Grym och imponerande debut

Tänk svart. Tänk vidare in i ett så obegripligt djupt mörker att det saknas ord för att beskriva det. Möt en text som ändå gör det och som använder vackert, emellanåt närmast serent språk. Jag tror knappast jag mött en så dramatisk kollision mellan form och innehåll, mellan språket och det beskrivna sedan en av mina favoritböcker, Kåda av Ane Riel, kom ut i september 2018, och det är djupt imponerande. Blir du nyfiken? Då måste jag be om ursäkt, det här är bara en teaser, jag har läst en tidig version av Huset vid Pärlälvens slut, skriven av debuterande William Älgebrink, och den kommer inte ut förrän 21 oktober.

Har för mig att jag någonstans sett en referens till Lars Kepler men har svårt att se det som en vettig liknelse annat än möjligen våldsamheten, men här finns den på ett helt annat sätt. Man skulle kunna prata om splatter, vampyrer, skräck eller magisk realism utan att det heller säger så mycket.

Barn med jobbig uppväxt står som spön i backen i spänningslitteraturen men du har garanterat aldrig tidigare mött det som händer i det där gamla huset vid Pärlälven utanför Jokkmokk, omgivet av uråldrig skog; varken då när Dylan växte upp eller nu när han bor ensam i huset, försörjer sig som busschaufför och lider av ett krympande hjärta.

Det är både originellt och fullkomligt gränslöst.

”Han blundar. Tar ett djupt andetag. Han tänker sig ett stort svart hål i sitt huvud, tänker sig att han faller ner däri. Han inbillar sig att själen blir tunn nu. Tunn, tunn, tunn. Papperstunn. Ser hur den tänjs, en skir slöja. Och nu, när den är så tunn att han inte kan se den, kan vad som helst ta sig igenom.”

Håll utkik i oktober efter en av årets klart mest intressanta debuter. Jag återkommer med mer om boken då.

Författaren

William Älgebrink, född 1997 och bosatt i Jokkmokk, är kommunikatör och filmskapare. Han har bland annat läst den skönlitterära projektkursen vid Jakobsbergs författarskola och manusutbildningen Story Masterclass på Gotland. Han har fått Bok & Bild Luleås novellpris år 2020 med Jag blöder som vilken annan son som helst och skrivit och regisserat kortfilmen Så låt sorgen komma som hade premiär 2023. Huset vid Pärlälvens slut är hans debutroman.

Anders Kapp, 2024-05-10

Bokfakta

  • Titel: Huset vid Pärlälvens slut.
  • Författare: William Älgebrink.
  • Utgivningsdag: 2024-10-21.
  • Förlag: Romanus & Selling.
  • Antal sidor: 176 (i denna tidiga version).

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...