Burlesk släktkrönika från Västmanland

Jag har äntligen fått tag på den sista av de nominerade till Augustprisets skönlitterära del, Sven Olov Karlssons Porslinsfasaderna.

Här kombineras en av skönlitteraturens mest klassiska grenar, släktkrönikan, med den kanske inte alltid lika högt skattade genren bygderomanen. Karlsson återvänder till den fiktiva bruksorten Eriksfors i Västmanland. Vi får följa tre generationer; Alvar & Albertina, deras dotter Saga med mannen och auktionisten Knud Silver samt de tre barnen Silver: Margona, Sölve och Sonny Boy. Främst är det den sanndrömmande och därmed sömnvägrande Saga, en tyst vulkan och familjens maktcentrum, som står i fokus, men också dottern Margona och hennes duktighetsrevolt mot denna dysfunktionella familj tar en hel del plats.

Det är ingen klassisk släktkrönika som t ex Jonathan Franzens hyllade Frihet för några år sedan eller min favorit inom genren: Manns Buddenbrooks för betydligt fler år sedan. Porslinsfasaderna drar mer mot den burleska skrönan som t ex Richard Powells Pionjärerna. Som landsbygdsroman tillhör den absolut inte den genrens skräplitteratur men har inget av den kvalitativa tyngd som man kan finna hos sådana som en Sara Lidman eller varför inte Tomas Bannerhed, Augustvinnare 2011 med sin landsbygdslokaliserade familjeskildring Korparna.

Varför då denna utläggning om positionering? Jo, jag ser det som romanens problem och svaghet; jag saknar val, jag saknar ett tydligt hjärta som berättar för mig vad denna bok egentligen vill vara? Visst finns här intressanta karaktärer men vi får aldrig komma dem så nära att texten egentligen säger något om det mänskliga. Visst följer vi ett rätt långt skeende med nästan övertydligt inspränga tidsmarkörer men här finns egentligen inget intressant perspektiv på historisk samhällsförändring (som t ex hos Elsie Johanssons Nancytrilogi). Visst finns här en hel del kul scener, men det är inte tillräckligt kul för att kvala in som burlesk skröna.

Jag var verkligen inställd på att älska den här boken, och det finns verkligen mycket bra i denna text, men nu när jag lagt den ifrån mig känns den tråkigt nog ganska meningslös.

Men nog skulle den kunna vara ett bra underlag till ett bearbetat manus för en kul och bra modern version av en svensk paradgren: pilsnerfilmen!

Anders Kapp, 2013-11-01

Bokfakta

  • Titel: Porslinsfasaderna
  • Författare: Sven Olov Karlsson
  • Utgivningsdag: 2013-04-15.
  • Förlag: Natur & Kultur.
  • Antal sidor: 259

Länkar för mer information

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sven_Olov_Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...