Nagelbitande spionthrillerspänning

”En häpnadsväckande och klaustrofobisk thriller som bygger på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst” skriver förlaget. Sant? Ingen aning. Att välja en dokumentär form är ett vanligt grepp inom fiktionen, läste nyligen Mikael Strömbergs Pestkung som var ett kul exempel på fiktiv ”dokumentärskräck”. Att en av de två författarna är pseudonymen J.F. Sand som beskrivs som ”en person med många års erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst” skulle kunna vara ytterligare ett fiktivt grepp. Spelar det någon roll? Egentligen inte. Det Kvinnan som försvann handlar om är skrämmande reellt i vilket fall som helst; avancerad rysk infiltration i destabiliserande syfte är väldokumenterad under senare år från många olika länder. Johanne Hildebrandts välskrivna text levandegör detta fenomen genom att göra det mycket personligt i form av allt som drabbar Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage ända tills hon helt krossad grips misstänkt för grovt spioneri mot Sverige. Detaljerna är så absurda att de passerar fantasins gränser så möjligen är det sant. Visst kan man sakna en del analys som sätter in fenomenet i ett sammanhang men det ägnar sig många andra åt; det här är en riktigt spännande spionthriller på skrämmande nagelbitarnivå.

Berättelsen är skriven i två olika tidsperspektiv. Onsdagen den sjunde oktober 2015 har Alice Rosengren precis lämnat fyraåriga tvillingarna Olle och Nils på förskolan och åker tillbaka hem till huset i Mälarhöjden tillsammans med dottern Emma som bara är tre månader och som hon fortfarande ammar. De kommer fram 08:15 och på uppfarten grips hon av poliser från Säpo. Hon är anhållen misstänkt för brott mot rikets säkerhet, för landsförräderi. I detta tidsperspektiv får vi följa de utdragna förhören med henne.

Det andra tidsperspektivet inleds omkring femton månader tidigare, måndagsmorgonen den tjugosjätte maj 2014. Det är bara två månader sedan familjen flyttade från en liten trea i Solna till huset i Mälarhöjden och Alice njuter av lyxen att enkelt kunna släppa ut småpojkarna i den lilla trädgården och dessutom har de snabbt fått kompisar i närheten. Mindre nöjd är hon med maken Kalle som har blivit väldigt lat, bidrar inte alls med allt som behöver göras. Det är bägge militärer och Kalle ska snart åka bort för sex månader i Afghanistan. Kalle tror att hans fru arbetar med upphandlingar åt Försvarsmakten men det är inte sant. Hon är hemligare än hemlig, en av de högst säkerhetsklassade i landet med lång erfarenhet av hemliga operationer utomlands; nu arbetar hon på Säkerhetskontorets kontraspionage, främst med ryskt spionage och infiltration av Sverige och hon är ansedd som en av de bästa operatörerna landet har. Hennes viktigaste mål har kodnamnet Gameboy som står för överste Victor Novikov, expert på sabotage och subversion inom GRU även om hans officiella titel på ryska ambassaden säger något helt annat. Efter semestern ska Alice vara tjänstledig för ett års vidareutbildning på Försvarshögskolan.

I detta tidsperspektiv får vi följa vad som händer och som leder fram till gripandet nästa höst. Allt är berättat ur Alices perspektiv. Händelsekedjan inleds när hon får höra att en anställd på Högkvarteret ska vara född i Moskva. Trettiotreåriga Anna Löwensköld ser ut som en överklasskvinna och är bosatt på en exklusiv adress i Lidingö. Hon visar sig vara gift med fyrtiofyraåriga Erik Löwensköld som Alice faktiskt känner, de gjorde lumpen tillsammans i flottan, och han är numera VD för ett säkerhetsföretag som har avtal med Försvarsmakten. Hon gräver vidare och hittar allt fler varningsklockor; hur kan denna kvinna ha klarat säkerhetsprövningen? Så småningom visar det sig att säkerhetsprövningen godkänts av någon med ID-numret MUA 214 men problemet är att den personen inte existerar. Någon hade gått in i den militära underrättelsetjänstens skyddade datasystem och skapat ett falskt ID-nummer för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning vilket ska vara omöjligt. Det måste vara gjort internt och av någon på hög nivå. Någonstans inom organisationen finns en mullvad.

Det hela rullar på med alltmer skrämmande detaljer och snart vet Alice inte längre vem hon egentligen kan lita på. Någon läcker hennes hemliga identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj med syfte att bryta ner både hennes person och hennes trovärdighet. Livet kompliceras ytterligare av att Kalle är i Afghanistan så hon är ensam ansvarig för familjen. När han är hemma på en kort permission blir hon gravid igen vilket inte gör livet enklare.

Texten präglas av en mycket hög kunskapsnivå hos författarna. Den ena vet vi ju inget om men Johanne Hildebrandt är en mycket erfaren krigskorrespondent och är sedan 2012 ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, den första kvinnliga ledamoten sedan akademin grundades 1796. Här finns mängder av detaljer som både levandegör och skapar trovärdighet. Hon har även stor erfarenhet av att skapa skönlitteratur baserad på verklighet som hon bland annat tidigare visat i den mycket framgångsrika serien Sagan om Valhalla.

Hela processen under dessa månader när Alice dels upptäcker allt fler skrämmande detaljer, dels bryts ner av allt som hon utsätts för, blir både levande och berörande för läsarna. Så småningom sammanfogas de två tidsperspektiven till en riktigt stark upplösning. Alldeles oavsett berättelsens möjliga verklighetsbakgrund tror jag inte att jag någonsin läst en bättre svensk spionthriller.

Författarna

Johanne Hildebrandt är född Fredriksson i Lycksele 1964 och i dag bosatt i Mariefred. Hon blev journalist, arbetade ett par år på en lokaltidning i Karlshamn, var på semester i Kroatien när Balkankriget bröt ut och stannade i området under tio år för att rapportera om krigen. Erfarenheterna samlades i boken Blackout som belönades med Guldspaden 2001. Förutom från Balkan har hon bland annat rapporterat från Afghanistan, Pakistan, Jemen, Sudan, Somalia och Tchad. Hon har följt amerikansk trupp i Irak och svensk trupp i Afghanistan, samt levt tillsammans med civilbefolkningen i krig och skildrat deras liv i artiklar, tv-dokumentärer och i böcker. 2012 blev hon den första kvinnliga ledamoten i Kungliga Krigsvetenskapsakademien någonsin.

Skönlitterärt är hon mest känd för den historiska romanserien Sagan om Valhalla som sålts i närmare en miljon exemplar i flera länder.

Den andra författaren beskrivs så här av förlaget: ”Bakom pseudonymen J.F. Sand står en person med många års erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst. Operation MUA 214: Kvinnan som försvann är baserad på dessa erfarenheter.”

Anders Kapp, 2022-06-01

Bokfakta

  • Titel: Operation MUA 214: Kvinnan som försvann.
  • Författare: Johanne Hildebrandt och J.F. Sand.
  • Utgivningsdag: 2022-05-25.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 492.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...