Skärselden dödar på Österlen

Inledningar är viktiga och den här är riktigt snygg, eller, riktigt hemsk om man så vill. En kvinna, Linn, vaknar av brandröken som gör det svårt att andas, hettan från flammorna stegras, hennes kropp känns tung, hon kan knappt röra sig och bakom knastret från elden hör hon ett märkligt ljud: ”sorgsna, lite ettriga och vassa stråkar skär genom sovrummet”. En stark öppningsscen! Och det bara fortsätter: Tina Frennstedts nya bok Skärseld, den tredje i serien Cold Case, är hennes bästa hittills när hon nu på allvar vågar lita på läsarna och överlämna mer av berättelserna till våra känslor och tankar. Hur gamla trauman påverkar människor över lång tid är inget ovanligt tema inom spänningslitteraturen men få arbetar med dessa frågor så insiktsfullt, imponerande och intressant som denna författare.

Mordbränder handlar det om i denna bok och liksom tidigare delar är berättelsen löst baserad på ett verkligt fall; här ett mord på en kvinna i Skåne som först bedömdes som en brandolycka vilket innebar att mycket missades i det tidiga skedet, vilket i sin tur bidrog till att mordet aldrig klarades upp. I den här berättelsens inledning har fyra personer dött på kort tid i tre olika bränder på Österlen. Utredningen ligger hos Ystadspolisen, men man kommer ingen vart; naturligtvis anar man ett samband, men kan inte förstå vad det skulle vara, de hittar inga relationer mellan offren, de behöver hjälp med utredningsarbetet från Malmö.

Seriens huvudperson, ”supersnuten” Tess Hjalmarsson, bor numera tillsammans med Sandra Edding i Gislövshammar, ett av de minsta fiskelägena på Österlen (denna lilla plats har också en central roll i Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson som kom ut tidigare i sommar). Tess och Sandra träffade varandra för två år sedan när Sandra kom in som vikarierande avdelningschef vid Malmöpolisen, bland annat med ansvar för CC-gruppen som leds av Tess. Efter många turer, inte minst uppslitande separationer på ömse håll, har de hittat kärleken och flyttat samman i huset vid havet som bland annat finansierats tack vare det Sandra fått ut efter den stormiga skilsmässan från rika exmaken Cliff. Deras liv rör sig numera i en Skånetriangel mellan huset på Österlen, Helsingborg, där Sandra numera jobbar, och Malmö, där Tess fortfarande är chef för CC-gruppen.

En tredje viktig kvinnlig karaktär är Marie Erling, Tess närmaste kollega, och de två är en stark och kontrastrik duett. Tess har sina rötter i övre medelklass och beter sig också som en sådan person men Marie har en helt annan bakgrund, är fullkomligt orädd, svär mycket och säger precis vad hon tycker om allt och alla. Trots, eller tack vare, skillnaderna, uppskattar de varandra, de olika perspektiven bidrar till effektiva utredningar, och deras olika personligheter bidrar i högsta grad till en intressant läsning. Naturligtvis är det ett mycket medvetet val av författaren att låta ett antal starka kvinnor dominera i berättelsen och det fungerar klockrent. Men det finns även män med i handlingen, en av dem är CC-gruppens senaste tillskott, ambitiösa Adam Wikman, och det är han som blir utlånad till Ystad för att hjälpa till med mordbränderna. Att bränderna hänger samman blir allt tydligare, på varje plats finns de en ditmålad siffra.

Ett av de gamla fall som ofta dyker upp i Tess tankar handlar om mordet på Lena Bergmark som man först trodde var en brandolycka och som aldrig blev löst. Lenas då femårige son Tim klarade sig från branden men hade ingen som kunde ta hand om honom så han bodde hos Tess under en period innan man hittade en fosterfamilj åt honom. De har inte haft så mycket kontakt genom åren, men Tess har ändå följt hans framgångsrika fotbollskarriär, han har nyligen blivit proffs i Ajax. Möjligen finns det en del kopplingar mellan det gamla fallet och de mordbränder som nu härjar på Österlen? Möjligen finns de också kopplingar till Tess själv, kanske finns hon på mördarens lista?

Ytterligare ett gammalt fall handlar om tjugoåriga Jenny Ramsvik vars kropp aldrig hittades. Johan Andertorp dömdes trots detta för mord för femton år sedan men Tess är inte alls säker på om han verkligen var skyldig och hon träffar då och då Jennys mamma Solveig i Baskemölla. Möjligen kan ny teknik ge nya ingångar till vad som egentligen hände då?

Berättartekniken fungerar strålande. Tess äger mycket av berättarrösten men varieras av flera andra perspektiv; främst i nutid men även i dåtid. Det aktuella fallet finns naturligtvis i mittfåran men här finns också flera intressanta sidoberättelser och en imponerande karaktärsutveckling. Miljöskildringarna är levande med hög närvaro; det märks att författaren har stor erfarenhet av området. Liksom tidigare är en stor styrka realismen i polisarbetet baserat på research men också på författarens långa erfarenhet som kriminalreporter. Intrigbygget är imponerande med hög spänningsnivå och överraskande vändningar. Språkligt är texten en fröjd att läsa.

I de tidigare böckerna har jag känt en viss överambition, ett kontrollbehov, en överdriven lust att förklara allt, men det känner jag inte alls här; det känns som om författaren utvecklat en större tillit till läsaren, lämnat mer utrymme till oss, och det skapar en mer lustfylld läsning. Den tredje boken i serien är den bästa hittills och jag ser fram emot att få följa fortsättningen; den plattform som hon byggt upp är stark och hållbar för flera delar.

Författaren

Tina Frennstedt är född 1969, uppväxt i Lund och har lång erfarenhet som kriminalreporter med ett förflutet på flera stora tidningar och TV-produktioner. Hon har specialiserat sig på cold cases och har omfattande kunskap om vad olösta trauman kan göra med familjer och andra berörda. 2006 debuterade hon som författare med dokumentärromanen Diplomatdottern om en svensk kvinna som åkte fast i Bangkok med 6,8 kilo heroin i resväskan. Hennes skönlitterära debut och den första boken om kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, Cold Case: Försvunnen, belönades med Crimetime Award 2019 för Årets deckardebut och blev en stor försäljningsframgång. Hennes böcker är sålda till tiotalet länder och nyligen blev det klart att det skånebaserade produktionsbolaget Anagram köpt rättigheterna för att utveckla böckerna till en tv-serie. Hon bor idag på Södermalm i Stockholm men för några år sedan tog hon över familjens hus utanför Brösarp på Österlen och tillbringar mycket tid även där.

Anders Kapp, 2021-07-18

Bokfakta

  • Titel: Skärseld.
  • Författare: Tina Frennstedt.
  • Utgivningsdag: 2021-07-06.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 370.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...