Vinet brinner i framtidssatir

Staffan Bruun har skrivit massor, både som journalist och författare, men jag har aldrig läst honom tidigare vilket nu är åtgärdat. Hans nya Vinet brinner, med undertiteln Burt Kobbat i hetluften, är hans tolfte bok om just Burt Kobbat, en serie som han startade redan 1992. Berättelsen utspelar sig i en nära framtid när klimatkrisen blivit mycket värre samtidigt som klimatkämparna prövar nya oväntade vägar, covidpandemin har ständigt kommit tillbaka med nya varianter, nu måste man ha nio vaccinationer i passet för att få vistas normalt i samhället och samtidigt har antivaccinrörelsen blivit större och mer välorganiserad, liksom en allt mer aggressiv och främlingsfientlig högernationalism. Mitt i allt detta står journalisten Burt Kobbat som bjuder in representanter för extremrörelserna till sin tv-show i hopp om att kunna medla, men inser sitt misstag när han plötsligt står i centrum för en mordutredning. Det här är på flera sätt en originell text i sin berättarteknik. Också en samhällssatir med en hel del poänger. Men humor är svårt.

En av många effekter av klimatkrisen är att vinodling i södra Europa blivit omöjligt så Norden översvämmas av inflyttande vinodlare som köper upp lämplig odlingsmark och kommer med sina vinstockar för att rädda vad som räddas kan. En av dem är italienska Luigi Bacerotti vars familj i generationer odlat sina berömda falanghinaviner i Kampanien. Tillsammans med hustrun Claudia sliter han nu hårt för att skapa en lämplig jordmån på den gård som de köpt i Ingå väster om Helsingfors. Efter tre månader har han nu planterat det första fältet med de vinstockar de haft med sig till Finland.

Men alla uppskattar inte de nya vinsorterna Borgå Bordeaux och Soave Sjundeå. De aggressiva nationalisterna i föreningen Finsk Jord i Finska Händer vill köra iväg de inflyttade odlarna och skyr inga medel i sin kamp. Organisationen leds av generalsekreteraren Taavi Sotamaa. Familjen Bacerotti utsätts för ett attentat som förklarar bokens titel, Vinet brinner. Sotamaa förnekar att det skulle vara deras organisation som attackerat vinodlingen.

Klimatrörelsen Climatechangestopnow leds av unga, vackra, rika Bella Ranta vars krav på drastiska åtgärder för att göra något den galopperande krisen blir allt starkare. Hennes grupper attackerar flygplatser, motorvägar och de slakterier och korvfabriker som fortfarande finns, de kräver att all köttproduktion omedelbart stoppas. En av deras slutsatser är att jordens befolkning måste minska drastiskt, till en fjärdedel, så deras stora kampanj just nu är att samla ihop miljoner kondomer, spiraler och p-piller som ska skeppas till befolkningstäta länder.

In i handlingen kommer också det stora åländska transportföretaget Transmar och inte bara som transportör av alla dessa kondomer. Vi träffar Pege Eriksson och Sune Simolin, goda vänner som bägge är anställda av företaget, de kör var sin långtradare med olika produkter. Sune är på väg mot Tavastland med bastuugnar, sannolikt eldrivna, all vedeldning är numera förbjuden. Pege ska till det stora varuhuset Prisma i Lempääle med en stor last solkräm, en enorm bristvara. Där väntar en stor folkmassa på leveransen och varuhuset planerar en snabb försäljning direkt från långtradaren. Men allt går fel med dessa transporter i många turer genom hela berättelsen. En av bilarna visar sig också innehålla en betydande vapenlast vilket blir en stor affär för polisen Soile Grahn och inte minst paranoide Samuli Rotko, chef för Skyddspolisens antiterrorsektion.

För att leva normalt i samhället måste alla ha covidpass som visar att man tagit alla de nio obligatoriska vaccinationerna i rätt tid, möjligen är en tionde snart på väg. Parallellt med detta har antivaxxarna blivit allt fler och allt mer välorganiserade när de skapar ett sorts parallellsamhälle eftersom de inte lagligt får vistas med andra människor. De har också gått samman med djurrättsaktivister under gemensam ledning av ordföranden Antero Ahl. De senare domineras av hundägare som protesterar mot den nya lagstiftningen som förbjuder nya valpar. En drastisk minskning av antalet husdjur är nödvändig på grund av klimatet menar lagstiftarna, men engagerade hundägare håller inte med.

Burt Kobbat har egentligen blivit pensionär men han arbetar fortfarande som journalist, främst med aktualitetsprogram i tv. Under flera år hade han den egna showen Brutale Burt i en av de kommersiella kanalerna men nu leder han ett debattprogram i statliga Yle en gång i månaden. Den här gången ska han leda en debatt med rubriken Hotar extremisterna demokratin? där de nämnda ledarna deltar. Senare på kvällen, när den två timmar långa debatten avslutats, saknar Samuli Rotko en av sina män som han placerat i tv-huset denna kväll av säkerhetsskäl. Så småningom hittas han död, uppenbarligen mördad.

Vem dödade mannen? Och vem är beställaren av vapenlasten? Det är de frågor som driver själva spänningsberättelsen genom många turer fram till upplösningen.

Här finns enorma mängder av absurda detaljer, det här är en författare med stor fantasirikedom. Ett exempel är att allt fler går omkring i klargula ishattar för att stå ut med värmen, en uppfinning från ett start up-företag i Uleåborg. Ett annat är någon som råkar ut för en viltolycka men inte får ut någon ersättning från trafikförsäkringen eftersom zebror inte finns med i förteckningen av vilt i Finland, det är inte bara människor som flyr norrut i klimatkrisen. Ett tredje är att sedan pappersförbud införts kan ett enda vanligt A4-ark kosta tjugo kronor på den svarta marknaden. Ett fjärde är att Finland för att kunna bli Natomedlem 2023 ingick ett hemligt avtal med Turkiet som bland annat innebar att kebab blev obligatorisk skolmat i Finland en gång i veckan. Det finns massor av andra liknande exempel.

Berättartekniken är rätt ovanlig; den är rak, enkel och lättläst, nästan som en del sorters ungdomsböcker även om målgruppen här är vuxna. Jag uppskattar det inte riktigt. Visst finns det riktigt kul detaljer, till exempel turkisk kebab, men på totalen är det inte roligt, vilket det uppenbart är avsett att vara. Men det skulle ju kunna bero på att jag saknar rätt sorts humor?

Författaren

Staffan Bruun föddes 1955 i Helsingfors. Mellan åren 1980 och 2016 jobbade han som reporter vid Hufvudstadsbladet, i dag är han författare på heltid. Bruun har gett ut tretton deckare, tolv med reportern Burt Kobbat i huvudrollen, en roman, fyra faktaböcker och tio satirböcker efter manus från Radio Vegas populära lördagsshow Fritt Fram tillsammans med Stefan Lundberg. 1997 fick han de undersökande journalisternas snöspade för HBL:s serie om fonder och stiftelser och 2009 tilldelades han de finlandssvenska journalisternas Topeliuspris. Hans roman Bergsrådet som inte ville betala skatt kom 2017 och 2018 gav han ut självbiografin Mitt liv på HBL, om livet som reporter, om nyhetssegrar, historiska händelser, märkliga människoöden och den dagliga lunken i tidningshuset på Mannerheimvägen 18. Och nu är han aktuell med Burt Kobbat-deckaren Vinet brinner.

Anders Kapp, 2023-02-22

Bokfakta

  • Titel: Vinet brinner.
  • Författare: Staffan Bruun.
  • Utgivningsdag: 2023-02-02.
  • Förlag: Förlaget M.
  • Antal sidor: 252.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...