Välkommen åter, Hercule Poirot, till ett nytt mordmysterium

Hercule Poirot är en av deckargenrens mest kända detektiver och nu återvänder han i högform i nyskrivna Morden på Kingfisher Hill; de små grå cellerna snurrar effektivt i ett klurigt pussel som utspelar sig i en överklassmiljö på den engelska landsbygden i februari 1931. Men Agatha Cristie dog ju 1976, hur kan de då komma nya Poirot-deckare, kanske vän av ordning frågar sig? Rättigheterna till hennes verk förvaltas av hennes ättlingar och de har utsett internationella bästsäljarförfattaren Sophie Hannah till skapare av Poirots nya fall. Det engelska uttrycket på denna typ av böcker är continuation novels, ett av de mesta kända svenska exemplen är kanske David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons Milenniumböcker, men jag vet inte om det finns någon svensk beteckning; ”fortsättningsböcker” fungerar inte riktigt bra. Spännande är det nya pusslet i vilket fall som helst.

Hercule Poirot kontaktas av Richard Devonport som är desperat; hans storebror Frank är mördad och hans fästmö Helen är dömd till döden för detta dåd. Bevisen är överväldigande och Helen har också hela tiden erkänt att det var hon som dödade Frank, men Richard är ändå övertygad om hennes oskuld och vill att Poirot ska ta reda på vad som egentligen hänt. Men Richard har en del villkor. Han vågar inte berätta för sin familj att han kallat in en detektiv så Poirot måste uppträda i en annan roll. Richards pappa, familjetyrannen Sidney Sheldon, har tillsammans med en god vän som är bosatt i USA, Godfrey Laviolette, skapat det helt nya brädspelet Ögonstenar som de tror kommer att göra världssuccé och slå ut Monopol; Poirot ska uppträda som en stor entusiast för det nya spelet som vill besöka dess skapare. Det går inte riktigt som Richard föreställt sig …

Poirot accepterar villkoren och ger sig av från London med sin följeslagare, kommissarie Edward Catchpool (som också är historiens berättarröst) i riktning mot Kingfisher Hill, en sorts gated community för extremt rika i Surrey där familjen Davenport bor. De reser med det nybildade bussbolaget Kingfisher Coach Company. Bussen är fullsatt och här finns ett antal intressanta karaktärer, bland annat en livrädd kvinna som är helt övertygad om att hon kommer att bli mördad om hon sätter sig på ett bestämt säte, det enda som finns ledigt när hon som sista passagerare kommer ombord på bussen.

Sophie Hannah bjuder på en vindlande intrig, en hel del humor, många intressanta miljöer och karaktärer; knappast någon som tycker om Christies Poirotdeckare kommer att bli besviken. Vi får ta del av den ena överraskande pusselbiten efter den andra men naturligtvis är det bara Poirot själv och hans grå celler som till slut förmår att sätta dem samman på rätt sätt. Tonfallet och språket är säkert förankrade i det 30-tal där historien utspelar sig och skickligt översatt av Annika Sundberg.

Morden på Kingfisher Hill ger oss läsare några timmars klassisk underhållning av riktigt hög kvalitet.

Författaren

Sophie Hannah är född 1971 i Manchester, England, dotter till akademikern Norman Geras och författaren Adèle Geras och hon har följt i spåren efter bägge föräldrarna. Hon är en mångsidig engelsk författare inom flera olika genrer men forskar och undervisar också vid universitetet i Cambridge inom litteraturvetenskap med en specialisering inom kriminallitteratur.

Redan som 13-åring blev hon beroende av Agatha Christie-deckare.

– Jag läste och samlade på mig alla hennes romaner på mindre än ett år och sedan dess har jag varit ett passionerat – vissa kanske till och med skulle säga besatt – fan. Det var Hercule Poirot och miss Marple som fick mig att vilja skriva kriminalromaner…

Men när hon debuterade som 24-åring var det som poet med diktsamlingen The Hero and the Girl Next Door, 1995, och hon har givit ut ett tio-tal diktsamlingar totalt.

1999 debuterade hon som romanförfattare med Gripless men det stora genombrottet kom med psykologiska thrillern Little Face som kom ut 2006. Inom den genren har hon givit ut elva böcker, den senaste 2019, som blivit mycket framgångsrika och är publicerade i 30-talet länder (några av dem även översatta till svenska). Böckerna är mångfaldigt prisbelönta och några av dem har också filmatiserats som kortserier för TV.

Utöver detta har hon bland annat givit ut några barnböcker, fackböcker och översatt tre Muminböcker från svenska till engelska.

Men åter till hennes passion för Agatha Christie. Efter deckardrottningens död 1976 ärvde hennes ättlingar rättigheterna till hennes verk och de förvaltas i företaget Agatha Christie Limited. För några år sedan utvaldes Sophie Hannah som författare av en fortsättning på Christies deckare med mästerdetektiven Hercule Poirot som huvudperson.

Totalt finns hennes böcker översatta på omkring 50 språk och de har sålt i miljonupplagor. Sophie Hannah bor i dag med sin familj Cambridge, England.

Sophie Hannahs Poirot-deckare:

  • 2020 Morden på Kingfisher Hill (The Killings at Kingfisher Hill)
  • 2018 Ett delat mysterium (The Mystery of Three Quarters)
  • 2016 Stängd kista (Closed Casket)
  • 2014 Monogrammorden (The Monogram Murders)

Anders Kapp, 2020-10-11

Bokfakta

  • Titel: Morden på Kingfisher Hill (The Killings at Kingfisher Hill, översättning Annika Sundberg).
  • Författare: Sophie Hannah.
  • Utgivningsdag: 2020-10-06.
  • Förlag: Bookmark.
  • Antal sidor: 316.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *