En katastrof och ett överdådigt bröllop

Du är ute för att shoppa kläder. Du ser ett plagg, har sett liknande förut, är rätt ointresserad. Men så känner du på tyget, noterar den exakta skärningen och inte minst kvaliteten i detaljerna, i sömnadens perfektion och funderar ett varv till; kanske är det någonting att köpa ändå? Jag har inte läst Malin Stehn tidigare, inte det fyrtiotal barn- och ungdomsböcker hon kommit ut med och jag missade hennes framgångsrika debut inom spänning för vuxna, Ett gott nytt år från 2021, men nu har jag läst hennes nya bok Lycka till som kommer ut i dag. Trots att det förekommer en hel del karaktärer och flera olika platser är de här i grunden ett avgränsat kammarspel, family noir eller domestic crime kan man kalla det för om man så vill, där stora delar utspelar sig på författarens egen bakgård i östra delarna av Malmö. Det framgår att Mattias Edvardsson ingår i hennes författarnätverk och det finns en del att känna igen i tematiken och inte minst i det faktum att bägge författarna har en alldeles speciell förmåga att skildra ungdomens våndor av olika slag. Originaliteten är kanske inte jättehög i denna konstruktion, men hög kvalitet i genomförandet gör det ändå till en mycket läsvärd bok.

I centrum av händelserna finns Erik Brandt och William Nihlzén (pappa Krister tyckte att Nilsson lät tråkigt så han bytte till något flashigare). De är bästisar sedan förskolan och det allra första knattelaget. Fotbollen har alltid spelat en stor roll i deras liv och den är också kittet för en rätt nära social krets som utgörs av fotbollskillar och deras familjer i bostadsområdet Stenkällan i stadsdelen Husie i östra Malmö (nära författarens egen bostad). Familjerna Brandt och Nihlzén umgås mycket trots olika förutsättningar. Eriks pappa Mats hoppade en gång i tiden av sin universitetsutbildning för att ta över sina föräldrars närlivsbutik. Han trivs med jobbet men det är många timmar i veckan och rätt små inkomster. Hans mamma Annika läste klart hela sin utbildning men det var på Bibliotekshögskolan i Borås och bibliotekarier är inte särskilt välavlönade. Familjen Nihlzén, pappa Krister och mamma Gittan, har däremot gott om pengar. I familjen Brandt ingår också Eriks tre år yngre syster Emily som får växa upp i skuggan av sin storebror och alla fotbollskillarna som tar det mesta av familjernas intresse.

När vi kommer in i handlingen har Erik och William precis hunnit fylla nitton, inom fotbollen närmar sig bägge en hög nivå men nu är det försommar och en vecka fylld av studentfester, den ena vildare än den andra. Just den här kvällen är festen hemma hos deras fotbollskompis Hampus. Trots att de är tre år yngre är Emily också där med sin kompis Cissi, något som deras föräldrar inte vet om, och Emily blir snabbt väldigt full av all gratis alkohol. Erik och William är också allt annat än nyktra när de kommer på en idé. Hampus pappa Leif har en helt nyrenoverad äldre BMW Cab stående på infarten till villan och den är så lockande. Sent på natten ser de att nycklarna sitter i tändningslåset och kan inte motstå frestelsen att testa denna sportbil.

Det här är berättelsens då. Det som måste vara den vanligaste grundkonstruktionen för spänningsromaner är en katastrof av något slag som omgärdas av lögner och hemligheter; hemligheter som några få personer delar under mer eller mindre lång tid innan lögnerna under berättelsens nutid krackelerar med förfärliga konsekvenser. För inte så länge sedan stötte jag på en sådan berättelse där det gick åttio år mellan då och nu men här kan vi ta bort en nolla, här går det åtta år och med undantag för två korta kapitel rör vi oss hela tiden fram och tillbaka mellan dessa då och nu och dessutom mellan fyra berättarröster som ger sina olika perspektiv, även det en vanlig konstruktion.

Örenäs Slott

Örenäs slott norr om Landskrona ligger vackert vid havet med utsikt mot Ven. Slottet, med omgivande byggnader, är numera en hotell-, fest- och konferensanläggning med 115 hotellrum, en stor restaurang och många konferensrum. Drygt fem mil från Malmö så det tar mindre än en timme att köra dit för de gäster som kommer därifrån. Det är sensommar och denna stora dag, 24 augusti, är det dessutom ett fantastiskt väder, perfekt scen för ett bröllop.

Under det senaste året har Emily lagt ner i stort sett all sin fritid på att planera för det perfekta bröllopet, hon har också fått en del hjälp av kollegerna på reklambyrån med utformningen av trycksakerna. Efter katastrofen för åtta år sedan ville hon bara bort, men det gick ju inte, hon måste gå färdigt gymnasiet först. Föräldrarna skilde sig så det blev varannan vecka hos mamma Annika, allt mer alkoholiserad och jättejobbig med all sin bitterhet och ilska, och varannan vecka, lugnare veckor, med pappa Mats och hans sambo Isobel i en annan del av Malmö. Men direkt efter gymnasiet stack hon till Lund för att läsa vidare. Där träffade hon William igen, Eriks bästa kompis som varit en del av hennes liv så länge hon kan minnas. De blir kära i varandra, har varit tillsammans i fem år och nu är det dags för bröllop.

William är numera en offentlig person, inte på grund av fotbollen som han lämnade efter katastrofen, utan som VD för det mycket framgångsrika techbolaget WibNet. Det är en annan av kompisarna från förr, Ibrahim ”Ibbe” Jafari, som är bolagets tekniska stjärna men det är William som är det sociala geniet, den som syns utåt, och han förekommer ofta i media. Pengar till det överdådiga bröllopet är alltså inget problem. Det är många kändisar som kommer och en av skvallertidningarna har köpt ensamrätten till bevakningen. Men de måste ju också bjuda sina familjer och en del andra av vännerna från förr. Den gemenskap som fanns försvann efter katastrofen, det är bara Emilys mamma Annika som bor kvar i området. Emily är nervös över vad hennes mamma kan ta sig till, hon hatar verkligen William som hon beskyller för det som hände då.

Erik lämnade Malmö nästan direkt efter katastrofen, redan i augusti samma sommar flyttade han till Göteborg för att läsa journalistprogrammet där. Det gick bra, trots rullstolen, han är förlamad från midjan och neråt, och numera försörjer han sig som frilansare vilket går rätt hyggligt. Han våndas länge över inbjudan till bröllopet, vill verkligen inte åka, vill inte alls träffa människorna från då som han inte haft någon kontakt med under lång tid. Men han känner sig ändå skyldig sin syster att tacka ja. Nike är en av Eriks personliga assistenter och har blivit mer än så, de är goda vänner, kanske ännu mer än det, och hon följer med till bröllopet för att hjälpa honom.

Därmed är scenen satt med en rejält uppskruvad spänning, med många känslor och mycket friktion av olika slag. Blir det den fantastiska bröllopsfest som Emily planerat för så länge? Och vad var det egentligen som hände då för åtta år sedan?

Det är de fyra personerna i familjen Brandt som svarar för berättarrösterna i alternerande kapitel. Det är också de vi kommer närmast, särskilt den rätt galna fotbollsmorsan Annika växer ut till en riktigt intressant karaktär. I familjen Nihlzén får både William och hans pappa Krister stora roller. Av de som finns i de två familjerna är det Williams mamma Gittan som förblir relativt anonym.

Även om grundkonstruktionen inte är särskilt originell är genomförandet ovanligt bra. Texten är nästan genomgående skriven i första person och i presens vilket är både ovanligt och svårt; men när författaren behärskar det, och det gör Malin Stehn verkligen, kan det skapa en verkligt levande närvaro i texten. I dåtidskapitlen excellerar författaren också med sin förmåga att levandegöra tonåringars tankevärldar, hon har också många ungdomsböcker bakom sig. Det här är riktigt bra läsning och du kan se fram emot en hel del oväntade vändningar på vägen mot upplösningen. Mitt första möte med denna författare kommer knappast att bli det sista.

Författaren

Malin Stehn, född 1969 och bosatt i utkanten av Malmö, har skrivit drygt fyrtio barn- och ungdomsböcker. Hon debuterade som spänningsförfattare för vuxna 2021 med Ett gott nytt år, som hittills sålts till sjutton länder. Lycka till är hennes andra fristående spänningsroman.

Anders Kapp, 2023-02-03

Bokfakta

  • Titel: Lycka till.
  • Författare: Malin Stehn.
  • Utgivningsdag: 2023-02-03.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 408.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...