Oxfordspänning av en växande stjärna

Nya böcker av Cara Hunter har snabbt blivit måsteläsning och jag blev definitivt inte besviken på återseendet av Adam Fawley & Co i nya All denna vrede som nu kommit ut på svenska i en bra översättning av Jan Risheden. Den här gången kommer handlingen närmare Fawley personligen än tidigare i en text som är skriven med en ovanlig språklig närvaro, som bara kan beundras och som gläder varje läsare trots att temat är mörkt; här tycks det finnas någon med ett våldsamt kvinnohat som sätter skräck i Oxford och som utmanar polisen till gränsen för vad de kan klara av.

Det är natt och öde på Marston Ferry Road i utkanten av Oxford när taxichauffören Neil Mullins ser en ensam flicka ragla vid vägkanten. ”Ännu en jävla student som super sig full på billig cider”, tänker han men när han kommer närmare inser han att det är något annat som är fel. Faith Appleford är normalt sett osannolikt vacker, välsminkad och välklädd, en mycket talangfylld elev inom mode och design, men nu är hon allt annat än vacker. Hon har uppenbarligen råkat mycket illa ut men hon vill varken till sjukhuset eller polisen, bara hem.

Sedan han kört henne hem hör han ändå av sig till polisen och berättar om vad han varit med om. Det blir upptakten till huvudberättelsen i denna text. När ytterligare en tonårstjej, ännu yngre Sasha Blake, försvinner ökar oron. Utredningen rör sig i olika riktningar. På Incelrörelsens hemliga forum hittas möjliga kopplingar, kanske är det någon med våldsamt kvinnohat som ligger bakom? Eller kanske handlar det om ett hatbrott? Eller kanske någon lärare med ohälsosamt intresse för unga flickor?

Det finns många likheter med den ökände ”Roadside Rapist”, Gavin Parrie, som dömts för sju brutala våldtäkter och våldtäktsförsök i Oxford under 1998. Han greps av den då unge Adam Fawley och har nu suttit inspärrad i nära 20 år. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig, påstår att polisen satte dit honom men falska bevis och dödshotade Fawley vid rättegången. Nu är dags för beslut i frågan om han ska släppas fri.

Var han oskyldig, har den skyldige hela denna tid gått fri och nu tagit upp sina dåd igen? På grund av de nära kopplingarna plockas Adam Fawley bort som ansvarig för utredningen och ersätts av Ruth Gallagher. Och det finns fler personliga kopplingar som Fawley hållit hemliga.

Det finns så mycket att imponeras av i Cara Hunters berättande.

Först av allt är det karaktärerna. Huvudperson är tveklöst Adam Fawley, en person som det är lätt att tycka om: hederlig, klok, smart, engagerad och en respekterad ledare som ändå har svarta delar i sin historia. En stor fråga för honom just nu är att han och hans fru Alex väntar barn. Förlusten av deras enda barn några år tidigare är fortfarande ett stort sår, att Alex äntligen blivit gravid igen är något som fyller dem med stor glädje men också stor oro; nu får inget gå fel.

Även om han är drygt 20 år yngre påminner Fawley en hel del om Louise Pennys huvudperson Armand Gamache; de är huvudkaraktärer som också är genuint goda människor som alla läsare kan ta till sig. De har också likheten att de inte alls dominerar berättelsen, de är omgivna av många intressanta och särpräglade karaktärer, både de återkommande och de som finns i den enskilda boken, människor som bär sina delar av berättelsen och som även utvecklas på intressanta sätt.

Barn och ungdomar spelar alltid stora roller i hennes berättande och hon har en fantastisk förmåga att låta dem växa ut till levande och komplexa karaktärer. I den här boken handlar det framför allt om ett antal tonårstjejers verklighet under en tid av stora omvälvningar och utmanande relationer.

Skildringen av polisarbetet blir trovärdigt tack vare omfattande research. Här kommer inga färdiga lösningar nedfallande som manna från himlen, här prövas många olika vägar innan man successivt finner små bitar av det som växer har till tänkbara svar; ofta felaktiga svar men så småningom den verkliga lösningen som är överraskande och kanske ännu svartare än utredare och läsare anat.

Texten rör sig snyggt och snabbt mellan olika parallella skeenden och närvaron förstärks då och då av inklippta förhörsprotokoll, SMS-samtal, utdrag från olika nätforum och liknande. Närvaron förstärks ytterligare av språket; det här är en författare som i huvudsak skriver i presens vilket inte är så enkelt men om man behärskar konsten, och det gör Cara Hunter, blir det riktigt levande läsning.

Det är bara att bocka och tacka för riktigt bra spänningsläsning samtidigt som vi kan se fram emot den femte delen som redan finns ute på engelska, The Whole Truth. Cara Hunter skriver nu på seriens sjätte del som kommer på engelska nästa år med titeln Come to harm.

Anders Kapp, 2021-02-01

Bokfakta

  • Titel: All denna vrede (All the Rage, översättning Jan Risheden).
  • Författare: Cara Hunter.
  • Utgivningsdag: 2021-01-21.
  • Förlag: Louise Bäckelin förlag.
  • Antal sidor: 408.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...