Skönhet bakom trendig yta

Har avslutat en behaglig läshelg med Amanda Svenssons Välkommen till den här världen. Liksom Tomas Bannerhed nominerad till Augustpriset. Liksom Bannerhed ägare av ett förunderligt språk, men av ett helt annat slag; ett annat tempo, en annan melodi, ett annat tema.

Ett ord som kommer naturligt är kontemporär. Många av de som befolkar romanen eftersträvar det för dagens mest aktuella, det mest trendiga, ständigt på jakt; och samtidigt bakom det en tomhet som när Greta frågar sig ”Varför vill jag ha mer när jag vet att jag ändå aldrig får nog.”

Bakom den trendiga ytan finns ändå en skönhet; ”there is a crack in everything / det är så ljuset kommer in”. I (den kanske ouppnåeliga) drömmen om det sköna, det äkta citerar hon Fröding: ”Den drömmen som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få, / för den, som ur Eden förbannats, är Eden ett Eden ändå.”

Det är kul ibland och ofta sorgligt, smärtsamt. Men även när texten ropar av hudlös smärta kan det ibland kännas distanserat, som mer teknik än själ, som den där vanliga rädslans ironi som också är så kontemporär. Men den språkliga tekniken är djupt imponerande.

I grunden handlar det om en klassisk kärleksroman, ett triangeldrama, en mycket välgjord snyftare. I en kontext och i en språklig dräkt som i högsta grad är just kontemporär. Så småningom övertygas jag om att texten verkligen har en själ och inte bara en överdådig teknik. Och hela tiden brummar Brontës Wuthering Heights i bakgrunden …

Anders Kapp, 2011-10-29

Bokfakta

  • Titel: Välkommen till den här världen
  • Författare: Amanda Svensson
  • Utgivningsdag: 2011-09-01.
  • Förlag: Norstedts.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...