en stark roll i berättelsen. Liksom orädde tolken Gabriel Farhat och hans pojkvän Mattias Hansen som med all rätt fruktar för sitt liv.

Och i skuggorna finns hela tiden Forsete, en del av ett stort, resursstarkt och mycket hemligt internationellt nätverk som fungerar som ett slags medborgargarde, som griper in snabbt och brutalt mot de onda, som ”hjälper till” när polisen misslyckas. Och de har alldeles speciella planer för Elias.

Christina Erikson har byggt en stark och väl fungerande grundstruktur som är hållbar för fler böcker. Ensamvarg är andra boken i ett tvåbokskontrakt med Bonniers. Det är bara att hoppas att den säljer tillräckligt bra för att det ska bli en fortsättning. Jag ser fram emot att återse Cornelia och Elias.

Om författaren

Christina Erikson, tidigare Christina Granbom, är född 1973 i Högsby, Småland. Hon är utbildad operationssjuksköterska men omskolade sig tidigt, har en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap och är entreprenör med egen verksamhet.

Hon debuterade som författare 2014 med Morsarvet och året efter kom uppföljaren En god gärning. Båda böckerna utspelar sig i Kungsör i Västmanland.

Under 2014 inledde Christina Erikson ett samarbete med Thomas Erikson, vilket resulterade i två böcker om begravningsentreprenör Rita Benson. 2015 släpptes första delen Av jord är du kommen och sommaren 2017 släpptes andra delen Dödgrävarens dotter. Samarbetet övergick snart från intensivt skrivande till kärlek, och de gifte sig i maj 2017.

2017 fick hon ett kontrakt på två böcker med Bonniers som nu kommit ut: Din Vän Forsete 2018 och Ensamvarg i dag.

Utgivna böcker

 • 2019 Ensamvarg
 • 2018 Din vän Forsete
 • 2017 Dödgrävarens dotter (tillsammans med Thomas Erikson)
 • 2015 Av jord är du kommen (tillsammans med Thomas Erikson)
 • 2015 En god gärning (under namnet Christina Granbom)
 • 2014 Morsarvet (under namnet Christina Granbom)

Anders Kapp, 2019-09-17

Bokfakta

 • Författare: Christina Erikson.
 • Titel: Ensamvarg.
 • Utgivningsdag: 2019-09-17.
 • Förlag: Bonniers.
 • Sidor: 395.

Länkar till mer information

 • Du kan läsa mer om boken här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...