Förgängelsens ruiner lyser i höstmörkret

I år tjugofemårsjubilerar Arne Dahl som spänningsförfattare. Det firar denna stjärna med att starta en helt ny serie som visar att han fortfarande har en frustande berättarglädje utöver den stora skickligheten. Han tar här med sig det bästa från sin framgångsrika historik: kollektivromanen som form från serierna om A-gruppen och Opcop samt den ökade komplexitet och förhöjda litterära nivå som kom med böckerna om Sam Berger och Molly Blom, utan att ta med sig en del onödigt groteska element som dök upp mot slutet av den serien. Jag vet inte om hela serien Nova (?) kommer att ha ett klimattema med det har i alla fall den första delen, I cirkelns mitt, som nu finns ute. Efter flera bombdåd som drabbar klimatskurkar, individer och verksamheter, samlas den speciella gruppen Nova inom NOA med ledaren, kriminalkommissarie Eva Nyman. Det enda spår man har från början är ett anonymt brev: ”Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens.” Det är ett citat från den romantiske diktaren Frans Michael Franzén men vad ska det betyda? Eva känner igen ”förgängelsens ruiner”, ett uttryck som hennes tidigare chef och mentor Lukas Frisell använde ibland för att beskriva den ruttna samtiden, men han är försvunnen sedan många år.

Utöver Eva består gruppen av Annika ”Ankan” Stolt, Shabir Sarwani, Anton Lindberg och Sonja Ryd som alla är starka karaktärer med helt olika personligheter och förmågor. Visserligen är Eva chef men snarare än henne är det gruppen som är huvudperson, det kollektivistiska drag som vi känner igen från författarens första serier. Vi läsare kommer dem nära, alla fem, olika läsare kommer säkert att finna olika favoriter.

Men den första vi möter i texten, en tidig morgon, är Alf Stjernström, divisionschef och del av koncernledningen för ett av Skandinaviens största företag. Han är förbannad; det är han ofta men nu mer än vanligt sedan han via sin advokat fått info om att hans blivande ex har kommit med nya krav i skilsmässoförhandlingarna, ”Kärringen vill ha allt han någonsin dragit ihop. Feminismen har fan i mig gått för långt.” Han kör som vanligt fort med sin lyxiga dieseldrivna BMW, men ilskan driver upp farten än mer. Framför honom blockeras plötsligt vägen när en elbil påbörjar omkörningen av en annan elbil. Det går alldeles för sakta så han kör upp alldeles i ”rygg på klimatfjollan” som ”skräckslagen” kastar sig in i högerfilen. Han blåser förtjust förbi och lyfter upp långfingret mot den andra föraren. Sekunder senare brinner hans bil på rapsfältet bredvid vägen. ”De sista som syns genom vindrutan är ett höjt långfinger som brinner likt en fackla.”

Snygg inledning! Stjernström är det första offret för någon som kommer att skörda fler, men det vet bara vi, polisen skriver först av det här som en olycka.

Därefter möter vi Lukas Frisell som levt i naturen i många år, nästan helt isolerad från andra människor har han lärt sig att leva med och av naturen; hans jordkula fungerar bra som bostad och hans odlingar ger honom allt vad han behöver av grönsaker och rotfrukter. Han är inte glad. ”Medan han glider nerför sluttningen skär ytterligare en knivsudd vemod genom hans garvade hud.” Han har kommit fram till att han måste återvända till förgängelsens ruiner, ”den enda tänkbara slutsatsen av omgivningens alltmer synbara förfall.” När han kommer fram till sin kamouflerade boning ser han att någon varit där, det har aldrig hänt förut. I dörrposten har någon karvat in en cirkel inuti en annan cirkel. Tidigt i texten möter vi alltså bokens titel, men det kommer att dröja länge innan vi vet vad märket står för.

Så får vi träffa Lukas Frisell femton år tidigare, hösten 2008 jobbar han fortfarande som polis, både han och Eva Nyman arbetar då med ett stort och uppmärksammat kidnappningsfall som går fruktansvärt fel, offret dör och det är Lukas fel. Han lämnar polisen. Han försvinner.

Vi får träffa nästa offer som är en mycket känd och framgångsrik reklambyråchef. Mycket tidigt denna söndagsmorgon tar han tar han Teslan in till byrån vid Vasaparken. Han måste kolla detaljerna i nästa kampanj för oljeindustrin, ler nöjt åt de fantastiska nylevererade bilderna på alla borgerliga partiledare vid bensinpumpar (underbart kul tycker i alla fall jag). Han tittar på sin svindyra Omega Speedmaster Moonwatch Titanium. Klockan är 06.28. Efter explosionen landar ett oformligt rykande bylte på Vasaparkens gräsmatta. ”Det enda som påminner om en människa är ett armbandsur som envist tickar vidare. Klockan är nu 06.29.”

Först efter detta kommer själva utredningen igång. Vi roterar huvudsakligen mellan de olika personerna i Novagruppen, följer utredningens olika spår samtidigt som vi lär känna personerna, deras olika egenskaper, en del historik och deras plats i livet.

Lukas Forsell blir naturligtvis misstänkt och får också en egen berättarröst. Genom honom kommer en hel del synpunkter om olika företeelser i samtiden; det blir en stark och intressant samhällskritik, tydligare än tidigare i författarskapet tror jag.

Det kommer fler brev från den anonyma avsändaren. ”Solen kommer inte att slockna. Den kommer att bli stor, växa till en röd jätte som slukar Merkurius, Venus, Mars, som slukar jorden. Men när det sker kommer jorden ändå att vara öde. Och det kommer att vara ert fel …” Men breven innehåller också gåtor som kanske kan ge information om kommande dåd. Flera gånger kommer tolkningar först när dåden är genomförda.

Författaren bjuder oss på en spännande resa fram till en utdragen upplösning i flera steg med oväntade vändningar. Många element som är kombinerade på författarens alldeles egna mästerliga sätt. Här finns hela spannet från en storskalig samhällskritik till det djupt personliga, ett bländande språk, en välresearchad trovärdighet mitt i den högdramatiska spänningen. Jag tror det här kommer att bli hans bästa serie.

Anders Kapp, 2023-09-29

Bokfakta

  • Titel: I cirkelns mitt.
  • Författare: Arne Dahl.
  • Utgivningsdag: 2023-09-27.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 413.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...