Ane Riel

Ane Riel är en dansk författare som fick enorm uppmärksamhet för sin andra roman, ”Kåda” i svensk översättning. Priserna har haglat över boken: Harald Mogensen-priset för Bästa danska spänningsroman, Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman och årets bästa till svenska översatta deckare enligt Svenska Deckarakademien är några av dem. Boken har kommit ut fler än 25 länder och även filmatiserats. Efter Kåda har hon kommit ut med ytterligare två romaner.

Hon är född 1971 i Århus och efter gymnasiet läste hon konsthistoria på universitetet samtidigt som hon levde merparten av sitt liv i Århus jazzmiljö. Men det var en uppgift i studierna som blev det första steget mot författarskapet. Tillsammans med en annan student fick hon i uppgift att försöka kommunicera konst och måleri till barn. Resultatet blev så lyckat att bokförlaget Forum ville ge ut det som bok, ”Ind i maleriet”. På det sättet debuterade Ane Riel som författare redan 1995 samtidigt som hon lämnade universitetet. Direkt fick hon också i uppdrag från förlaget att översätta en engelsk bok och ”Magien i kunsten” kom ut samma år. På det kom ett uppdrag att skriva en lärobok och ”Arkitektur – værd at kigge efter” kom ut 1996.

Därefter blev det flytt till Köpenhamn med ambitionen att bli illustratör (liksom sin mamma). Så blev det inte. Hon sökte till Danmarks Designskole, kom inte in men fick i stället deltidsjobb på Storm P. Museum i Frederiksberg där hon blev kvar i nio år. Parallellt skrev hon en bok om Storm P för barn, ”Storm P. – insidan och utsidan” som kom ut 1998. Barnboksförfattande fortsatte med ”Holiday Fright”, 2000, ”När mor och far var frånskild”, 2000, ”När Mikkel fick en ny familj”, 2001, ”Sylfeden – balett saga”, 2001, ”Crazy Julia”, 2003) och ”Säg ja, Julie”, 2005, de flesta tillsammans med sin mor, Mette Brahm Lauritsen.

Fortsatt mycket aktiv i jazzkretsar, satt i styrelsen för Ben Webster Foundation och spelade själv saxofon. 2002 gifte hon sig med jazzmusikern Alex Riel och fick sitt nuvarande efternamn. Det blev en paus i författande, hon arbetade en hel del inom musikvärlden, men så småningom kom skrivlusten åter. 2013 debuterade hon som romanförfattare för vuxna med ”Slagteren i Liseleje” som fick Det Danske Kriminalakademis pris som årets bästa danska debut inom krim/spänningsromaner (den är inte översatt till svenska ännu). Så kom då det riktigt stora genombrottet men Harpiks, 2015, Kåda på svenska, 2017, knappast en spänningsroman men fick ändå pris som bäst inom den genren i både Danmark och Norden.

Efter det har hon kommit ut med romanerna Bæst 2019 (Monstret 2021) och Urværk 2021 (ännu ej översatt till svenska).

Anders Kapp, 2018-09-12 (uppdaterad 2021-06-12)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...