Läsvärt om politik och prostitution

Jag missade Veronica Palms spänningsdebut med Inte alla män förra året men nu har jag läst uppföljaren Ett högt pris där vi utöver återkommande huvudpersonen och riksdagsledamoten Emilia Berg i första hand möter nittonåriga Vilma som dras ner i en alltmer skrämmande värld av prostitution. Efter Simon Häggströms tre böcker har ribban höjts en hel del när det gäller skildringar av prostitutionens och människohandelns helvete och även om Palm kanske inte riktigt når den nivån när det gäller realism så gör hon det bra och samtidigt tillför hon det som är hennes, och inte Häggströms, expertområde; det partipolitiska perspektivet gör mycket för att skapa riktigt intressant läsning liksom att detta är riktigt välskriven spänning. Och även om hämndmotivet är extremt välutnyttjat inom spänningslitteraturen så fungerar det nästan alltid, även här.

Vilma kom till Stockholm för ett par månader sedan och delar lägenhet, en andrahandstvåa i Bandhagen, med Agnes som läser till sjuksköterska. Själv vet hon inte riktigt vad hon vill, läser enstaka kurser på universitetet med måttlig framgång. Ända sedan katastrofen i högstadiet har hon mått dåligt med återkommande självskadebeteende. Så småningom har hon då och då börjat sälja sig själv: ”De fick aldrig något riktigt av henne. Hon bara spelade teater en timme då och då för att dryga ut CSN.” Hennes försök att rationalisera det hon gör håller naturligtvis inte, hon mår allt sämre. I Stockholm träffar hon Marko som till en början är snäll mot henne, som hjälper henne, ser till att hon får högt uppsatta kunder och bra betalt. Men det blir värre. I berättelsens öppningsscen är hon på väg med Marko till någon kund på ett fint hotell. På vägen tar Marko en omväg till Östberga för att hämta upp en tjej till. ”Det är som att hon och tjejen där bak är varor som ska levereras.” Vilma mår illa och lovar sig själv att aldrig mer ha med Marko att göra.

Det går riktigt illa den kvällen; när hon så småningom vaknar mår hon uselt, kroppen bär spår och huvudet är alldeles dimmigt. Hon minns nästan ingenting av vad som hänt, har först bara vaga minnen av att någon stack in en nål i hennes arm. Och hon har ingen aning om var hon är, hon märker snart att hon är inspärrad i ett sunkigt rum, hör vagt sin fångvaktare prata med någon i telefon på andra sidan dörren.

Det har gått tre år sedan Emilia Berg skilde sig från Henrik och vardagspusslet hemma i Linköping är inte enkelt med många arbetstimmar och många dagar när hon måste vara på plats i Stockholm. Sonen Viggo har hunnit bli sju men har just börjat kissa på sig på nätterna igen så något är kanske inte riktigt som det ska vara? Och två år äldre storasystern Ebba tar kanske ett alltför stort ansvar? Ebba berättar att pappa har fått en ny tjej, Hanna, och Emilia har svårt att dölja sin ilska; inte över att exet träffat någon ny men över att han inte sagt något till henne, de har alltid varit överens om att de måste hålla en öppen kommunikation sinsemellan för barnens skull.

Emilia är inne på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot så hon börjar bli väletablerad, står på andra plats för Östergötland på listan inför det kommande valet och just nu vill partiledaren Mats Lindberg att hon ska ta över som gruppledare och ordförande för Kulturutskottet. I praktiken innebär det att hon också blir en del av partiets skuggregering i opposition och tänkbar ministerkandidat om de skulle vinna det kommande valet. Hon blir glad över förtroendet och de nya möjligheter som öppnar sig men inser samtidigt att det innebär ännu mera jobb och ännu större utmaningar för familjelivet.

På tåget mot Stockholm kommer en nyhetsflash från Expressen; hennes mycket omtyckta partikamrat Peter Olsson, hyllat kommunalråd i Eskilstuna sedan tio år tillbaka, har avslöjats som sexköpare. Han fördöms från många håll men från det egna partiet hörs nästan ingenting. Emilia blir så småningom den första i partiet som uttalar sig och hon gör det i skarpa ordalag; något som applåderas av många partikamrater men långtifrån alla …

Vilma var bara tre år när Emilia träffade henne första gången. Hon är exmannen Henriks systerdotter och de har träffats regelbundet genom åren på olika sorters släktträffar. Nu träffas de igen i en jakt på svar: vad är det egentligen som hänt Vilma? Det växer ut till något mycket större och Emilia ser hur rättsväsendet inte förmår döma de som begår den här typen av brott, hur offren ensamma får bära skulden och skammen. Det blir en jakt på flera plan, inte minst det partipolitiska spelet där Emilia snart inser att det är någon som i hemlighet motarbetar henne, som absolut inte vill att sanningen ska komma fram.

Det blir dramatiskt, det blir spännande, det blir insiktsfullt kring olika aktörer inom sexhandeln, det finns en hämnd som behöver utkrävas. Den riktigt stora styrkan finns i skildringarna av den partipolitiska vardagen i riksdagen, en värld som författaren behärskar till fullo.

Författaren

Veronica Palm är född 1973 i Karlskrona, uppvuxen i Kisa, gick gymnasiet i Linköping och arbetade sedan som barnskötare. Hon var tidigt politiskt engagerad socialdemokrat. Efter en kort period vid Finansdepartementet 1996 arbetade hon för LO i Linköping ett par år innan hon blev ledamot i Europaparlamentet. Hon blev riksdagsledamot 2002 och hade många olika funktioner innan hon lämnade riksdagen 2015. Hon är främst engagerad i frågor om barns uppväxtvillkor och rättigheter, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Efter att ha lämnat partipolitiken skrev hon den feministiska idéboken Systerskap. Hon har dessutom bidragit i många antologier, och skriver krönikor i Dagens Arena, Korren och ETC. Hon är även ordförande i Alla kvinnors hus, Sveriges största kvinnojour. Sedan oktober 2021 driver Palm opinionsplattformen Rörelsen tillsammans med Peter Gustavsson. 2021 debuterade hon också skönlitterärt med spänningsromanen Inte alla män, inledningen på en serie där den andra delen, Ett högt pris, nu finns utgiven. Hon bor i dag i Bandhagen i Stockholm och har tre döttrar.

Anders Kapp, 2022-05-30

Bokfakta

  • Titel: Ett högt pris.
  • Författare: Veronica Palm.
  • Utgivningsdag: 2022-05-18.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 359.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...