Blodmånen lyser över kärlek och parasiter

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.” Citatet från Hjalmar Söderbergs Doktor Glas från 1905 är välkänt, uppenbart även av Jo Nesbø som i sin nya bok Blodmåne, kommer ut på svenska i dag, skriver om dessa få rader till 541 sidor. Onödigt kan man kanske tycka men det är det inte alls, det är en stark och hållbar tematik som fungerar väl som plattform för att bygga en råstark spänningsroman. Det är trettonde gången vi får träffa Harry Hole som kanske är rätt utsliten som människa men inte alls som romankaraktär. Ett par citat från boken som är tänkvärda: ”Exakt när tror du att vi tappar tron på att vi kan älskas villkorslöst bara för att vara de vi är?” ”När allt kom omkring var det viktigare att känna sig älskad än att vara älskad.” Hur långt kan vi gå för att få känna oss älskade? Kan kärlek vara parasitär?

När vi först får återse Harry Hole befinner han sig i Los Angeles; långt från stadens mer glamourösa delar ägnar han sig åt ett långsamt självmord med hjälp av stora dagliga doser alkohol. Hans liv i Norge slogs i spillror, både privat och yrkesmässigt, ingen som träffar honom nu kan tro att han en gång var ansedd som Norges främsta kriminalpolis. Han är trasig, men vi läsare är ju rätt vana vid det, han har varit ännu trasigare tidigare, trasigheten är en del av förklaringen till att så många av oss läsare älskar honom. Må vara en schablon men knappast någon har utvecklat den schablonen så väl som Nesbø.

I Norge träffar vi Harrys tidigare kollega vid Oslopolisen Katrine Bratt som saknar sin döde man Bjørn men får en del hjälp med treårige sonen Gert av Bjørns föräldrar. Tillsammans med kollegan Sung-min Larsen har hon ryckt ut sedan en ung kvinna hittats död ute i skogen. De två poliserna är en skicklig men udda duo. Han är en adopterad sydkorean och bög som klär sig som engelsk överklass och hon ser väldigt annorlunda ut. Just nu är de oroliga.

Den döda kvinnan identifieras snabbt som tjugosexåriga Susanne Andersen, eftersökt sedan hon anmälts försvunnen sjutton dagar tidigare. De letar också efter tjugosjuåriga Bertine Bertilsen som försvunnit under likartade omständigheter. Innan försvinnandena hade bägge också varit på samma kändisfest. De fruktar att de står inför en seriemördare och den enda i landet som har några egentliga erfarenheter av sådana utredningar är Harry Hole och han är ju borta, förmodligen för gott.

Bägge kvinnorna hade också levt på samma drygt trettio år äldre suger-daddy, den stormrike fastighetsmogulen Markus Røed. Under polisutredningen blir han misstänkt och bestämmer sig för att försöka starta en egen utredning, han litar inte på polisen. Genom sin advokat, Johan Krohn, får han tips om Harry Hole, en före detta polis som är hopplös på en massa olika sätt, men förmodligen den bäste av alla. Markus bestämmer sig för att anlita Harry, han är beredd att betala vad som helst. Men ett av många problem är att ingen vet var Harry finns.

I Los Angeles har Harry en enda vän, den före detta skådespelerskan Lucille, som egentligen bara har haft en enda stor filmroll i livet. Men hon har känt många kända personer inom den glamourösa världen, varit gift rikt flera gånger innan hennes sista man drog med allt och lämnade henne barskrapad. Nu är hon på väg mot åttio och hon påminner Harry om hans mor som dog av cancer när han var femton, den första av hans livs många stora sorger. Han bryr sig om henne och vill hjälpa henne. För att upprätthålla någon slags standard lånar Lucille pengar, över tid har hennes lån vuxit till stora belopp och skulden ägs nu av en mexikansk drogkartell. Hon kommer att dö om hon inte kan betala. Så när anbudet från Norge slutligen når Harry ser han en möjlighet att rädda Lucille. Han accepterar.

Därmed är scenen satt för denna berättelse. Harry reser till Oslo, samlar några udda människor till sin hjälp. Både från sin norske uppdragsgivare och från den mexikanska drogkartellen finns hårda villkor, han har en mycket avgränsad tidsram för att lyckas med sin uppgift. Det hela växer ut i en myllrande intrig med många överraskningar på vägen, många fascinerande karaktärer och miljöer, skickliga rörelser mellan olika berättarperspektiv, trådar upp till regeringsnivå, obskyra rikemansklubbar, multipla upplösningar, massor av träffande referenser och berörande scener. Dessutom levererad på en mycket bra svenska av översättaren Per Olaisen; det är så klokt att låta samma översättare arbeta med samma författare över längre tid.

En av många bihistorier handlar om den omfattande mediecirkusen kring fallet där vi främst möter respekterade kriminalreportern Mona Daa på VG och mycket mindre respekterade Terry Våge från Dagbladet som dock hela tiden ligger långt före sina konkurrenter. Alla undrar hur det kan gå till?

En annan bra biberättelse är relationen mellan Harry och Katrine, och inte minst Harrys valhänta kontakter med lille Gert; kanske hans biologiske son, vem vet? Och vad hände egentligen med Bjørn? Och hur gick det egentligen till när Harrys fru Rakel dödades?

Ett kompletterande tema handlar om ordet parasiter på olika nivåer. En kvinna som lever på en man, ett värddjur, beskrivs ibland som en parasit, men i en sådan relation kan vinster och förluster röra sig på många olika sätt. Det finns också mer bokstavliga parasiter, här främst i form av mycket små organismer som lever på eller i värddjur, också i människor, där de kan vara nyttiga och ibland skadliga. Författaren har uppenbart ägnat sig åt ett mycket imponerande research för att kunna låta dessa mycket små organismer växa ut till en så stor och intressant, ibland makaber, komponent i berättelsen.

Och hela tiden klingar citatet från Doktor Glas i bakgrunden utan att någonsin skrivas ut. Hur långt kan vi gå för att få känna oss älskade, eller kanske till och med vara älskade? Fantastisk berättelse, mästaren Nesbø har gjort det igen, bara att beundra och njuta av en fantastisk text.

Författaren

Jo Nesbø är född 29 mars 1960 i Oslo. Han är utbildad civilekonom och finansanalytiker från Norges Handelshøyskole och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. Sedan 1980 är han även sångare och låtskrivare i popgruppen Di Derre. Han gav ut soloalbumet Karusellmusikk 2001.

Han romandebuterade med Flaggermusmannen 1997 och är framförallt känd för sina numera tretton thrillers om den norske polismannen Harry Hole. Han har också givit ut flera fristående kriminalromaner och den första av dem Hodejegerne från 2008 har filmatiserats. Utöver det har han givit ut fyra barnböcker och flera novellsamlingar.

Jo Nesbø är idag en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare. Han har fått mängder med priser för sitt författarskap. Hans böcker har sålt i över 55 miljoner exemplar, och översatts till fler än 50 språk. För en del av miljonintäkterna har Nesbø skapat en stiftelse som stödjer projekt för att bekämpa analfabetism i tredje världen. Han är bosatt i Oslo.

Utgivna böcker

Serien om Harry Hole
 • Flaggermusmannen, 1997 (Fladdermusmannen, 2000)
 • Kakerlakkene, 1998 (Kackerlackorna, 2007)
 • Rødstrupe, 2000) (Rödhake, 2002)
 • Sorgenfri, 2002 (Nemesis / Smärtans hus, 2004)
 • Marekors, 2003, Djävulsstjärnan, 2004)
 • Frelseren, 2005 (Frälsaren, 2006)
 • Snømannen, 2007, (Snömannen, 2008)
 • Panserhjerte, 2009 (Pansarhjärta, 2010)
 • Gjenferd, 2011 (Gengångare, 2011)
 • Politi, 2013 (Polis, 2013)
 • Tørst, 2017 (Törst, 2017)
 • Kniv, 2019 (Kniv, 2019)
 • Blodmåne, 2022 (Blodmåne, 2022)
Fristående
 • Hodejegerne, 2008 (Huvudjägarna, 2010)
 • Sønnen, 2014 (Sonen, 2014)
 • Blod på snø, 2015 (Blod på snö, 2015)
 • Mere blod 2015 (Midnattssol, 2016)
 • Macbeth, 2018 (Macbeth, 2018)
 • Kongeriket 2020 (Kungariket, 2020)
Barnböcker
 • Fyra böcker om Doktor Proktor 2007-13.

Anders Kapp, 2023-01-05

Bokfakta

 • Titel: Blodmåne (Blodmåne, översättning Per Olaisen).
 • Författare: Jo Nesbø.
 • Utgivningsdag: 2023-01-05.
 • Förlag: Bonniers.
 • Antal sidor: 541.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...