Trögstartat, men sedan …

Författarskap kan utvecklas på många olika sätt. Några få slår igenom stort redan med debuten, de flesta gör det aldrig. Och så finns det en del tjurskallar som har det trögt i starten, som vägrar ge upp, och så småningom lossnar det på allvar. Amerikanska Tarryn Fisher startade som egenutgivare 2011 och hann med tolv böcker inom olika genrer innan hon 2020 hittade hem till den psykologiska thrillern och slog igenom rejält med The Wives (Fruarna på svenska). Nyligen kom hennes andra storsäljare ut på svenska med titeln Allt du inte vet (The Wrong Family i original) och liksom hennes författarskap är den rätt trögstartad. Men det är bara att ta det lugnt, tempot ökar successivt fram till ett avslutande crescendo och på vägen dit har du som läsare blivit grundlurad ett antal gånger, lurad på ovanligt originella och underhållande sätt. Berättelsen finns inom subgenren Family noir, alltså ett kammarspel med få inblandade där ingenting är vad det synes vara.

Vi kommer till den exklusiva stadsdelen Greenlake i Seattles ytterområden där människor är beredda att betala enorma summor för att få bo. Alldeles vid parken och sjön finns ett äldre hus, om- och tillbyggt i omgångar så att det nu är imponerande, även i en omgivning där allt är imponerande. I huset bor familjen Crouch; Winnie och hennes man Nigel samt deras trettonåriga son Samuel: det perfekta paret med den perfekta sonen och det perfekta livet. I huset bor också sextiosjuåriga Juno Holland, en gång en framgångsrik psykolog och familjerådgivare med en fin familj, mannen Kregger och älskade bonussönerna Dale och Marcus i Albuquerque i New Mexico, som efter en katastrof förlorat allt och svårt sjuk flytt till Seattle.

Dessa är huvudpersonerna i denna berättelse och vi rör oss mellan olika perspektiv, Winnies och Junos. Vi får lära oss en del om deras historia, Winnies uppväxt i familjen Straub med systrarna och tvillingbrodern Dakota och om Junos tidigare liv i New Mexico. Det går rätt långsamt och när sidan hundra närmar sig börjar jag fundera över varför boken blivit så omtalad. Men där någonstans börjar berättelsen ta fart.

Naturligtvis är den perfekta fasade en chimär, det ingår i genrens premisser, men sättet på vilket författaren låter denna yta krackelera är kreativt, underhållande och originellt. Dessutom välskrivet och väl översatt (möjligen hade titeln Fel familj, nära originalet, varit bättre). Och om man tycker att det går väl långsamt efter den första fjärdedelen av berättelsen gäller det definitivt inte när epilogen avslutas på sidan 362.

Författaren

Tarryn Fisher föddes 1983 i Johannesburg i Sydafrika, men familjen flyttade till Florida i USA 1985 så det är där hon är uppväxt. Hon har en examen i psykologi, debuterade som författare 2011 med egenutgivna The Opportunist och har hittills kommit ut med fjorton böcker inom romance och psykologiska thrillers. Hon har också skrivit för unga vuxna. Det är med de två senaste böckerna, The Wives (2020, Fruarna 2020) och The Wrong Family (2021, Allt du inte vet 2022), som hon slagit igenom riktigt rejält, kommit med på det stora bästsäljarlistorna och översatts till många språk. I maj kommer hennes nästa bok, An Honest Lie, ut på engelska. Alla dessa tre är psykologiska thrillers.

Hennes uppväxt innehöll alldeles tillräckligt av sol och värme för henne så numera är hon bosatt i Seattle i nordvästligaste USA med sin man, sina barn och familjens psykotiska husky. Utöver författarskapet driver hon också modebloggen GuiseOfTheVillain (”I believe when a woman walks into a room she should inspire fear”).

Anders Kapp, 2022-03-09

Bokfakta

  • Titel: Allt du inte vet (The Wrong Family, översättning Susanne Andersson).
  • Författare: Tarryn Fisher.
  • Utgivningsdag: 2022-01-31.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 362.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...