Är man ansvarig för brott som begås i sömnen?

Engelska Matthew Blakes spänningsroman Anna O är rejält uppmärksammad internationellt; såldes till tjugofem länder innan utgivning, gick direkt in på bästsäljarlistorna när den släpptes på originalspråket och nu finns den också ute på svenska. Denna hype skapar naturligtvis höga förväntningar. Titelns namn är hämtat från boken Studier i hysteri från 1895, skriven av Sigmund Freud och Josef Breuer; Anno O är där en pseudonym för en patient, en av bokens fallstudier, en del i utvecklingen av psykoterapin vilket det handlar mycket om i denna nya bok. Anna Ogilvy är misstänkt för ett dubbelmord för fyra år sedan som hon möjligen kan ha begått i sömnen och hon har inte vaknat sedan dess; hon befinner sig i ett komaliknande tillstånd och som ett sista försök att få liv i henne så att en rättegång kan genomföras flyttas hon till Abbey Sleep Clinic på Harley Street där hon behandlas av psykologen Benedict ”Ben” Prince (prinsen som ska väcka sin Törnrosa). Ben kan redan mycket om fallet, har skrivit en bästsäljande bok och en del vetenskapliga artiklar om det. Han dåvarande fru var dessutom först på brottsplatsen och ansvarig för polisens utredning. Till stora delar motsvarar texten förväntningarna, det är riktigt bra med många oväntade vändningar; möjligen kan jag tycka att författaren krånglar till det hela väl mycket.

Efter en liten prolog startar berättelsen en sen kväll när chefen för sömnkliniken, professor Virginia Bloom ringer hem till Ben som är en känd rättspsykolog och sömnexpert, ofta anlitad av olika brottsbekämpande instanser, både i England och internationellt. Hans chef begär att han ska komma in till kliniken och på plats möts han också av Stephen Donnely, vice rättschef på justitiedepartementet och får reda på vad som ska ske. Anna O har de senaste fyra åren funnits på högsäkerhetsavdelningen på rättspsykiatriska kliniken i Rampton och alla försök att väcka henne har misslyckats. Justitieministern har beslutat om en temporär utskrivning för behandling på Abbeykliniken, kraven på sekretess och säkerhet är skyhöga, förflyttningen genomförs redan samma natt.

Morden inträffade natten till den 30 augusti 2019 på en lantlig retreat, The Farm, i Oxfordshire. Strax efter tre på natten påträffades den då tjugofemåriga Anna sovande med en lång kökskniv i handen och blodiga kläder, i grannstugan låg liken efter hennes bästa vänner Douglas Brute, tjugosex och Indira Sharma, tjugofem, den tekniska bevisningen var överväldigande. Utöver de spektakulära omständigheterna finns det mer som bidragit till att göra detta till ett av de mest kända fallen någonsin. Annas mamma är baronessan Emily Ogilvy, tidigare regeringsledamot, hälsominister och vid morden inrikespolitisk talesperson för oppositionen. Hennes pappa är den mycket rika fondförvaltaren Richard Ogilvy. Föräldrarna var också med på retreaten, bodde i en annan stuga; efter händelsen lämnade mamman politiken direkt och pappan gav upp planerna på en etablering av en filial i New York. Även Anna själv hade börjat bli känd som grundare av tidskriften Elementary som hon drev tillsammans med de två nu döda vännerna. Annas bror Theo fanns också med på The Farm.

Det är Bens exfru, kommissarie Clara Fennel, som ansvarar för transporten till sömnkliniken och mötet är obekvämt för dem bägge. Sedan skilsmässan har hon vårdnaden om deras dotter Kitty, Ben har bara besöksrätt, hans försök att få ha Kitty på halvtid har inte lyckats. Med i transporten finns också sjuksköterskan Harriet Roberts som ansvarat för Annas praktiska omvårdnad vilket hon kommer att fortsätta med på sömnkliniken. Vi får följa Bens försök att behandla Annas tillstånd, hennes uppgivenhetssyndrom som han kallar det.

Ben dominerar som berättarröst, men det blir fler som dyker upp i samma tidsperiod: Han exfru Clara har en del kapitel. Annas mamma Emely som har sadlat om helt och ska bli präst. Lola Ridgeway, eller @Suspect8 som hon kallar sig på nätet i de många trådar som på olika sätt sysslar med fallet, har en del egen information, var på plats den augustinatten och fick med sig något därifrån. Professor Virginia Bloom har en plågad berättarröst; hon får veta att den sista artikeln som Anna arbetade med innan morden handlade om händelser ytterligare tjugo år tidigare, en del rättspsykiatriska experiment på Broadmoor som hon själv ledde och som hon inte alls vill att det ska skrivas om. I texten finns också några fallrapporter som Bloom skrev på den tiden. Vi får en anonym berättarröst som begår ett nytt mord.

Återkommande kapitel har rubriken Annas anteckningsbok och härstammar från tiden innan morden, de ger stora delar av det historiska perspektivet.

Det finns rätt gott om medicinska och psykologiska detaljer som känns trovärdiga, men det kanske blir lite väl mycket. Intrigbygget är intelligent, bilden av vad som hänt förändras flera gånger med överraskande vändningar, men kanske blir det även här för mycket; när ett skeende kräver mycket text för att förklaras mattas läslusten och så småningom mattas också trovärdigheten. Texten i kapitel 1 upprepas nästan exakt i kapitel 61 och jag förstår inte riktigt poängen. Språket fungerar utmärkt, översättaren Manne Svensson har gjort ett bra jobb. Trots att jag har några invändningar så är detta riktigt bra spänningsläsning, jag hade förmodligen varit mer entusiastisk om inte hypen kring boken skruvat upp förväntningarna väl mycket.

Författaren

Matthew Blake är en brittisk författare, tidigare verksam som bland annat talskrivare åt parlamentet. Hans spänningsroman Anna O såldes till mer än tjugofem länder på en vecka.

Anders Kapp, 2024-04-29

Bokfakta

  • Titel: Anna O (Anna O, översättning Manne Svensson).
  • Författare: Matthew Blake.
  • Utgivningsdag: 2024-04-29.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 469.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...