Anna Lihammer och Ted Hesselbom

Tillsammans har Anna Lihammer och Ted Hesselbom hittills kommit ut med den historiska kärleksromanen Med dig vågar jag allt och den historiska deckaren Solitairen. Inom kort kommer paret ut med en fjärde del av den historiska deckarserien om Carl Hell, som Lihammer tidigare skrivit själv, samt en populärvetenskaplig bok om vikingatiden.

– Vårt gemensamma skrivande började av en slump en sen sommarkväll. Nu har skrivandet blivit en del av våra liv och vi skriver på vår tredje och fjärde gemensamma bok. Vi ses ofta, men ännu oftare skickar vi texter till varandra. Ibland lite längre, ibland bara någon rad eller kort reflektion. Som ett ständigt pågående samtal.

Historia är en gemensam tråd i deras skrivande. Gärna okända aspekter av historien, gärna andra perspektiv än de vanliga eller berättelser som visar hur olika människor drabbas av eller upplever samma händelse utifrån vilka de är. Den första deckaren om Carl Hell och Maria Gustavsson har sitt ursprung i just en för många okänd del av 1900-talet. Den började med att Anna hörde talas om att man hittat mer än tusen kranier och mänskliga kvarlevor i ett förråd vid Uppsala universitet. Rester av en anatomisk samling dit fattiga människors kroppar kunde införlivas efter döden helt lagligt för mindre än ett sekel sedan.

– Deckare är en genre som ställer livet på sin spets. Som utforskar det mörka i människan och funderar över frågor som vad man är beredd att göra för att nå sina mål, vad man är beredd att göra för eller emot varandra och vad det gör med en själv. Hur långt kan individen överleva? Vem vill man vara? Vem får bestämma vem man blir? Svaren på de frågorna varierar ganska mycket i olika delar av historien.

– I Solitairen ville vi också fundera på vad tiden gör med människan. Hur något fasansfullt som händer tidigt i livet kan påverka långt senare. Därför utspelar sig den boken i två tider, 1939 och 1998.

Anna Lihammer

Anna Lihammer är född 1973 i Malmö. Hon är doktor i historisk arkeologi, disputerad vid Lunds universitet 2007 med en avhandling om den danska riksbildningen. Senare forskning har handlat om vikingatiden, den tidiga medeltiden samt det moderna samhällets arkeologi.

Anna har arbetat som arkeolog på många platser i Sverige och i Tyskland. Nu är hon verksam vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Förutom vetenskapliga artiklar har hon skrivit populärvetenskapliga böcker om arkeologi. 2010 kom hon ut med Arkeologiska upptäckter i Sverige. 2012 kom Vikingatidens härskare som utsågs till Årets bok om svensk historia. Den boken har givits ut i en ny och omarbetad upplaga i år. Annas skönlitterära debut var Medan mörkret faller som kom ut 2014. Det är en historisk thriller som utspelar sig 1934 och den första boken om kriminalkommissarie Carl Hell och polisassistent Maria Gustavsson. Boken blev en succé och Årets bästa deckardebut enligt Svenska Deckarakademien.

Året efter kom uppföljaren Än skyddar natten, där vi återigen fick följa Hell och Gustavsson. De utreder fall i 1930-talets Sverige och Europa, där nazismen breder ut sig och lägger en skugga över mänskligheten. I augusti 2016 kom den tredje delen, Där gryningen dröjer, och snart kommer en fjärde bok i serien, den här gången skriven tillsammans med Ted Hesselbom.

Ted Hesselbom

Ted Hesselbom är född 1960 i Malmö. Han utbildade sig i grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm.

Sedan 1991 driver han reklam- och pr-byrån Hesselboms Universum, som är specialiserad på design, mode och kultur.

2005 blev han styrelseledamot i Statens Museer för Världskultur och har tidigare varit styrelseledamot i bland andra Föreningen Konsthantverkets Vänner och Föreningen Svensk Form. Han var mellan januari 2007 och januari 2013 chef för Röhsska museet i Göteborg. Och sedan i februari 2013 är han chef för Sigtuna museum. På Röhsska museet fördjupade han sig i historia utifrån begreppet design. Denna historieskrivning började 1851 – en revolution förändrade alla människors vardag. På Sigtuna museum är det nya aspekter av historien som gäller. Ted Hesselbom är också konstnär och 2016 hade han senast en separatutställning på Galleri Charlotte Lund i Stockholm.

2017 debuterade han som skönlitterär författare när han tillsammans med Anna Lihammer gav ut den historiska kärleksromanen Med dig vågar jag allt. Året efter kom deras historiska deckare Solitairen.

Utgivna böcker

Gemensamt

  • 2018 Solitairen
  • 2017 Med dig vågar jag allt

Anna Lihammer

(Exklusive akademiska publikationer)

  • 2019 Vikingatidens härskare (Ny omarbetad upplaga, den första 2012)
  • 2016 Där gryningen dröjer (Carl Hell 3)
  • 2015 Än skyddar natten (Carl Hell 2)
  • 2014 Medan mörkret faller (Carl Hell 1)
  • 2010 Arkeologiska upptäckter i Sverige

Anders Kapp, 2019-09-17

Mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...