Allt utom paranoia är naivt

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har skapat en situation i vår del av världen som inte bara innehåller mängder av svåra problem för många människor, inte bara dominerar nyhetsflödet utan också resulterar i fler böcker som på olika sätt behandlar dessa frågor, bland annat fler politiskt och / eller militärt orienterade thrillers med internationella kopplingar; obehagliga förändringar i den verkliga verkligheten inspirerar fiktionen liksom så många gånger tidigare. André Catrys debut Honungsapan kom sommaren 2021, innan det traditionella kriget brutit ut men då det redan existerade ett cyberkrig och mycket annat. Jag gillade den, bland annat för en ovanligt hög digital kompetens och stark research inom flera andra områden som skapade detaljernas trovärdighet inom fiktionens väl tilltagna ramverk. Var inte riktigt lika förtjust i uppföljaren Tigerögat från maj 2022, då Anneli Toresson tillkommit som medförfattare, mest på grund av en del språkproblem, men har ändå läst trean, nyligen utkomna Solroskoden. Jag tycker bättre om den än tvåan, intrigintelligensen finns kvar och språket är bättre. Det finns ett generellt problem inom området som handlar om en verklighetens skenande mörker som hela tiden överträffar fiktionen. Men det problemet hanteras väl av dessa författare.

Här finns en intressant grupp återkommande karaktärer. Central är Maria Ana Cervera med rötter i Chile som i sitt officiella jobb heter Maria Svensson och går under kodnamnet Mac som erfaren hemlig agent inom svenska KSI, kontoret för särskild inhämtning. En riktigt bra kvinnlig hjälte med många kompetenser.

Hon är sedan länge god vän med Erik Molinder, kodnamn Emo, de två har genomfört många farliga uppdrag tillsammans inom SOG, Särskilda operationsgruppen, kärnan av de svenska specialförbanden. Numera är Emo chef för KSI sedan den förra chefen, Björn, mördats.

Mac är också är källdrivare; framför allt har hon en viktig källa, Tatjana Dobrowolski, kodnamn Mio, som arbetar i Putins omedelbara närhet. Mac och Mio har under åren också utvecklat en nära personlig relation men nu, under kriget, har det blivit nästan omöjligt att träffas.

Återkommande är också den mycket hemlige Bosse som under namnet Ghalen är känd i vissa kretsar som hackarkungen som aldrig åker fast. Han har byggt ett avancerat säkerhetsrum som slår det mesta och kan ta sig in nästan överallt. Under en period arbetade han för KSI men har inte lätt för chefer och order, följer hellre sin alldeles egna moral så när han stulit Saabs AI-kod för styrning av drönare för att ge den till Ukraina så han fick sparken. I andra kretsar blev han hjälte och dessutom medlem i drönarkompaniet Karlsson. Han och Mac är fortfarande goda vänner och han har en viktig roll även i den här berättelsen.

I bakgrunden finns också ”Fixaren”, en äldre man, en grå eminens inom svensk underrättelsetjänst som vet det mesta och har fingrarna i många syltburkar.

Mycket av handlingen i den nya boken handlar om växande infiltration från främmande makt i Sverige och andra europeiska länder, främst från Ryssland men inte enbart. Med tanke på hur verkligheten ser ut så blir det allt svårare för fiktionen att hänga med, men här görs goda försök med att beskriva dagens moderna hybridkrig som bedrivs på många olika plan samtidigt. Bland annat handlar det om energikriget där olika intressen försöker förvärra energikrisen. Här är det vissa kärnkraftverk, i Sverige och i andra länder, som samtidigt får likartade tekniska problem vilket ytterligare förvärrar problemen med energiförsörjningen.

Som chef för KSI har Emo en central roll i denna värld men parallellt med det har han också utmaningar i det privata. Han och hustrun Ulrika går i parterapi och ska deras äktenskap ha någon framtid så måste han hålla tiderna för dessa samtal och finnas på plats i hemmet i Karlsborg tillräckligt mycket, oavsett kravnivån på jobbet i Stockholm.

Bosse har det inte så enkelt i mötet mellan vardagen och det hemliga livet. Han försöker verkligen ta sin del av ansvaret för sonen Aron, med fritidshämtningar och annat, men det går inte alltid så bra, exet Anette är sällan nöjd med hans insatser. Han hoppas det ska bli lättare när han nu köper ett eget centralt townhouse på Danderydsgatan i Stockholm (han är mycket rik) där det blir möjligt att dela upp olika delar av livet på olika våningar.

I Moskva har Mio andra problem; då och då dyker en mycket obehaglig man upp i hennes liv; hon kallar honom för Den enögde och han verkar följa efter henne, kanske är hon på väg att avslöjas? Men han visar sig ha en helt annan roll.

I Sverige har det nyligen varit val som resulterat i maktskifte. Det innebär inte bara en ny statsminister utan nya personer på många olika poster samtidigt som det hela tiden kommer nya kriser som måste hanteras. Bland flera får vi följa Örjan som just blivit omvald, det är dags för hans andra period som riksdagsman för Sverigedemokraterna och den här gången får de ett mycket större inflytande än tidigare; även om de inte ingår i själva regeringen finns det många andra viktiga poster.

En kärnladdning exploderar i atmosfären ovanför Gotland och skapar en elektromagnetisk puls som slår ut all teknik, hela ön måste evakueras. Via Mio får Mac reda på att hemliga svenska beslut omedelbart når fram till Putins innersta krets. Krisen bara eskalerar, är det ett kärnvapenkrig på väg?

Rubriken för den här texten, ”Allt utom paranoia är naivt”, är ett citat från boken och sorgligt nog verkar det som att det verkligen är sant i vissa sammanhang.

Vi rör oss elegant mellan olika berättarperspektiv i en växande dramatik på väg mot upplösningen i fängslande spänning. Bra jobbat!

Anneli Toresson Foto Oliver Stridsberg

Författarna

Författaren André Catry är en av Sveriges främsta IT-säkerhetsprofiler. Han har vunnit VM i hacking, arbetat med de mest känsliga frågorna för säkerhetspolisen, försvarsmakten, regeringskansliet och underrättelsetjänsten. Han har arbetat med internationella IT-säkerhetsuppdrag i 25 länder. Försök har gjorts att värva honom som agent för främmande makt.

Anneli Toresson är författare och litterär konsult. I över tjugo år har hon arbetat bakom kulisserna i den politiska maktens centrum. Hon har haft roller som talskrivare, stabschef och kommunikationsstrateg i Regeringskansliet under flera statsministrar.

Anders Kapp, 2023-04-23

Bokfakta

  • Titel: Solroskoden.
  • Författare: André Catry och Anneli Toresson.
  • Utgivningsdag: 2023-04-12.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 278.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...