Villette: ett fantastiskt kvinnoporträtt

Då och då har jag försökt förstå storheten i systrarna Brontës författarskap utan att riktigt lyckas. När nu storasyster Charlottes ”Villette” nyligen kom ut i den första svenska översättningen sedan 1854 gjorde jag tack och lov ett nytt försök. Bland annat ett helt fantastiskt kvinnoporträtt i form av den självbiografiskt färgade huvudpersonen Lucy Snowe.

Vilette är en omskrivning för Bryssel dit Charlotte, tillsammans med systern Emily, reste från prästgården i Yorkshire för att läsa språk och även arbetade som lärarinna.

Detsamma gör den föräldralösa Lucy Snowe. Hon reser ensam, utan tillgångar eller utbildning, men lyckas få anställning vid en privat flickskola och blir så småningom lärare i engelska.

Lucy hjälper mig verkligen att känna in och förstå 1800-talets kvinnliga emancipation och hon tar hela tiden svåra steg på väg mot en frigörelse från underordning och förmyndarskap i riktning mot det som senare skulle bli den engelska sufragettrörelsen.

Charlotte Brontë är ingen Mary Wollstonecraft, ”Villette” är inte en politisk text i en snäv bemärkelse, det är en roman, men som så ofta har fiktionen, den goda skönlitteraturen, en starkare förmåga att ge förståelse och djupare insikt i människor och samhällsförändringar. Lucy hävdar hela tiden sin självständighet inom de ytterst snäva ramar som avgränsar hennes möjligheter. Hon tänker, läser, diskuterar och står upp mot mycket av det samtiden tar för givet. Enkelt är det inte, depressionerna kommer och går och hon möts ofta av rätt hårda och elaka tillmälen.

På romanens närmare 600 sidor möter vi ett myller av spännande människor på flickskolan och i staden Villette. Personporträtten är starka och levande. Texten ger en nära inblick i tidens konflikter mellan katolicism och protestantism, synen på barn och skola, normer kring relationer och umgänge och mycket annat. Lucy blir förälskad, besviken, sårad men finner så småningom en oväntad nära vän, en man som respekterar hennes egna val och stödjer henne på vägen mot att etablera sin egen skola.

Som nyfrälst Brontë-fan kan jag bara säga: Läs den!

Anders Kapp, 2016-03-21

Bokfakta

  • Titel: Villette. (Vilette. 1853. Översättning av Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling.)
  • Författare: Charlotte Brontë.
  • Utgivning: 2015.
  • Förlag: Modernista.
  • Antal sidor: 591.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...