Karaktärsdriven spänning i Glasviken

Sofia Rutbäck Erikssons nya bok Syndare ibland oss är starten på en serie som har byn Glasviken som geografiskt nav, det är en fiktiv plats som ligger vid kusten mitt emellan Luleå och Piteå. Tidigt i boken möter vi ett begravningståg som går genom byn mot den steniga stranden. Det är Bert Wikström som drunknat efter en båtolycka och nu ska de, i enlighet med hans önskan, strö hans aska i havet. När de är vid stranden får någon syn på ett par ben som sticker fram bakom en stor sten. Det visar sig vara Jens Forsell, återvändare till Glasviken som efter ett rätt problematiskt liv som nu hunnit bli femtiosex år, verkar ha fått ordning på tillvaron med fast jobb och bra bostad, men nu har uppenbarligen någon slagit ihjäl honom tidigt på morgonen. Det är det fall som den här berättelsen kretsar kring. Familjen Forsell, som offret tillhör, är lokalt mycket välkänd. Det blir en spännande historia i ett litet samhälle fyllt av intressanta karaktärer, inte minst de tre generationerna av familjen Storälv.

I traktens historia dominerar Långviks Glasbruk som startade sin verksamhet i början av artonhundratalet och som snabbt blev ett av landets största. Det grundades av Hans-Anders Wiklander och Karl-Gustav Forsell och drevs framgångsrikt som familjeföretag under mer än hundra år, den klart största arbetsgivaren och motor för den lokala samhällsutvecklingen. En viktig förutsättning var den naturliga hamn som hade en central roll för att kunna ta in råvaror och skeppa ut färdiga produkter till kunderna. Ägarfamiljerna blev mycket rika, var områdets självklara societet, men efter avvecklingen uppstod djupa konflikter mellan de två familjerna, konflikter som delvis lever vidare i nutid, flera generationer senare. Kanske kan förklaringen till mordet hittas i dessa konflikter? Som någon säger i texten, ”historien finns alltid där för att förfölja oss”; och det kan gälla för mer än ett nedlagt glasbruk.

Visst finns här ett intressant mysterium och en levande miljö men det är främst människorna som man bär med sig från läsningen, det är en karaktärsdriven text. Och här finns i centrum en familj i tre generationer. Drygt åttio är paret Storälv som bott i Glasviken i evigheter, som känner alla, som är kända och omtyckta av de flesta, ett kärleksfullt gammalt par. Det har bytt de traditionella könsrollerna. Torsten är känslomänniskan, nära till både gråt och skratt, som gärna kramas och har lätt för nära sociala relationer. Vivi, har svårt för allt detta, men är mycket bättre än sin man när det kommer till analys och beslut, det hon vill genomföra kan ingen stoppa, en smart och stark kvinna. I nästa generation finns parets dotter Anna-Maria, kallas Kickan av föräldrarna, som närmar sig sextio och numera flyttat till Luleå samt hennes exman Christer som bor kvar i Glasviken, numera i en liten stuga. Han drabbades av MS och hans växande omvårdnadsbehov blev till slut för mycket för Anna-Maria, det landade i skilsmässa. I nästa generation finns deras trettiofemårige son Remi som bor i Piteå men som ofta är i Glasviken, har alltid haft en mycket nära relation till sina morföräldrar. Han har däremot en sårig relation till sin mamma, kan inte förlåta henne för det har ser som ett stort svek mot pappan. Men just de här sommardagarna är mor och son tvingade att umgås med varandra i Glasviken vilket blir svårt förr bägge.

Karaktärsteckningen av dessa fem personer, både de olika individer de är, och deras olika inbördes relationer, är imponerande genomförda av författaren; de lever sig kvar hos läsaren. Det blir också alla delaktiga i utredningen, hela vägen fram till en dramatisk upplösning. Men det finns fler intressanta människor i Glasviken, här kommer några exempel.

Vi har Sofie som var Remis ungdomskärlek, i hemlighet förstås, han var alldeles för blyg och försagd för att våga säga något men de umgicks mycket. Så småningom blev hon i stället ihop med hans värsta plågoande Ante. De fick dottern Stella men är skilda sedan länge. Stella har hunnit bli fjorton. Sofie jobbar inom hemtjänsten, tar bland andra hand om Remis pappa Christer och de har tagit upp kontakten igen.

Glasvikens präst som heter Lionel White men tvärtom är svart och dessutom homosexuell spelar en rätt stor roll.

Det inflyttade brittiska paret Onslow och Doreen som har driver två foodtrucks, The Fish and Chips shop och The Little Bakery, nere vid piren.

Bröderna Sverker och Jerker Andersson som bor tillsammans under ett kontinuerligt och våldsamt bråkande.

Hockeyfantasten Anders ”Sunken” Sundberg som rätt nyligen flyttat in och förvandlat Glasvikens sunkiga pub till ett välordnat ställe med god mat.

Sextioåriga Malte som, lätt utvecklingsstörd, tidigt varje morgon sitter sig på sin stol i byns enda rondell och räknar bilar. Tar alltid en paus vid nio för förmiddagskaffe med Vivi och Torsten.

Sextioåriga Felicia Forsell som försöker upprätthålla illusionen om familjens storhet i en herrgård som hon inte längre har råd att underhålla.

Madeleine Wiklander, ättling i en andra ägarfamiljen som framgångsrikt driver en bilverkstad,

Vi kommer säkert att få återse många av dem i kommande delar av den här serien och det är något att se fram emot.

Författaren

Sofia Rutbäck Eriksson är född 1982, bosatt i Luleå och har älskat att skriva sedan barnsben. Hon författar numera på heltid, men innan dessa arbetade hon också med att anordna sociala aktiviteter för seniorer på ett trygghetsboende, erfarenheter som dyker upp i flera av hennes böcker.

Hon debuterade som författare 2011 med Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet, en mysteriebok för barn i åldern 6-9 och kom ut med ytterligare två böcker av likartad karaktär. 2018 kom Änglabrorsan, en bilderbok om att förlora ett syskon som baserades på egen erfarenhet och som såldes till fyra andra länder. 2021 kom hon med sina första böcker för vuxna, fristående feelgoodromanen Som i ett vykort, sex delar i mysdeckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå, samt Mordnatt råder, tyst det är i huset, första delen i hennes pusseldeckarserie Arvidsträsk som kompletterats med ytterligare tre delar 2022. Katarinas bonuspappa fick sin egen serie med start samma år, Morden runt med Herkules Persson, pusseldeckare som kommit ut i tre delar. 2022 kom också fristående feelgoodromanen Gröna villan. 2023 har hon startat två nya serier: UFO-deckarna för barn 6-9 år och Morden i Glasviken, pusseldeckare för vuxna.

Serierna Katarinas eminenta detektivbyrå och Arvidsträsk har hon skrivit i samarbete med Mattias Boström; författare, förläggare och expert på Sherlock Holmes.

Som framgår är hennes produktivitet stor på en svårbegriplig nivå. Den blir något enklare att förstå när man träffat henne, hon är en person som begåvats med mer positiv energi än de allra flesta. Många av hennes böcker har också legat högt på olika listor, särskilt som ljudböcker.

Utgivna böcker

För vuxna

Morden i Glasviken
  • 2023 Syndare ibland oss
Morden runt med Herkules Persson
  • 2023 Döden på slottet
  • 2023 Mord i storm
  • 2022 Mord överbord
Arvidsträsk
  • 2022 Annars mördar jägarn dig
  • 2022 Jag var död en gång för länge sedan
  • 2022 Det vackraste mord hon känner
  • 2021 Mordnatt råder, tyst det är i huset
Katarinas eminenta detektivbyrå
  • 2021 Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken
  • 2021 Detektiv på hett plåttak
  • 2021 Mord och gröna skogar
  • 2021 Bättre dö än illa fäkta
  • 2021 Varning för dödlig fara
  • 2021 Jag drömmer om ett mord hemma
Fristående
  • 2022 Gröna villan
  • 2021 Som i ett vykort

Barnböcker

UFO-deckarna (barn 6-9 år)
  • 2023 Tjuvar i Ispalatset
Fristående bilderbok
  • 2018 Anglabrorsan
Mysterieböcker, 6-9 år
  • 2019 Den spårlöse mannen
  • 2016 Spökbackens hemlighet
  • 2011 Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet

Anders Kapp, 2023-09-24

Bokfakta

  • Titel: Syndare ibland oss.
  • Författare: Sofia Rutbäck Eriksson.
  • Utgivningsdag: 2023-09-04.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 335.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...