Drottningen är tillbaka, nu som modern häxa!

Sharon Boltons nya bok ”Hantverkaren” är ett absolut måste på läslistan. Denna internationella och mångfaldigt prisbelönta deckardrottning blir bara bättre. När hon nu, tio år efter debuten, kommer med sin elfte bok visar hon fortfarande förmågan till förnyelse, att inte bara hålla fast vid gårdagens succéer utan också komplettera recepten med nya oemotståndliga ingredienser.

Florence Lovelady har gjort en lysande karriär, är Englands högst uppsatta kvinnliga polis och placerad i London. Men 30 år tidigare var hon en ung poliskonstapel i den lilla staden Sabden och mötte hårt motstånd i en helt mansdominerad kår. Hela staden är i skräck när fler ungdomar försvinner och det så småningom visar sig att de mördats, de har blivit levande begravda. Unga Florence får vara med på ett litet hörn i utredningen. Kollegerna tycker att hon borde ägna sin tid åt att koka te åt männen och upprördheten blir stor när det är Florence som hela tiden hittar de nya steg som för utredningen framåt. Det blir så småningom rena häxjakten där kollegerna börjar misstänka att Florence själv har del i seriemorden. Men det är ändå hon som finner sanningen bakom morden och det blir grunden för hennes fantastiska karriär som polis. Mördaren får livstid, dör i fängelset 30 år senare och Florence återvänder till Sabden för att delta vid hans begravning. Nya händelser får henne att tveka; var det verkligen sanningen hon hittade då för 30 år sedan? Något riktigt motiv bakom morden kom aldrig fram. Kanske finns det något ännu mörkare bakom dessa mord, ett mörker som fortfarande lever?
Sharon Bolton har i hela sitt författarskap visat en fantastisk förmåga att skapa trovärdiga miljöer med alldeles vanliga människor som lever alldeles vanliga liv. I alla fall på ytan. Men alldeles bakom fasaden finns hela tiden ett hotfullt mörker. Från början på den engelska landsbygden, under en period i Landon men nu är hon tillbaka på landsbygden igen där jag personligen tycker att hennes speciella förmåga fungerar allra bäst.

Denna litterära begåvning fanns redan i debuten för tio år sedan. Som du kan läsa i texten om henne har hon hämtat en hel del inspiration från sin egen uppväxt i norra Englands landsbygd. Det som hänt under åren är att hon utvecklat denna skicklighet och kompletterat den med allt mer komplexa intriger. Det finns ett feministiskt drag i hennes författarskap som utvecklas ännu mer i ”Hantverkaren”. Inför denna bok har hon gjort ett omfattande research om forna tiders häxjakt. Hur kvinnor med speciella förmågor förföljdes och dödades. Framför allt har hon studerat häxprocesserna i Pendle 1612 då nio kvinnor dödades. ”Hantverkaren” utspelar sig just i skuggan av Pendle Hill och häxeri spelar även nu en viktig roll i händelserna. Här finns trolldomens speciella krafter som något väldigt gott och som något oerhört ont. Kanske skulle man kunna säga att hon därmed introducerat ett drag av fantasy i sina böcker men det är något som finns mitt i ett vanligt vardagsliv på Englands landsbygd. Hon säger själv att hon tillägnar boken kvinnorna i norr som vågar vara annorlunda och inte passar in i gruppen och som därför bestraffas av samma grupp. Något som kan beskrivas som häxjakt. Och utan att föra in något övernaturligt kan vi nog alla hitta exempel på det, vare sig det rör sig om barnens mobbing i skolan eller vuxenmobbing på arbetsplatser. Likaså kan vi känna igen förekomsten av mer eller mindre hemliga grupperingar som utövar dold makt i samhället. När man för samman detta i litterär gestalt går det att bygga något som bli fantastiskt spännande och det är precis vad Bolton gör i ”Hantverkaren”.

Även om Bolton i huvudsak skriver fristående böcker är ”Hantverkaren” inledningen på en serie som i alla fall kommer att omfatta en bok till. ”The poisoner” kommer ut på engelska i april nästa år. Kanske kan det bli ”Förgiftaren” på svenska till nästa höst? Då får vi träffa Florence Lovelady och en hel del andra av karaktärerna från ”Hantverkaren” igen. Hon och vi läsare återvänder då till Sabden, till nya mord och andra händelser som kanske vänder upp och ner på 30 år gamla ”sanningar” igen? Jag kommer självklart att följa med på den färden!

Anders Kapp, 18-09-22

Bokfakta

  • Titel: Hantverkaren.
  • Författare: Sharon Bolton.
  • Utgivningsdag: 2018-09-19.
  • Svenskt förlag: Modernista.
  • Originaltitel: The Craftsman.
  • Översättare: Åsa Brolin.
  • Antal sidor: 394.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...