Stark spänning om kvinnohat

Den nya generationens danska spänningsförfattare innehåller några riktiga stjärnor och till dem måste man räkna Kim Faber och Janni Pedersen. De är inga ungdomar, har varit ett par i snart trettio år, men de debuterade skönlitterärt så sent som 2019 med Vinterland, bland annat rättvist prisad som årets bästa debut i Danmark det året, och deras tredje del i serien om Martin Juncker finns nu ute i svensk översättning. På svenska har boken fått den usla titeln Blodland men innehållet är desto bättre. I den andra delen, Satans sommar, var de på väg i en riskabelt överskruvad riktning men har nu justerat kursen bort från farliga grund till en riktigt spännande seglats som det är ett rent nöje att läsa. Det grundläggande temat i den tredje delen handlar om kvinnohat, män som anser sig förmer på olika sätt, som tycker sig ha rätt att kväva självständiga starka kvinnor. Det är inget ovanligt tema men det här paret behandlar det på sitt speciella sätt och visar än en gång sin skicklighet inom alla de olika delar som krävs för att kunna skriva högklassig spänning.

Huvudpersonen Martin Juncker är tillbaka i Köpenhamn. Efter att ha gjort bort sig förvisades han, landets mest kända mordutredare, från mordroteln i huvudstaden till ett närpoliskontor i lilla Sandsted på Själlands landsbygd men nu har han tagits till nåder igen. Förvisningen innebar också en separation från hustrun sedan många år, stjärnjournalisten Charlotte, på hennes initiativ. Han har saknat henne mycket och blir glad när hon går med på att de ska flytta ihop igen när han får återvända till Köpenhamn. Men det varar bara några månader innan hon kastar ut honom, nu vill hon skiljas på riktigt och han tvingas flytta från deras fina hem, drygt sextio hamnar han i en torftig liten lägenhet. Som om det inte vore nog drabbas han av andra problem och när han äntligen uppsöker sjukvården får han diagnosen prostatacancer. Han bär eländet i tysthet, berättar det inte för någon, tar semester utan att säga varför när det är dags för operation. Han är rädd. Åldrande är ett återkommande och starkt bitema i serien.

Tillbaka till jobbet med en del krämpor efter operationen skickas han direkt ut på ett mord. En ung kvinna hittas mördad på Amager Fælled. Hon har kvävts till döds och lämnats kvar halvnaken i ett buskage i en märkligt arrangerad position. Hennes kläder ligger prydligt hopvikta på marken vid sidan av kroppen. Det finns inga spår att gå på. Det visar sig vara tjugonioåriga juristen Eva Basel som varit ute med en väninna på fredagskvällen för fyra dagar sedan och som inte setts till sedan de två skildes åt alldeles innan midnatt.

Även Martins närmaste kollega, Signe Kristiansen, har gjort en del som misshagat ledningen och varit förvisad under ett år, kvar i Köpenhamn men som ingripandepolis i uniform. Nu är hon tillbaka som mordutredare på avdelningen för personfarlig brottslighet, visserligen lägre i rang och utan sin tidigare chefsroll, men ändå glad för detta. Hennes första fall är ett sannolikt dråp; en ung nynazist har knivskurits till döds i samband med att en demonstration i Nørrebro gått helt överstyr. Redan dagen efter hittar hon en misstänkt; Jamaal Rashad, en tjugoåttaårig gängbrottsling som stigit i graderna de senaste åren och nu näst högst i rang i NNV, ovanligt smart och aldrig dömd för något. De är säkra på att det verkligen är han som är skyldig till knivdådet men det är tveksamt om bevisen håller och han har en riktigt slipad advokat vid sin sida.

I Junckers fall visar det sig att mordoffret bara haft namnet Eva Basel i åtta år. Innan dess hette hon Jamila Rashad. Hon fick en del skydd och bytte namn då hennes egen familj hotat döda henne sedan hon vägrat gå in i ett arrangerat äktenskap. Men under åren som gått har hon inte gömt sig, i stället modigt gått ut med sin historia för att stödja andra som råkat ut för samma sak och blivit rätt känd för detta. Mest hotfull var hennes lillebror Jamaal. Sedan pappan dött var han äldste man i familjen och dess självklara överhuvud. Samma Jamaal som Signe gripit för knivdådet blir nu också misstänkt för att ha mördat sin storasyster.

Utredningarna slås samman och Signe är glad över att äntligen får arbeta tillsammans med sin gamle mentor Juncker igen. Till utredningsgruppen tillförs även Troels Mikkelsen, chef för sexualbrottsenheten. Juncker är nöjd med detta, han känner Troels som en bra kollega sedan många år, en duktig polis. Det har även hänt att de umgåtts privat då och då. Men Signe hatar Troels intensivt, han våldtog henne på ett hotellrum för fyra år sedan vilket har förpestat hennes liv sedan dess. Hon anmälde honom aldrig, med sin kunskap insåg hon att han aldrig skulle bli fälld, det skulle bara slå tillbaka på henne själv. Hon har bara berättat det för en psykolog, ingen annan; inte sin man, inte Juncker, ingen alls. Men hon skulle kunna göra precis vad som helst för att straffa Troels, hon vet bara inte hur.

Juncker är tveksam till om Jamaal verkligen kan vara skyldig till mordet på sin storasyster. För tio år sedan utredde han ett fall då Martina Jensen, en ung profilerad kommunalfullmäktige, mördats på ett liknande sätt och då man aldrig hittade gärningsmannen. Han tror det kan vara samma gärningsman som slagit till igen. Så dör en kvinna till på liknande sätt, nu en riktig kändis, och utredningsgruppen hamnar under stor press, både från media och från landets högsta politiska ledning.

Det är utgångspunkten för huvudberättelsen i denna bok som garanterat fångar sina läsare. Turerna blir många och här inkluderas på skickliga sätt allt från aspekter från dagens samhällsutveckling, huvudpersonernas utveckling och fängslande miljöer till psykologiska drivkrafter hos olika människor. Imponerande kvalitet hela vägen till multipla upplösningar som delvis skulle fungera riktigt väl för en internationell storfilm.

Det här är författare som kan ta i rejält i intrigbyggandet, skruva berättelserna hårt och i förra boken tangerade de gränserna för när den hårt ansträngda spänningsfjädern kan gå sönder så att historien förvandlas till parodi. De rörde sig i den riktningen från första till andra delen men tack och lov har de inte fortsatt på den vägen i den tredje delen; fjädern håller spänningen på toppnivå, utan att gå sönder, och här finns en imponerande excellens hela vägen.

Svante Skoglunds översättning flyter bra med hög språklig nivå, liksom i tidigare delar, men han kan knappast hittat på den svenska titeln, en förutsättning för att komma på den är nämligen att man inte läst texten. För de första två delarna var det både enkelt och klokt att följa originaltitlarna; Vinterland äger rum i kylan i tiden kring jul och Satans sommar under sommarhetta. Redan när jag skrev om Vinterland förutspådde jag utmaningar med den tredje delen som då kommit ut på danska med titeln Kvæler. I en direktöversättning till svenska blir det nog kvävande men det kan också handla om strypande, undertryckande, sätta något i halsen och en del liknande. Det kan användas i olika sammanhang som att kväva eller strypa en människa, om att något kan upplevas som kvävande, ett skeende som kan kvävas i sin linda och det är mycket som kan strypas, till exempel finansieringar, informationsflöden eller bränsle till en förbränningsmotor. Kvæler är ett alldeles utmärkt ord för att beskriva den tredje delens huvudtema, att på olika sätt kväva starka unga kvinnor, men ”Blodland” har inget som helst samband med denna berättelses innehåll. Nästa år borde det bli enklare igen, den fjärde delen som kommer ut tjugonde oktober på danska heter Skyggeriget som väl rimligen borde kunna bli Skuggriket, Skuggvärlden eller möjligen Skugglandet på svenska.

Ibland används ordet trådar i beskrivningar av spänningsromaner. Författarna skapar under berättelsens gång trådar som rör sig i olika riktningar för att mot slutet på något mirakulöst sätt samlas i en elegant knut, upplösningen. I serier finns nästan alltid, utöver det aktuella fallet, en längre berättelse som oftast begränsar sig till huvudpersonerna liv och för denna långa berättelse finns trådar som inte knyts samman i denna knut, som i stället löper vidare till nästa bok, gärna med bidrag av någon sorts cliffhanger som skapar förväntan, längtan efter nästa del. Men i den här boken finns en rejäl tråd, närmast en tross, som knappast kan ha med denna series långa berättelse att göra, och som bara blir hängande i luften. Det förvånar.

Men bortsett från det erbjuder denna text spänningsläsning på högsta internationella nivå.

Författarna

Janni Pedersen, född 1968, har tidigare arbetat för Nordisk film men är sedan länge kriminalreporter och nyhetsvärd på danska TV2. 2020 blev hon för andra gången utsedd till årets nyhetsvärd.

Kim Faber, född 1955, var länge journalist på danska tidningen Politiken, där han arbetade med nyheter och kultur i tjugofem år, men är nu författare på heltid. Han har tidigare givit ut två egna böcker; en om Kosovokriget och en om att överleva med HIV-diagnos.

Paret debuterade skönlitterärt 2019 med Vinterland som vann Danska kriminalakademins debutantpris. Blodland är tredje delen i serien om Martin Juncker som har sålt mycket bra i Danmark och kommit ut i tiotalet andra länder. Den fjärde delen, Skyggeriget, kommer ut på danska i oktober.

Anders Kapp, 2022-08-07

Bokfakta

  • Titel: Blodland (Kvæler, översättning Svante Skoglund).
  • Författare: Kim Faber och Janni Pedersen.
  • Utgivningsdag: 2022-07-20.
  • Förlag: Modernista.
  • Antal sidor: 439.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...