Våldsam action i Hongkong

Leffe Grimwalker har givit ut en hel del, jag har aldrig läst honom tidigare, men nu var det dags för Krigsvindar som är femte delen i en serie med Alex Storm i huvudrollen, en serie som han tidigare skrivit tillsammans med Dan Buthler men nu går vidare med på egen hand. Det här är en typ av actionberättande som är rätt ovanligt i Sverige, det känns mer som något hårdkokt amerikanskt och vid några tillfällen kommer jag på mig själv med tanken: ”det där var kanske en inte helt lyckad översättning” vilket blir lätt absurt när texten är skriven på svenska. Men full fart är det hela tiden, författaren tar i så att konstruktionen emellanåt knakar en smula i fogarna i detta krig mellan triaderna i Hongkong som inkluderar det kinesiska inflytandet och inte minst den hemliga organisationen Shinobi med makt över stora delar av Asien sedan hundratals år.

Alex Storm är till hälften svensk och till hälften kines som sökte sina rötter i Hongkong, fann sin fars grav och en yngre halvbror, Peter Bao, som tagit över deras pappas roll som ledare för en av de mäktigaste triaderna. Han drogs in i den kriminella världens våldsamhet och hamnade i konflikt med sin halvbror som han numera hatar mer än någon annan ”Hans trillingdöttrar blev mördade av Oleg, en galen estländare som gjorde det på order av Peter.” Men nu har Peter försvunnit och Alex har tagit över ledarskapet för triaden vilket alla där tycker är naturligt, han är äldsta son till den stora bossen och därmed en rättmätig arvtagare till organisationen, har egentligen mer rätt till den rollen än Peter.

Vid sin sida har han Lily Rose ”som han älskar på något konstigt sätt”. De har fantastiskt sex och hon är också en av de skickligaste lönnmördare som finns i denna kriminella värld, skolad i detta av Peter sedan hon var mycket ung. Oväntat återvänder Peter, nu som Hongkongs nya chefsminister, den ledande politiska rollen under den kinesiska makten. Många trodde att han kidnappats av kinesisk underrättelsetjänst, men så var det inte, det var den hemliga organisationen Shinobi som har sitt centrum inne i berget Gozaisho-dake på Honshu i Japan där man byggt ett stort underjordiskt samhälle i vilket nya medlemmar uppfostras sedan det är små barn. Organisationen har funnits hundratals år och har en stor makt över stora delar av Asien. Det är också de som sett till att Peter fått sin nya post; i Hongkong finns Qing Wang från Shinobi som ska hålla Peter under kontroll.

Det är scenen för denna berättelse som rusar fram i högt tempo, stor dramatik och mycket våld i kriget mellan halvbröderna och mycket annat; berättelsen håller läsaren i ett säkert grepp på vägen mot en dramatisk upplösning som naturligtvis också innehåller en cliffhanger för nästa del i serien.

Hongkong är en populär plats för thrillers, både i form av böcker och filmer, både historiskt och i nutid. Det är lätt att förstå, platsen innehåller mycket av dramatik på olika sätt. Jag kommer ihåg att jag för rätt länge sedan var förtjust i James Clavells asiatiska svit där Tai-Pan och Noble House utspelar sig i Hongkong under helt olika tider. Utan att riktigt nå upp till de nivåerna när det gäller miljöskildringar gör Leffe Grimwalker ändå ett bra jobb när det gäller att använda platsen som språngbräda för berättelsens spänning.

I inledningen nämnde jag en del ”översättningsproblem” som kan låta absurt när det handlar om en svensk text som inte alls är översatt. Likväl finns de och kanske kan de bättre beskrivas som olycklig anglifiering? Ett par exempel: ”Lie like a cheap watch” är ett väletablerat uttryck på engelska men direktöversättningen ”ljuger som en billig klocka” är inte något väletablerat svenskt uttryck. Dockteaterns marionetter används ofta i överförd betydelse, till exempel är en marionettregering något utan självständig makt, något som styrs av någon annan. Denna ”någon annan” inom marionetteatern, alltså den som styr marionetterna, heter på engelska ”puppet master”, vilket också används mycket frekvent på engelska i den överförda betydelsen av den som egentligen styr bakom kulisserna (något som är centralt i den här berättelsen). Direktöversättningen ”dockmästare” fungerar inte så bra, det enda svenska ord jag hittat för den rollen inom teatern är ”marionettmästare” men tror aldrig jag sett det ordet användas i den överförda betydelsen.

Det finns något kittlande i tanken på någon hemlig organisation, gärna med en lång historia, eller en hemlig ”puppet master” med stor makt över viktiga världshändelser, och den typen av konspirationsteorier har också ofta använts inom spänningslitteraturen, något jag ofta gillat. På senare år har jag fått allt svårare för detta berättartekniska element. I och för sig har de ”alltid” funnits också i verkligheten, och ofta med riktigt obehagliga verkliga konsekvenser, den judiska världskonspirationen är ett månghundraårigt exempel, men i dagens allt mer intensiva propagandakrig runt om i världen blir konspirationsteorierna och deras konsekvenser allt hemskare; stormningen av Kapitolium i Washington för drygt ett år sedan var något helt otänkbart innan den inträffade och exemplen kan mångfaldigas (se gärna dokumentärserien Agents of Chaos för information om hur det går till i dag). För den ryska gangsterregimens angrepp på Ukraina är propagandans konspirationsteorier också ett viktigt komplement till de militära styrkornas fysiska våld.

Grimwalker tar i rejält med konspirationen i Krigsvindar, ingen läsare kan rimligen tolka detta som någon tänkbar verklighet, brittiska kungahuset som droghandlare förefaller inte så sannolikt, alla måste inse att det endast är underhållningsfantasi, men ändå blir jag inte riktigt lika förtjust som jag sannolikt skulle ha blivit för ett par decennier sedan. Men bra underhållning är det.

Författaren

Leffe Grimwalker, född 1969, är uppvuxen i Hökarängen i Stockholm och har haft vitt skilda yrken, som elektriker, säljare, marknadsföringskonsult, offshore agent och spelproffs. Idag arbetar han som skrivcoach, lektör, spökskrivare och författare. Grimwalker är författaren bakom Storytel-serien Tick-Tack, Viktoria Bonde och, inte minst, Alex Storm. Leffe bor idag i Skåne med sin fru, författaren Caroline Grimwalker, katten Anubis och korpen Korpemon.

Anders Kapp, 2022-02-27

Bokfakta

 • Titel: Krigsvindar.
 • Författare: Leffe Grimwalker.
 • Utgivningsdag: 2022-02-17.
 • Förlag: Bokfabriken.
 • Antal sidor: 318.

Länkar till mer information

2 Kommentarer on “Våldsam action i Hongkong

 1. Tack för recensionen och jag gillar all fakta och historia. Dock så var verkligen brittiska kungahuset inblandade i opiumhandeln. Det blev dessutom krig mellan britterna och kina bara därför. Myten om shinobi no mono har jag däremot haft stor kreativ frihet med. 😎

  1. Det har du naturligtvis rätt i men opiumkrigen var för rätt länge sedan, i mitten av 1800-talet.
   Allt gott!
   Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...