Ett fall för mycket

Dags för ytterligare en för mig ny författare. Norska journalisten Randi Fugelhaug har tidigare skrivit ett par fackböcker och en barnbok innan hon nu debuterat inom spänning för vuxna med Ett fall mot döden som utspelar sig i Voss nordost om Bergen, en välkänd vintersportort som också är känd för sin Extremsportvecka, ett verkligt arrangemang som genomförs runt halvårsskiftet och som drar deltagare från hela världen till olika våghalsiga inslag. Veselmøy Liland har tillsammans med tre vänner fått ansvaret för veckans öppningsceremoni där de ska genomföra ett fallskärmshopp i stjärnformation och landa i arrangemangets centrum iklädda folkdräkter. Men hennes fallskärm löser inte ut sig och feststämningen förvandlas till sorg när veckan inleds med ett tragiskt dödsfall. Olycka eller något annat? Det är i alla fall upptakten till denna berättelse som successivt avslöjar mörka hemligheter, som sig bör, i en text som är underhållande och välskriven men som till slut blir för mycket.

Huvudperson i denna historia är Agnes Tveit, en journalist som arbetat på VG i Oslo men återvänt till uppväxtens Voss. Klockan tickar och hon har dragit med sin man till hemstaden med tankar på att skaffa barn och skapa ett lugnare familjeliv i ett hus i närheten av sina föräldrar. Det går inte så bra, hon blir inte gravid trots alla försök. Hon har fått jobb på lokaltidningen men hennes uppgifter där är urtråkiga.

Hon är på plats vid invigningens tragedi. Den tekniska undersökningen visar snabbt att det inte var en olycka, någon hade saboterat Veselmøys fallskärm, detta är ett mord. Samtidigt som polisutredningen drar igång börjar också Agnes forska i fallet.

Agnes är en intressant huvudperson, en ganska kantig och tvär trettionioårig skräpmatsälskare vars moraliska kompass gått sönder sedan länge. Bland många andra finns en underbar scen där en mycket arg Agnes går lös på en speciell detalj i deras garage med hjälp av en yxa.

Veselmøys sambo Steven Smith blir tidigt misstänkt för mordet. Sedan de rätt nyligen fick tvillingpojkar har det knakat rätt ordentligt i relationen, det har blivit en del bråk som flera känner till. Hela boken är en djupdykning i relationshistorik; inte bara Veselmøys utan också de tre andra som fanns med i planet: Joni Farestveit, Kathrine ”Katten” Bøe och Gro Skutle. Dessa fyra, deras familjer och män, får vi lära känna ingående. Det är en historik där Agnes Tveit själv också finns med på ett hörn. Det är en ständigt växande härva av lögner och hemligheter som byggs upp i ett rikt flöde av oväntade vändningar som till slut blir för mycket; spänningsfiktion tål ganska mycket osannolikhet, men det finns ändå en gräns för hur många drastiska hårnålskurvor man kan bygga utan några element av trovärdighet.

”Det är ju värre än en såpopera!” är det någon som säger i slutet av boken. Och det har hen alldeles rätt i. Jag läste den här boken när den kom ut i somras, men skrev inte om den då. I stället har den blivit liggande i dåligt-samvete-bokhögen som jag går igenom under helgledigheten. När jag nu bläddrat i den för att komma ihåg berättelsen förstår jag varför.

Den svenska titeln Ett fall mot döden fungerar men originaltiteln Fallesjuke innehåller ett element till. Utöver det inledande fallet från flygplanet och flera andra sorters fall på vägen finns även en koppling till epilepsi. Ungefär samma ord finns på svenska, ”fallandesjuka”, men det kanske hade varit svårt som titel?

Författaren

Randi Fuglehaug är född och uppvuxen i Voss på den norska västkusten, men bor numera i Oslo. Hon är författare och frilansjournalist och har tidigare givit ut två fackböcker och en barnbok. Uppföljaren till Fallesjuke heter Tonedød och kommer på norska nu i januari. I den har det i stället blivit jazzfestival i Voss och världsberömda saxofonisten Marta Tverberg faller död ner från scenen; samma Tverberg som Agnes Tveit ska behandla i en kommande biografi.

Anders Kapp, 2021-12-27

Bokfakta

  • Titel: Ett fall mot döden (Fallesjuke, översättning Sofia Nordin).
  • Författare: Randi Fuglehaug.
  • Utgivningsdag: 2021-06-09.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 401.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...