Triangeldrama i Kambodja

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling är den andra Augustnominerade boken jag läst i år. Hans första bok var Pol Pots leende från 2006. Uppmärksammad, översatt till många språk och hyllad på olika sätt (dock ej av Augustpriset). Sång till den storm som ska komma är hans romandebut och handlingen är även här förlagd till Kambodja med delvis dokumentära inslag.

Det är ett triangeldrama med de två männen Sar, som senare kom att kalla sig Pol Pot och blev ledare för de röda khmererna och Sary, som finns i maktens centrum nära prins Sihanouk, samt kvinnan Somaly, en skönhetsdrottning i utkanten av den kungliga familjen.

Handlingen utspelar sig 1955, två år efter frigörelsen från Franska Indokina, och levande i handlingen är maktspelet inför det första egentliga valet.

Jag är normalt mycket förtjust i intelligent språklig lekfullhet och föll redan från start, bland annat för smart tempustrixande. Men efter hand känns det alltför utstuderat.

Ett klassiskt grepp är att låta var och en av de tre i triangeldramat fungera som jag i bokens tre delar. Här finns också en starworsk osäkerhet kring var gott och ont egentligen finns som jag uppskattar, men de tre rösterna känns inte riktigt distinkta i berättandet.

Kanske är det för mycket på en gång? En dokumentär, politisk och historisk kärleksroman. Som inte riktigt fastnar. Med underbar är den detaljerade närheten i den kambodjanska huvudstadens 50-tal!

Bra och läsvärd, men för mig leder Eija Hetekivi Olssons Ingenbarnsland än så länge.

Anders Kapp, 2012-10-27

Bokfakta

  • Titel: Sång till den storm som ska komma
  • Författare: Peter Fröberg Idling
  • Utgivningsdag: 2012-03-15.
  • Förlag: Natur & Kultur.
  • Antal sidor: 356.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...